Sterren optimaal fotograferen: Polaris en Melkweg

Sterren fotograferen – Heldere luchten en de lichten van de grote steden zijn ver weg. Er zijn nog een paar goede plekken voor haarscherpe nachtfoto’s van verre sterren en gloeiende meteoren. Als u zo’n plek hebt gevonden, moet u de juiste apparatuur bij u hebben en weten hoe u de adembenemende gebeurtenissen op het nachtelijke scherm kunt omzetten in indrukwekkende beelden. Het is niet zo moeilijk als je de kleine gids hieronder volgt. Meer over het onderwerp: Fotografie.

Plan en bereid je goed voor op het fotograferen van sterren

Bij het fotograferen van hemellichamen is er geen plaats voor spontaniteit – goede planning is hier geboden. De nachtelijke locatie moet zeer zorgvuldig worden gekozen. Er is een donker gebied nodig, ver weg van de halo’s en lichtvervuiling van grote steden. Hoe donkerder het gebied, hoe meer sterren er te zien zijn.

Je moet een mooie voorgrond zoeken als anker voor de foto’s. Geschikte voorgronden zijn onverlichte gebouwen, hekken, bomen, rotsformaties, meren, enz. Een interessante voorgrond geeft een foto een eigen karakter. Informatie over de plaatselijke weersomstandigheden is ook nuttig. Er is een heldere, wolkenvrije hemel nodig. Een hoge luchtvochtigheid is ook niet goed, omdat dit kan leiden tot onscherpe beelden. Fel maanlicht overschaduwt helaas veel sterren, dus idealiter moet voor de foto’s een tijdstip worden gekozen waarop de maan niet zichtbaar is aan de nachtelijke hemel.

Het zwerven van de sterren aan de nachtelijke hemel wordt grotendeels veroorzaakt door de rotatie van de aarde. Voor de beste resultaten moet de camera naar het noorden of zuidoosten worden gericht. De as van de aarde wijst precies naar Polaris (Poolster), zodat deze ‘s nachts niet van positie verandert. Terwijl hij altijd op dezelfde plaats staat, verplaatsen de andere sterren zich.

Je uitrusting voor sterrenfotografie zou er als volgt uit kunnen zien

Een DSLR-camera of een camera met manuele opnamemodus en volledig opgeladen batterijen zijn de basisvereisten voor geslaagde foto’s. Ook een stabiel statief, zelfs passerend wild kan trillingen veroorzaken. Een groothoeklens (10 tot 20 mm) geeft de beste resultaten. U kunt ook fotograferen met een langere brandpuntsafstand, maar het grote diafragma van de groothoeklens maakt veel lagere ISO-waarden en een indrukwekkende beeldbreedte mogelijk.

Als er een manier is om je camera te programmeren om op bepaalde tijdstippen foto’s te nemen, zou dat ideaal zijn. Anders zal een afstandsbediening helpen. Er zou genoeg ruimte op de geheugenkaart moeten zijn. De foto’s moeten worden opgeslagen in RAW-formaat om betere resultaten te krijgen bij de nabewerking. En vergeet koffie (of andere drankjes) en snacks niet, het wordt een lange nacht. Soms is een warme jas ook goed, want de nachten kunnen hier ook erg koud worden.

Heldere hemel: klaar om te gaan

Omdat het moeilijk kan zijn de apparatuur in volledige duisternis op te stellen, kan het beste bij het laatste daglicht worden begonnen. Plaats eerst de camera en het statief op de gewenste plaats. Richt de camera zo dat zoveel mogelijk sterren worden vastgelegd. Maak een paar opnamen van de voorgrond bij daglicht met verschillende ISO-instellingen voor de nabewerking. Zet de camera in de handmatige stand en selecteer de instelling voor continu fotograferen. Als u wilt dat de sterren puntvormig zijn, opent u het diafragma volledig en belicht u de sensor gedurende ongeveer 30 seconden.

Afhankelijk van of je de lucht lichter of donkerder wilt, moet je experimenteren met verschillende ISO-instellingen. Als het resultaat bevredigend is, slaat u de instellingen op. Met een belichtingstijd van één minuut is de beweging van de sterren aan de horizon al merkbaar. Als je de migratie van de sterren als een spoor aan de hemel wilt laten zien, moet je verschillende intervalopnamen maken. Het wordt pas echt spectaculair als de sporen van de sterren zich over de hele horizon uitstrekken. Hiervoor zijn vaak belichtingstijden tot 2 uur nodig. Ook hier zijn enkele experimentele opnamen aan te bevelen.

Conclusie: De perfecte zomernacht en goede apparatuur leveren droomachtige sterrenbeelden op

Met een doordachte planning, goede apparatuur en het juiste uitkijkpunt is het niet zo moeilijk om spectaculaire foto’s van de nachtelijke hemel te maken. Met gratis software zoals Startrails (Windows) of StarStax (Mac en Windows) kunnen de beelden bij de nabewerking aan elkaar worden geplakt om een grandioze opname te maken.