Landschapsfotografie – tips voor de optimale landschapsfoto

Bij landschapsfotografie wordt vaak de indruk gewekt dat het heel gemakkelijk is, maar als je thuiskomt blijkt meestal dat de opnamen waarover je ter plaatse zo enthousiast was, toch niet zo indrukwekkend zijn. De teleurstelling is dan begrijpelijk groot. Hier leert u tips om ervoor te zorgen dat u thuis nog steeds blij bent met uw resultaten.

Landschapsfotografie: met 6 tips voor droomachtige landschapsfotografie

1. de gulden snede

De gulden snede is voor u zeker geen onbekend begrip, want het is niet alleen bekend in de schilderkunst, maar ook in de fotografie. U hebt de mogelijkheid om de blik van de kijker te richten op specifieke punten in uw foto en om dat bepaalde iets in uw werk op te roepen door de gulden snede toe te passen. De gulden snede heeft natuurlijk niets met magie te maken, maar met je mentale verbeelding. Het enige wat u hoeft te doen is uw foto in negen rechthoeken verdelen, die allemaal even groot zijn.

Teken twee verticale en twee horizontale lijnen in je geestesoog. Op deze lijnen en kruispunten plaatst u beslissende elementen van uw foto’s. Zo kunt u de blik van de kijker gericht richten. De gulden snede is niet absoluut noodzakelijk voor elk werk, maar het is een eenvoudige methode om uw motief zo goed mogelijk in scène te zetten.

2. zoek naar mooie weerspiegelingen voor landschapsfoto’s

De tweede tip gaat over reflecties in landschapsfotografie en die vind je meestal waar water is. Dus als u een beek, een meer of de zee fotografeert, kijk dan goed, want ergens daar vindt u prachtige weerspiegelingen voor uw opnamen. Combineer bijvoorbeeld de punt met de reflectie met die van de gulden snede en u zult uitstekende resultaten bereiken.

3. zoek naar spannende voorgronden

Talloze landschapsfoto’s tonen meestal adembenemende uitzichten op schijnbaar eindeloze landschappen, imposante bergen en troosteloze valleien, maar foto’s kunnen zelden het spectaculaire weergeven zoals het in werkelijkheid is. Om ervoor te zorgen dat uw landschapsfoto niet als volkomen saai wordt beschouwd, moet u aandacht besteden aan de voorgrond. Hier vindt u vaak elementen zoals voorwerpen, mensen, planten of stenen die u op de voorgrond van uw foto kunt brengen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

4. de kers op de taart in landschapsfotografie – de lange belichting

Ken je foto’s waar het lijkt alsof het stromende water als melk is of wolken die vervagen? Deze foto’s zijn het resultaat van een lange belichting. Als u gedurende 10 tot 30 seconden belicht, zullen delen van uw onderwerp bewegen. Hier zijn watervallen weer een goed voorbeeld van lange belichting in landschapsfotografie.

Door de langere belichtingstijd krijgt het water deze unieke dynamiek, waarbij alle starre objecten ook star blijven. Hiervoor hebt u echter nog een ND-filter of grijsfilter en een statief nodig. Je schroeft het grijsfilter op de lens en het invallende licht wordt gereduceerd en je kunt langer belichten.

5. watervallen met lange belichting en het juiste perspectief

Als u uw foto’s altijd staand en op ooghoogte neemt, dan is het raadzaam om andere hoeken uit te proberen. Ga op de grond liggen, beklim een kleine verhoging en hurk neer. Vooral in landschapsfotografie heeft het veranderen van het perspectief vaak een enorm effect.

6. de tijd is ook belangrijk

Tot slot nog een niet-zo-leuke boodschap voor uw nachtrust, want terwijl u lekker ligt te slapen, mist u misschien een landschapsfoto die u maar één keer in uw leven kunt maken. Niet iedereen is een vroege vogel, dus uit bed komen voor een foto van de zonsopgang is niet altijd gemakkelijk, maar het is meer dan de moeite waard. Optimale tijden voor landschapsfotografie zijn rond zonsopgang en zonsondergang.

Het licht is veel zachter als de zon lager staat. Het te fotograferen landschap is meestal veel mooier en het licht creëert vaak een magische sfeer. Deze periodes worden ook wel het gouden of blauwe uur genoemd.
Een landschapsfoto in het donker is ook een slapeloze nacht waard. Vooral als je in een landelijk gebied woont, omdat je dan een relatief grote kans hebt om een foto te maken van een sterrenhemel zonder lichtvervuiling.