Versace: Het luxe label van Gianni en Donatella

Prikkelende, felle kleuren en een buitengewone stijl: dat is Versace! Versace is een jong luxelabel dat tot op de dag van vandaag in familiehanden is. Wereldberoemde modellen als Naomi Campbell en Kendall Jenner lopen voor het label met het medusa hoofd. Naast zijn exclusieve collecties is het merk ook bekend geworden om zijn turbulente familieleven, dat gepaard ging met een aantal schandalen. Het spannende verhaal van het modehuis is ook uitgebracht als film en serie. Kom alles te weten over de broers en zussen Gianni en Donatella en bekijk onze aanbevelingen voor films!

Versace: Medusa hoofd en veiligheidsspelden

Versace’s handelsmerk is een Griekse, verstrengelde Medusa kop. De ontwerper hield van Griekenland en werd erdoor geïnspireerd, dus dit moet ook in het logo tot uiting komen.

Het merk is ook bekend om de veiligheidsspeldjurk. Het is een nauwsluitende, lange, zwarte avondjurk. Typisch Versace, is het onthullend met een diep decolleté en gesneden van de oksels naar de taille en naar beneden vanaf de heupen. Wat het zo bijzonder maakt, is dat het bij elkaar wordt gehouden door zeven grote veiligheidsspelden. Verdere veiligheidsspelden versieren de bandjes en de corsage van de jurk. De jurk is ontworpen in 1994.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Gianni Versace: opzichtig, provocerend en nauwsluitend

Het begon allemaal in Florence in 1976, toen Gianni Versace werd ontdekt en gesteund door een textielhandelaar in Florence. Gianni was tot dan toe een onbekende in de modewereld, hoewel hij al eerder voor andere merken had ontworpen. Na zijn eerste show waren de meningen verdeeld. Er waren veel critici die zijn werk als obsceen bestempelden. Anderzijds wist hij met zijn gewaagde outfits veel mensen niet alleen te overtuigen, maar ook echt te inspireren. Zijn collectie was opvallend en werd gekenmerkt door pastelkleuren. De ontwerper liet zich inspireren door het oude Griekenland en de kunst van Roy Lichtenstein en OP-Art.

De kleren waren vaak provocerend. Gave kleuren, nauwsluitende snits en veel huid hoorden er voor hem bij, net als weelderige versieringen en ongewone materialen, zoals metaal. Hij vestigde zich ook als kostuumontwerper in de kunstscène en ontwierp kostuums voor theater- en balletvoorstellingen. Hij was gedurfd en provocerend met zijn ontwerpen, maar wist zich te onderscheiden van de andere ontwerpers. Zijn ontwerpen weerspiegelden zijn bewogen familiegeschiedenis. Gianni Versace was de eerste ontwerper die spijkerbroeken op de catwalk bracht en daarmee voor ophef zorgde.

Nadat Gianni buiten zijn villa werd neergeschoten, werd Donatella Versace de hoofdontwerper. Ze houdt het beeld van het label vast. Ook haar ontwerpen zijn bijzonder, gedurfd en opvallend. Ze kleedt persoonlijk sterren als Jennifer Lopez en Lady Gaga met haar ontwerpen. Lady Gaga schreef zelfs het liedje “Donatella” voor Versace als resultaat. Toch wordt er altijd gespeculeerd of er binnenkort een nieuwe opvolger voor Donatella komt.

https://www.instagram.com/p/BfK2rmcliao/

Interview met Donatella Versace

Donnatella Versace is sinds 1997 de hoofdontwerper van het modebedrijf. In een interview geeft Donatella Versace de kijkers een inkijkje in haar leven en haar dagelijkse werk:

Christoph Kane: Nieuwe ontwerper aan Donatella’s zijde

Van 2009 tot 2012 steunde ontwerper Christoph Kane de Versace-lijn Versus. Hij werd ontdekt door Donatella en zij wilde zijn talent promoten. Na de samenwerking waren zij beiden zeer dankbaar voor de tijd en de opgedane ervaring.

Versace x H&M

Versace mocht in 2011 als gastontwerper een modelijn voor H&M ontwerpen, zoals andere bekende high fashion labels in de jaren daarvoor hadden gedaan. Met leer bezaaide jurken en gepatenteerde hoge hakken, dat is hoe de Versace-collectie eruit ziet. Hawaïaanse prints en zijden jurken in roze, geel of zwart maken de lijn compleet. Luid en kleurrijk – de creatie voor de zomer!

 

https://www.instagram.com/p/BlNTdQxhQyR/

Belangrijke data – de weg van textielzaak naar luxemerk

De toen nog onbekende Gianni Versace werd in 1976 ontdekt door een textielhandelaar. Twee jaar later richtte hij het merk Versace op en opende hij de eerste winkel.

 • 1976: De textielhandelaar Albert Eickhoff wordt zich bewust van de onbekende ontwerper Gianni Versace in Florence
 • 1978: Het merk Versace wordt officieel opgericht
 • 1978: De eerste modeshow vindt plaats in Lippstadt. Onder andere het topmodel Jerry Hall is aanwezig.
 • Lente 1978: de eerste Versace boetiek opent
 • September 1978: de eerste mannencollectie wordt voorgesteld

Van de modewereld naar de schoonheidswereld: Versace creëert een parfum voor zowel mannen als vrouwen. Ter ere van Versace is er een tentoonstelling in het Victoria en Albert Museum in Londen.

