Landschapsfotografie – Hoe maak je de perfecte foto van een waterval
Het fotograferen van landschappen is waarschijnlijk een van de aangenaamste voorwerpen, omdat ze niet van hun plaats komen. Maar er zijn ook motieven in het landschap die hun eigen dynamiek hebben – voorbijtrekkende wolken in de lucht, boomtoppen die heen en weer wiegen met de wind of watervallen die vele meters naar beneden storten. In het algemeen behoren watervallen tot de motieven die leven blazen in de landschapsfotografie. Hieronder krijgt u interessante tips over hoe u een waterval het best kunt fotograferen.
6 tips voor mooie watervalfoto’s
Watervallen fotograferen met de juiste apparatuur
Om uw opnamen de juiste dynamiek en dramatiek te geven, is het belangrijk dat u waterbewegingen vastlegt. Wanneer u fotografeert met een smartphone of een compactcamera, hebt u te maken met een groot probleem omdat u niet de mogelijkheid hebt om de sluitertijd in te stellen. Je verliest de beweging van het water. De basisvereiste voor het fotograferen van watervallen is daarom in de eerste plaats een camera met een sluitertijd die handmatig kan worden ingesteld.
Meestal is een halve seconde genoeg om van een ogenschijnlijk saai onderwerp een buitengewone opname te maken. Hoe langer de belichtingstijd, hoe waziger het water wordt. Ten tweede, aangezien niemand in staat is een camera enkele seconden onbeweeglijk te houden, zelfs geen halve seconde, heb je een statief nodig. Dit is de enige manier om een zo goed mogelijk beeld van de waterval te krijgen.
Aandacht voor het licht
Als u uw camera en statief hebt, kunt u nu op zoek gaan naar het mooiste plekje bij de waterval met het meest aantrekkelijke licht om het juiste decor tevoorschijn te toveren. Als de waterval direct aan fel zonlicht is blootgesteld, is het beter uw apparatuur helemaal niet uit te pakken, omdat de contrasten in dat geval veel te hard zouden zijn. Als het zonlicht echter onder dikke wolken hangt of als de waterval zich bijvoorbeeld in een nauwe kloof zonder direct zonlicht bevindt, zijn de omstandigheden uitstekend. De schemering is ook een goed moment om een waterval te fotograferen.
Watervallen fotograferen met lange belichting
Als het licht en de positie goed zijn, kun je foto’s gaan maken. Om de beweging van het water vast te leggen, is het belangrijk ten minste een kwart seconde te belichten. In veel gevallen is het echter beter om enkele seconden te belichten. Om een dergelijke belichtingstijd te bereiken, is het voldoende om bij schemering tot f13 te diafragmeren. Het voordeel van dit grote diafragma is dat de foto scherp is van de voorgrond tot de achtergrond.
Om de belichtingstijd te verlengen, kunt u ook proberen het diafragma nog verder te sluiten, bijvoorbeeld met f/22. Als de belichtingstijd zelfs met een wijd gesloten diafragma nog te kort is, kan een grijsfilter of ND-filter u helpen. Met een grijsfilter kunt u de belichtingstijd aanzienlijk verlengen zonder het diafragma nog meer te moeten sluiten.
Je kunt een grijsfilter in verschillende sterktes krijgen. De belichtingstijd wordt bijvoorbeeld verdubbeld bij een sterkte van 0,3 en verviervoudigd bij 0,6. U kunt ook filters combineren. Er zijn twee soorten filters, een van kunststof en een van glas. Glasfilters zijn duurder, maar grotendeels kleurneutraal.
Vermijd reflecties
U kunt reflecties op natte bladeren, stenen of water minimaliseren door een polarisatiefilter te gebruiken. Het is echter belangrijk te weten dat het gebruik van een polarisatiefilter ook de belichtingstijd verlengt. Natuurlijk kunt u de foto’s ook achteraf bewerken met Photoshop, maar het is mooier als u alles goed doet wanneer u de foto neemt.
Het is beter één foto meer te nemen dan één te weinig
Zelfs als u een foto hebt gemaakt met een bepaalde belichtingstijd, is het toch de moeite waard om andere belichtingstijden uit te proberen. Als u verschillende grijsfilters hebt, kunt u de belichtingstijden heel gemakkelijk variëren. Als u zich nu afvraagt of al deze moeite überhaupt nodig is, is het antwoord een volmondig ja. Uw beeldresultaten zijn vaak moeilijk te beoordelen op het display van uw camera.
In veel gevallen ziet u alleen op uw computer welke opname eigenlijk de beste is. U zult merken dat elke belichtingstijd zijn eigen verdiensten heeft. Helaas is er geen vuistregel voor de juiste belichtingstijd. Het hangt grotendeels af van de stroomsnelheid van het water en het onderwerp.
Geef uw watervalfoto dat speciale tintje met een blikvanger
Om uw foto’s net dat ietsje meer te geven, is het zinvol een blikvanger toe te voegen. Schuim tekent bijvoorbeeld aantrekkelijke patronen op het water, of in de herfst zorgen kleurrijke bladeren op het water voor een hoogtepunt. Probeer verschillende belichtingstijden en houd altijd je ogen open als je in de natuur bent, dan zul je veel mooie blikvangers vinden.