Leren fotograferen: beginnersfouten vermijden

Beginners maken altijd veel fouten en dat geldt sowieso voor fotografie, en dat is maar goed ook, want van fouten kan iedereen veel leren. Een typische beginnersfout is echter om voortdurend op het automatische systeem te vertrouwen voor de beste instelling. Op die manier leert de beginner niets en worden zijn foto’s niet beter, maar blijven ze op het niveau voor beginners. In plaats daarvan moet hij de automaat uitschakelen en zich geleidelijk vertrouwd maken met de bediening door de verschillende instellingen en hun effecten op het onderwerp punt voor punt te bestuderen. Dit zijn vaak de eerste stappen in deze fascinerende hobby.

Beginnersfout: zonder onderscheid alles fotograferen wat voor je lens komt

Als je de lens lukraak in de natuur houdt en er maar op klikt, krijg je ook navenant slechte foto’s en zal niemand ze over een paar jaar nog willen zien. Dat is het verschil tussen foto’s maken omwille van het fotograferen en de kunst van het fotograferen, want goede foto’s zijn leuk om te maken. En wanneer ze na vijf jaar weer opduiken in een album, doen ze de vakantievreugde herleven. Daarom moet iedereen die een ontspanner wil bedienen, zich afvragen of het onderwerp het waard is door jou gefotografeerd te worden.

Zeker, met digitale technologie kunnen de foto’s onmiddellijk gewist worden. Maar 1000 foto’s sorteren waarvan er toevallig maar vijf goed zijn, is erg vervelend, en 200 foto’s sorteren waarvan er 100 goed zijn, is leuker. Dit geldt zelfs voor werkelijk mooie motieven, die er bij een slechte compositie geeuwend saai uit kunnen zien. Vooral bij bijzondere bezienswaardigheden kan een goed, grappig of origineel idee de dag redden en een foto opleveren waarvan u de rest van uw leven zult genieten. Voor een goede beeldcompositie moet een zekere spanning worden gecreëerd, die niet mogelijk is als het onderwerp precies in het midden wordt geplaatst.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Als het iets meer naar links of rechts verschoven is, is er een lichte spanning, een onbalans, en dat maakt een foto meer de moeite waard om naar te kijken. Er zijn enkele factoren waarvan elke beginner zich bewust moet zijn om betere foto’s te kunnen maken.

10 tips en trucs voor beginners

Photoshop: radicaal uitsorteren van slechte beelden

Het uitzoeken van foto’s vergt enige moed, maar het is een goede stimulans voor verdere technische ontwikkeling. Bovendien moet elke fotograaf eerlijk zijn tegenover zichzelf en de slechte foto’s eruit halen waarvoor hij later waarschijnlijk geen begrip meer zal hebben. Sommige mensen denken dat ze sinds de komst van Photoshop geen goede foto’s meer nodig hebben omdat het beeldbewerkingsprogramma alles kan retoucheren als er iets misgaat.

Photoshop kan veel doen, maar een slecht gecomponeerde foto blijft een slecht gecomponeerde foto, wat de beginner er ook mee doet. Beginnende fotografen denken dat hun foto’s slechter zullen zijn als ze de automatische flitser uitzetten. Maar dit is niet waar! In veel gevallen kan een flitser de foto verpesten in plaats van hem te redden. Daarom is het raadzaam om, voordat u een foto neemt, door de zoeker te kijken om te zien of de flitser überhaupt nodig is. Zo niet, dan is het beter om het uit te zetten. Het is ook vaak beter om foto’s van dieren te maken zonder flits, omdat ze gemakkelijk schrikken van het plotselinge, felle licht.

Helaas hebben nieuwkomers de neiging te veel van hun eerste werken te houden. Daarom mogen foto’s die van fotoreizen of reizen worden meegebracht, alleen worden bewaard als ze echt geslaagd zijn. Bedenk dus van tevoren of het motief echt de moeite waard is om te houden. Veel beginners hebben geen idee wat de beste compositie van een foto is en hun foto’s zijn en blijven op den duur saai. In plaats van te vertrouwen op langdurige beeldbewerking, zou het zinvoller zijn om meteen foto’s van betere kwaliteit te maken.

https://www.instagram.com/p/Bw87LL9HHTj/

Fotografie beginners: leren fotograferen