 • 1980: Versace vestigt zich in de kunstscène als kostuumontwerper en ontwerper
 • 1982: Het eerste parfum voor vrouwen vernoemd naar Gianni Versace wordt gelanceerd.
 • 1984: Het eerste mannenparfum Versace l’homme volgt
 • 1985: Versace krijgt zijn eigen tentoonstelling in het Victoria en Albert Museum in Londen

Om de doelgroep uit te breiden, ontwerpt Versace een tweede collectie voor de jongere generatie, terwijl hij tegelijkertijd werkt aan een haute couture-lijn. Accessoires, tassen en schoenen worden aan het assortiment toegevoegd.

 • 1989: Een tweede lijn is ontworpen voor de jongere generatie
 • 1989: Een haute couture lijn wordt gecreëerd in samenwerking met Atelier Versace.
 • 1990: Tassen, schoenen, accessoires, serviesgoed, meubelen en woonaccessoires komen op de markt

Het bedrijf komt van de grond en wordt een van de meest succesvolle modemerken ter wereld. De kleren van Versace vinden nu ook hun weg naar de filmindustrie en zijn te zien in de film “Showgirls”.

 • 1990: Donatella Versace neemt de tweede lijn over
 • Jaren ’90: Het label is internationaal een van de meest succesvolle modemerken
 • 1995: In de film “Showgirls”, dragen de acteurs mode ontworpen door Versace.
 • 1995: Madonna modelleert voor het eerst voor Versace

Versace opent het luxueuze Palazzo hotel, Donatella’s tweede lijn wordt weer opgeschort tot Christoph Kane het vijf jaar later weer oppakt.

 • 2000: Het luxehotel Palazzo wordt geopend door de firma Versace
 • 2004: De tweede lijn is gesloten op een paar uitzonderingen na
 • 2009: Ontwerper Christoph Kane herneemt de tweede lijn voor de nieuwe damescollectie

Versace wil nu niet alleen de modewereld veroveren, maar waagt zich ook in de technologie-industrie. In 2012 verliet ontwerper Christoph Kane het bedrijf.

 • 2010: Versace ontwikkelt zijn eigen mobiele telefoon
 • 2012: Christoph Kane verlaat het bedrijf
 • 2013: Er wordt een film gemaakt over de familiegeschiedenis van de Versaces

Versace Collecties

Versace lanceert verschillende collecties die verschillende doelgroepen aanspreken: zowel liefhebbers van haute couture als de jongere generatie vinden bij Versace favoriete stukken voor hun garderobe:

 • Atelier Versace: Couture damesmode in het hoogste prijssegment
 • Versace: catwalklijn met dames- en herenmode in het hogere prijssegment
 • Versace: Collection – confectiekleding in licentie voor dames (Donna) en heren (Uomo) in het hogere middenprijssegment.
 • Versus: jeugdige tweede lijn in het hogere middenprijssegment voor vrouwen, met licentie tot 2009, ook met herenkleding tot 2004 en opnieuw sinds 2013
 • Versace Jeans: sportkledingcollectie voor het middensegment onder licentie van Swinger International, voorheen “VJC Versace” of “VJC Versace Jeans Couture” genoemd.
 • Young Versace: kindercollectie voor 0- tot 12-jarigen

De modeshow 2018

Bij de laatste modeshow droegen de modellen kledingstukken bedrukt met krantenartikelen en koppen als “Super Exclusief” of “Versace spreekt eindelijk”. Topmodellen als Bella Hadid en Kendall Jenner presenteerden de nieuwe collectie op een catwalk van plexiglas. Een zee van de plant blauwe klimop hing aan het plafond. De show werd begeleid door het lied “Inhliziyo” van Faka. Over het algemeen was de show echter nogal saai en kende hij niet echt een climax; het publiek had meer verwacht.

Internationaal succesvolle modellen voor Versace

Versace wordt vertegenwoordigd door vele beroemde modellen en sterren. Demi Moore, Halle Berry en Jon Bon Jovi worden stevig geassocieerd met het merk. Zo ook superster Madonna. Ze vertegenwoordigt het merk en hoort er bijna bij. In de jaren negentig mochten topmodellen Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Linda Evangelista zich tooien met Versace-banen. Tegenwoordig is het merk ook te zien bij sterren als Kendall Jenner en Karlie Kloss.

Huis van Versace: een film waardige geschiedenis

House of Versace – A Life in Fashion is een film over de geschiedenis van de familie Versace. Precies wat je nodig hebt als je een film zoekt voor de avond.

Serie avond met Gianni: Moord en drama in het modehuis

De serie American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace is gloednieuw. De serie gaat ook over het gezinsleven, maar vooral over de brute moord op de ontwerper. In 1997 werd hij op de trappen van zijn villa in Miami doodgeschoten door een seriemoordenaar die wereldwijd gezocht werd. In droefheid achtergelaten werden zijn partner en zus. Zijn zus Donatella Versace wordt vertolkt door Penelope Cruz, de Oscar-winnende actrice. Er zijn al 2 seizoenen van de serie. Seizoen 3 en 4 zijn al gepland. Het is te zien op Sky Select.

Onze gids voor modemerken

Wil je meer leren over de wereld van de mode? Dan ben je hier aan het juiste adres! Met onze modemerkengids komt u alles te weten over modehuizen als Prada, Chanel of United Colors: