Yves Saint Laurent: tas, lippenstift & parfum – trends ook voor mannen

Iedereen die van mode houdt, vooral van haute couture en luxelabels, is de bekende naam Yves Saint Laurent wel eens tegengekomen. De revolutionaire ontwerper veranderde de mode-industrie met nieuwe ideeën en herkenbare ontwerpen. Geboren in Oran, Algerije, in 1936, was de ontwerper al als kind geïnteresseerd in mode. Hij begon zijn carrière in Parijs. In 1961 richtte hij zijn eigen label op, Yves Saint Laurent. Yves Saint Laurent veranderde de mode-industrie met de creatie van een broekpak voor vrouwen. Yves Saint Laurent heeft een breed assortiment producten – van kleding tot accessoires tot schoonheidsproducten en parfums. Het luxelabel staat voor tijdloze elegantie en producten van hoge kwaliteit. In dit artikel komt u alles te weten over Yves Saint Laurent – van parfums, kleding en tassen tot het persoonlijke leven van de Franse ontwerper.

Overview hide

Biografie van de modeontwerper Yves Saint Laurent

Achter het wereldberoemde merk Yves Saint Laurent, of kortweg YSL, gaat veel meer schuil dan een bedrijf dat prachtige tassen, zonnebrillen, T-shirts, lippenstiften, make-up en parfum op de markt brengt. De Fransman Yves Saint Laurent (1936-2008) werd in de jaren vijftig al beschouwd als een van de meest getalenteerde jonge ontwerpers. Aanvankelijk bekend als de rechterhand van modeontwerper Christian Dior, slaagde Yves er na de dood van Dior (1957) in om zijn eigen naam bekend te maken als een van de meest gerenommeerde modemerken ter wereld.

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, zoon van een eigenaar van een bioscoopketen en een verzekeringsmaatschappij en grote broer van zijn jongere zussen, Michèle en Brigitte, groeide op in Algerije, waar hij naar de middelbare school ging. Hij was het lievelingskind van zijn mode-lievende moeder Lucienne-Andrée. Yves ontdekte zijn enthousiasme en passie voor de wereld van de mode, vooral voor expressieve kostuums, tijdens de theatervoorstelling van Molières “Critique de l’École des femmes”.

Nare pesterijen vormden de ontwerper

Tijdens zijn schooljaren werd Yves Saint Laurent vaak gepest door zijn klasgenoten. Maar zijn vroege passie voor mode bracht Yves ertoe zijn eerste schetsen en ontwerpen voor kostuums te maken toen hij elf jaar oud was. Op deze manier creëerde hij zijn eigen persoonlijke toevluchtsoord voor de kwaadaardigheid van zijn klasgenoten.

Modewedstrijden als springplank voor een carrière

Het Internationaal Wolsecretariaat organiseerde een jaarlijkse modewedstrijd, die de aandacht trok van Yves Saint Laurent via een advertentie in Paris Match. De toen zeventienjarige stuurde zonder omhaal drie van zijn ontwerpen in en won met een avondjurk de derde plaats in de wedstrijd. Saint Laurent verliet Algerije voor de prijsuitreiking in Parijs en begon, dankzij de daar gelegde contacten, in 1954 aan een opleiding tot mode- en toneelontwerper. Deze opleiding vond plaats aan de modevakschool Chambre Syndicale de la Haute Couture in Parijs.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Als vrienden vijanden worden: Enmity met Karl Lagerfeld

Yves maakte zijn opleiding echter niet af en stuurde in plaats daarvan opnieuw drie ontwerpen in voor een door het Internationale Wolsecretariaat georganiseerde modetekenwedstrijd. Deze keer won hij de eerste plaats met een ontwerp voor een cocktailjurk. Op dit punt hebben we een leuk feitje voor u: niet alleen Yves was succesvol en gerespecteerd in de wedstrijd, maar ook de ontwerper Karl Lagerfeld, die de eerste plaats won in de categorie jassen. In de loop der jaren ontwikkelde de vriendschap tussen de twee ontwerpers zich tot een ernstige vijandschap.

Kate Moss schiet voor YSL

Bekijk de video hieronder voor een eerste blik op de glamoureuze nieuwe Teddy Bag, op unieke wijze gepresenteerd door Kate Moss.

https://www.instagram.com/p/BnWNTRxn3EH/?hl=de&taken-by=ysl

Saint Laurent beklimt de carrièreberg

De hernieuwde deelname van de jonge ontwerper aan de modewedstrijd van het Internationaal Wolsecretariaat in New York bewijst dat het niet het slechtste idee was zijn opleiding op te geven. Omdat de succesvolle deelname verdere deuren opende voor Saint Laurent.

Met dank aan Vogue: Yves’ carrière bij Dior

Saint Laurent’s ontwerpen werden gepubliceerd in het internationaal verspreide modeblad Vogue. Het wereldberoemde tijdschrift heeft een sterke wereldwijde invloed op de modewereld en dus trok de door Yves Saint Laurent ontworpen cocktailjurk veel aandacht. De toenmalige Franse directeur van Vogue bracht Yves in contact met de jonge ontwerper Christian Dior, met wie Saint Laurent samenwerkte tot Dior’s dood in 1957 en bekend werd als zijn rechterhand. Op 21-jarige leeftijd werd Saint Laurent gepromoveerd tot art director door Marcel Boussac, de eigenaar van het bedrijf Dior.

De ontwerper ontmoet zijn grote liefde

Tijdens een diner met modejournaliste Marie-Louise Bousquet (Harper’s Bazaar) in maart 1958, ontmoette de jonge art director Pierre Bergé. In het begin waren de jonge ondernemers alleen zakenpartners. Na verloop van tijd groeide dit uit tot een hechte vriendschap. Het duurde niet lang en de twee werden snel verliefd. Zo werden zakenpartners geliefde levensgezellen die elkaar echter ook dagelijks steunden in hun zaken.

Een zenuwinzinking die alles verandert

Yves werd in 1960 opgeroepen voor militaire dienst in Algerije. De Algerijnse oorlog woedde daar al sinds 1955. Saint Laurent kreeg echter een zenuwinzinking voordat hij werd opgeroepen en werd overgebracht naar een psychiatrische inrichting. Daar werd hij behandeld met drugs en elektrische schokken, wat leidde tot een levenslange drugsverslaving. Als gevolg daarvan verloor hij zijn baan bij het modehuis Dior. Gedurende deze tijd liet Bergé hem niet in de steek en deed alles wat nodig was om Saint Laurent uit de psychiatrische afdeling ontslagen te krijgen. De twee klaagden het modehuis Dior vervolgens aan en kregen meer dan 100.000 dollar schadevergoeding wegens contractbreuk.

1961: De oprichting van het Parijse modehuis YSL

De twee gebruikten dit geld als startkapitaal en richtten het modebedrijf Yves Saint Laurent Couture op met de hulp van de Amerikaanse financier J. Mack Robinson (1923-2014). Saint Laurent en Bergé gingen uit elkaar, maar zij bleven vrienden en zakenpartners en stonden elkaar altijd bij, zelfs in moeilijke tijden.

Ga uit het publieke oog! Na alcohol- en drugsmisbruik

Desondanks verslechterde de gezondheid van de modeontwerper vanaf het midden van de jaren ’70. Depressies, angsten, zenuwinzinkingen en de bijwerkingen van medicatie beheersten Yves’ leven, waardoor hij zijn toevlucht zocht tot alcohol- en drugsmisbruik.

In 2002 trok de ontwerper zich definitief terug uit de modewereld en leefde hij zo geïsoleerd mogelijk in zijn talrijke landgoederen. In 2007 werd bij hem een kwaadaardige hersentumor (glioblastoma) geconstateerd. Dit werd gevolgd door het formele huwelijk van de levenslustige Saint Laurent en Bergé om hun samenzijn te belijden. Op 1 juni 2008 overleed de modeontwerper op 72-jarige leeftijd. In de parochiekerk St-Roch in Parijs werd een katholieke uitvaartdienst gehouden. 800 genodigden woonden de plechtigheid bij, waaronder de president van de republiek, Nicolas Sarkozy, zijn echtgenote en vele bekende vrienden van modeontwerpers zoals Jean Paul Gaultier, Marc Jacobs en Valentino Garavani. De as van Yves Saint Laurent werd uitgestrooid in de rozentuin van zijn villa in Marrakech, die hij in 1980 samen met Bergé had gekocht.

BTW 15 feiten over Saint Laurent

In 12 minuten leert u 15 interessante feiten over de modeontwerper Yves Saint Laurent.

YSL collecties schrijven geschiedenis

De eerste collectie van Yves Saint Laurent, Ligne Trapèze 1958 voor de firma Dior, was al een absoluut succes. Saint Laurent verwierf wereldwijde erkenning en faam met de trapeze-lijn die hij creëerde. Dit bevrijdde vrouwen van de vaak onnatuurlijke wespentaille die voorheen bijna verplicht was. Yves ging verder met het bevrijden van andere kledingstukken van taille-, borst- en schouderverstijving en opvulling. Tegelijkertijd behield hij echter de volheid en pracht van de kostuums die typisch zijn voor Dior. In de loop van zes seizoenen moderniseerde en verjongde de ontwerper snel de collecties van Dior, maar stuitte op antipathie van zowel Dior’s eigenaar, Boussac, als van oudere vrouwelijke klanten. Saint Laurent’s zenuwinzinking in 1960 beëindigde zijn dienstverband bij Dior.

“Zhivago look”: een schandalige verschijning van de ontwerper

Het ontslag was voor hem echter geen reden om te stoppen met het ontwerpen van collecties. Zo maakte de jonge mode-ontwerpster voor het eerst gebruik van transparante stoffen, de nude-look. Bovendien gebruikte de ontwerper permanent zwarte stoffen en vaak de stof jersey. Eerst werd dit als schandalig beschouwd, maar daarna werd het een trend. Vanaf 1965 volgden geometrische, kleurrijke en gedessineerde outfits, tot groot genoegen van de internationale modetijdschriften. Een jaar later volgde een ander schandaal van de ontwerper, toen de “Zhivago look” opkwam. Deze werd gekenmerkt door doorzichtige topjes; zwarte chiffon blouses met strikkraagjes, zonder ondergoed te dragen. Maar Saint Laurent bleef trouw aan zijn stijl en slaagde er opnieuw in een trend te zetten. De Zhivago look heeft zich met succes gevestigd in de westerse wereld.

Geboorte van het smokingjasje voor dames

In de daaropvolgende jaren creëerde de ontwerper meer gedurfde looks, zoals broekpakken voor vrouwen, hoge laarzen, strakke broeken, de beatnik-look en tweedpakken. In 1965 creëerde Saint Laurent een glamoureuze prêt-à-portercollectie, Rive Gauche, voor het volgende jaar. Dit was de officiële geboorte van de haute couture smoking voor vrouwen (Le Smoking), die onmiddellijk verkrijgbaar was in een grote verscheidenheid van stijlen. Dit was niet zozeer een moderne jurk als wel een symbool van de emancipatie van de vrouw in de jaren zestig.

Haute couture met confectiematen, dankzij Saint Laurent

In 1966 opende Saint Laurent zijn eerste winkel voor de minder dure prêt-à-porter modelijn Rive Gauche, om nieuwe groepen kopers aan te trekken. Zo werden voor het eerst confectiematen geïntroduceerd. Rive Gauche mode voor mannen volgde voor het 1970 seizoen.

YSL-parfums gaan de geschiedenis in

Saint Laurents zakenpartner en compagnon Bergé sloot al in 1963 de eerste contracten voor een YSL-parfum. Een jaar later volgde de opening van de cosmeticacollectie YSL Beauté en was het damesparfum Y meteen verkrijgbaar. In 1971 verschijnt zowel het damesparfum Rive Gauche als een parfum voor de mannen van de creatie, YSL pour Homme. Saint Laurent maakte persoonlijk reclame voor dit product, naakt in een artistieke pose. Daarna werd het YSL-assortiment uitgebreid, zodat vanaf het midden van de jaren zeventig ook zonnebrillen, schrijfinstrumenten, huishoudartikelen, dameskousen en sigaretten verkrijgbaar waren.

Black Opium: De officiële promotievideo van Trend Parfum

In deze video ziet u hoe high fashion bedrijven, in dit geval YSL, hun producten aan de man brengen. Een authentieke alledaagse situatie wordt op magische wijze omgetoverd tot een aantrekkelijke promotievideo.

Parfums – damesgeuren van bloemig tot oriëntaals

Yves Saint Laurent heeft veel verschillende geuren op de markt, en er is iets voor elke vrouw – of bloemig zoet of sexy en oriëntaals. Verschillende vrouwen vinden hun favoriete geur in de grote selectie, en laten zich erdoor betoveren.

Parfums: Libre – de geur voor vrouwen

Met de succesvolle zangeres Dua Lipa als merkambassadrice viert Yves Saint Laurent de vrijheid en kracht van vrouwen. Het klassieke mannenparfum werd door parfumeur Anne Flipos omgevormd tot een vrouwelijk vrouwenparfum. Wat typisch is voor Yves Saint Laurent, want hij bracht het smokingjasje in de vrouwengarderobe. In het Yves Saint Laurent Libre parfum ontmoet een vleugje bourbon vanille lavendel, en samen met warme oranjebloesem vormt dit een parfum dat zowel vrouwelijk warm als mannelijk koud is. Het schuine Yves Saint Laurent-logo en de afgeschuinde zwarte dop geven het anders zo minimalistische parfum een nobele uitstraling en belichamen vrijheid en sterke powervrouwen, want Libre staat voor “vrij zijn”.

 • Vrouwelijk en mannelijk tegelijk
 • Bloemen
 • Voor sterke powervrouwen

Black Opium – de best verkopende Yves Saint Laurent geur

Fris en intens, Black Opium is een van de best verkopende Yves Saint Laurent geuren, die veel vrouwen voor zich weet te winnen. Het is bijna overal verkrijgbaar, omdat iedereen het wil. De succesvolle geur is provocerend, rebels en luid. Aan de andere kant is het ook elegant en sexy. Black Opium parfum is gemaakt voor vrouwen die niet bang zijn om op te vallen en zelfverzekerd te zijn.

Black Opium is er in vele varianten, waaronder de Intense versie, de Floral Shock versie en de Exotic Illusion versie. De meest populaire is echter de klassieker Black Opium. De geur is oriëntaals. Het overtuigt met een sterke noot van koffiebonen, en de vrouwelijke geur van jasmijn en oranjebloesem. Deze worden gecombineerd met vanille en houtachtige geuren. Het ontwerp van de flacon spreekt voor zich: een chique donker ontwerp gecombineerd met glitters en het Yves Saint Laurent-logo op de hals van de flacon. Want met de Black Opium geur is één ding duidelijk: meer is meer!

 • Opvallend opstandig
 • Elegant
 • Oosters
 • Sexy

https://www.youtube.com/watch?v=7BZ3o7saatk

Hier is weer een lijst van enkele YSL geuren

 • Opium (Dames, 1977)
 • Kouros (Men, 1981)
 • Parijs (Dames, 1983)
 • Jazz (Mannen, 1988)
 • Champagne (Dames, 1993, omgedoopt tot Yvresse)
 • Opium pour Homme (Mannen, 1995)
 • Baby Doll (Dames, 1999)
 • M7 (Mannen, 2002)
 • Rive Gauche pour Homme (Mannen, 2002)
 • L’Homme (mannen, talrijke variaties, vanaf 2006)
 • Elle (Dames, 2007)
 • Parisienne (Dames, 2009)
 • Manifesto (Dames, 2012)
 • Le Vestiaire des Parfums (reeks bijzonder dure parfums, vanaf 2015)
 • Black Opium (Dames, 2015)
 • Y (Mannen, 2017)
 • Mon Paris Couture (Dames, 2017)

Mode voor de emancipatie van de vrouw

Saint Laurent creëerde in de loop van zijn carrière andere looks die vooral bedoeld waren om vrouwen te emanciperen. Hij creëerde de safari-look (1968), een moderne “nostalgie-look” (eind 1960) en de chique “edele boerenlook” (midden 1970). Aan het eind van de jaren 1970 liet Saint Laurent de Rive Gauche-lijn over aan andere ontwerpers en zijn muze Loulou de la Falaise, zodat hij zich op de haute couture kon concentreren. De eerste ontwerpen van bolero- en liftboyjacks volgden in de jaren 80.

Trendy Fashion Must Haves van YSL

Het high fashion bedrijf vertegenwoordigt de markt met een grote verscheidenheid aan producten. Tassen, T-shirts, schoenen, zonnebrillen en meer. Alles wat het hart van een fashionista begeert, is vertegenwoordigd bij Yves Saint Laurent. Je hebt zelfs de kans om dure designerstukken te bemachtigen in een uitverkoop. Zoals elk modelabel heeft Yves Saint Laurent aantrekkelijke en ongewone producten, maar ook enkele stukken die bekend staan als absolute trends.

Youtuber Maria Draganova neemt je mee op een kleine shopping tour en geeft je de eerste inzichten in hoe het is om te winkelen in luxueuze boetieks.

 

5 feiten over Yves Saint Laurent

Eerste boekingen van donkergekleurde modellen

Yves Saint Laurent was een van de eerste modeontwerpers die modellen met een donkere huidskleur boekte. Toen het internationale modetijdschrift Vogue weigerde het Britse model Naomi Campbell op de omslag van het tijdschrift af te drukken, dreigde Saint Laurent in 1988 advertenties te schrappen.

Ontwerpen in het NY Metropolitan Museum of Art

Yves Saint Laurent was de eerste ontwerper wiens werk werd tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art in New York (1983).

Een farmaceutisch bedrijf maakt mode?

Yves Saint Laurent en Bergé verkochten hun bedrijf YSL in 1993 voor 600 miljoen dollar aan het farmaceutische bedrijf Sanofi omdat hun verkoopcijfers sterk waren gedaald. Toch behielden de twee ondernemers de controle over de mode-industrie.

YSL Mode in het Parijse Privé Museum

De zelfontworpen kleding en accessoires van Yves Saint Laurent worden nog steeds bewaard in een privémuseum in Parijs. Er zijn ongeveer 15.000 accessoires, 5.000 jurken en veel tekeningen van de modeontwerper. Om ervoor te zorgen dat deze kostbaarheden op lange termijn niet worden beschadigd, heeft het museum een permanente vochtigheidsgraad van 50% en een kamertemperatuur van 18 °C.

Uitverkochte schoenentrend voor 8.000 euro

Yves Saint Laurent’s bedrijf YSL zorgde vorig jaar voor veel hype: over-de-knielaarzen met conische hakken en glinsterende strasranden. Beroemdheden als topmodel Kendall Jenner en superster Rihanna aarzelden niet om de laarzen aan te schaffen zonder er twee keer over na te denken. Hoewel de blikvanger een fors prijskaartje had van rond de 8.000 euro, was er al snel een wachtlijst.

https://www.instagram.com/p/BWfNg0-jYNY/?hl=de&taken-by=ysl

YSL Beauty – Merk Ambassadeurs: Zoë Kravitz en Emi Suzuki

Het Yves Saint Laurent Beauty-assortiment, dat in 2000 werd opgericht en sindsdien veel vrouwen en mannen voor zich heeft gewonnen, heeft een breed scala aan producten – van make-up tot verzorgingsproducten. De Yves Saint Laurent Schoonheidslijn is te koop in elke schoonheidswinkel of parfumerie. De producten zijn van hoge kwaliteit en hebben een nobel ontwerp.

Make-up: Oogschaduw, Lippenstift, Oogschaduw

Yves Saint Laurent biedt een verscheidenheid aan make-up producten, van foundation tot gekleurde oogschaduw tot fel verleidelijke lipsticks, zoals de lipsticks in de collectie die de succesvolle actrice Zoe Kravitz samen met Yves Saint Laurent heeft gelanceerd. De kleuren en het elegante design van de lipsticks zijn overtuigend en sexy.

https://www.youtube.com/watch?v=htZvBD4Bex0

Luxe gezichtsverzorging voor een heldere en frisse huid

De Yves Saint Laurent beautycollectie heeft ook een prachtige selectie gezichtsverzorging. FIV heeft de 3 beste producten voor u uitgezocht:

 • YSL Voor Altijd Jeugd Bevrijder
 • YSL Top Secrets Instant Moisture Glow Gezichtscrème
 • YSL Beauty Pure Shots Night Reboot Serum

Iedereen wil er fris uitzien ondanks veel stress: Het succesvolle model Emi Suzuki uit Sjanghai is model sinds haar 13e, is voortdurend in de weer en werkt daarnaast ook nog als mediamaker. FIV Magazine heeft een video voor je, waarin Emi Suzuki laat zien hoe ze er ondanks haar drukke schema en stress fris uitziet met het YSL Beauty Pure Shots Night Reboot Serum, dat ze in haar nachtroutine heeft geïntegreerd. Het Pure Shots Night Serum exfolieert, verfijnt en hydrateert op milde wijze voor een fris uitziende huid na een lange dag. Je hoeft tenslotte niet naar je huid te kijken om een drukke agenda te hebben. Het serum wordt met kloppende bewegingen in de huid gemasseerd na het reinigen van het gezicht, en werkt ‘s nachts.

https://www.youtube.com/watch?v=q7HnThmsdWI

YSL: De tassentrends

Iedereen wil ze, iedereen kent ze, beroemde bloggers en supermodellen zijn er dol op: de luxe tassen van Saint Laurent. Bekende namen als Kendall Jenner, Gigi Hadid en de Kardashians worden er voortdurend mee gespot. De klassieke en tijdloze tassen kunnen in elke outfit worden geïntegreerd, of die nu chic of casual is.

Lou Lou Tas: Luxueus en stijlvol

De prestigieuze Lou Lou Bag, die een tijdlang volledig van het toneel was verdwenen, duikt nu overal weer op. De klassieke tas is in Italië gemaakt van hoogwaardig kalfsleer. Het Yves Saint Laurent-logo staat op de voorgrond van deze stijlvolle enveloptas. Je kunt de Lou Lou Bag over de schouder dragen, of als korte riem, en hij is er in veel verschillende maten en variaties, dus hij past echt bij alles.

 • Stijlvol
 • Verschillende maten
 • Goed leerwerk

Niki Tas: Chic en trendy

Een andere trendy tas is de Niki Bag. Ook bij de Niki Bag staat het Yves Saint Laurent-logo op de voorgrond, en ook deze tas overtuigt met hoogwaardig materiaal. De fantastische tas overtuigt met een eenvoudig maar chic design.

 • Hoge kwaliteit
 • YSL-logo op de voorgrond
 • Chic

Yves Saint Laurent: Mannencollectie

Yves Saint Laurent’s stijl is klassiek en modern tegelijk. Dit is ook te zien in de mannencollectie. Het speelt met klassieke elementen zoals hoeden en jasjes en moderne elementen zoals glitter, waardoor het trendy wordt. Er zijn ook veel losse overhemden in de herencollectie die er stijlvol uitzien met verschillende dessins zoals bloemmotieven of rechte strepen. De kleding van Yves Saint Laurent past in de tijdgeest en overtuigt zowel vrouwen als mannen.

Dames & Herenmode Gecombineerd

Yves Saint Laurent zette de garderobe van de vrouw volledig op zijn kop en wordt daarom beschouwd als een revolutionair in de modewereld. Hij deed wat bijna niemand in de jaren 50 had durven doen: Yves Saint Laurent bracht pakken, die tot dan toe alleen door mannen werden gedragen, in de kledingkasten van vrouwen. Het beeld van de vrouw in de jaren vijftig was heel anders dan het beeld van de vrouw in de 21e eeuw. Een vrouw moet er zo vrouwelijk en vrouwelijk mogelijk uitzien, daarom waren jurken en rokken zo populair. Voor Yves Saint Laurent was het niet nodig om er mannelijk uit te zien ondanks het dragen van een pak.

Yves Saint Laurent – Leven & Label

Wanneer het over de afkorting YSL gaat, weet niet iedereen direct wie er achter het haute couture merk zit. Velen vragen zich af wie er achter YSL zit, namelijk de revolutionaire ontwerper Yves Saint Laurent, die werd geboren in Oran, Algerije. De ontwerper wekte in zijn jeugd al belangstelling voor mode en design. Na zijn onvoltooide opleiding tot mode- en toneelontwerper in Parijs, ging hij werken voor Dior. Enige tijd later richtte hij zijn eigen label op dat uitgroeide tot een succesvol luxelabel. Yves Saint Laurent overleed in Parijs in 2008. Het luxelabel was eigendom van de Gucci-groep, en werd vervolgens gekocht door de Kering S.A.-groep.

Awards

 • 1985 – Oscar de la mode, de hoogste onderscheiding in de modewereld
 • Yves Saint Laurent werd in 1985 door Francois Mitterrand in het Legioen van Eer opgenomen,
 • In 1995 werd hij benoemd tot Officier van het Legioen van Eer.
 • 2001 benoemd tot Commandeur van het Legioen van Eer door President Jacques Chirac
 • 2007 benoemd tot Grootofficier van het Legioen van Eer door President Nicolas Sarkozy.

Filmtip van de redactie

Wilt u het verhaal van de unieke ontwerper nog eens in speelfilmlengte bekijken? Dan raad ik je aan de film te bekijken met de volgende trailer.

YSL verhaal gefilmd

De film voor de vorige trailer is beschikbaar op Amazon, bijvoorbeeld.

V&A: Feiten over Yves Saint Laurent

Van wie is Yves Saint Laurent?

Het label is eigendom van de groep Kering S.A., die voordien tot de Gucci-groep behoorde.

Wanneer is Yves Saint Laurent overleden?

In 2008 overleed Yves Saint Laurent aan kanker in de modehoofdstad Parijs.

Waar en wanneer werd Yves Saint Laurent geboren?

Yves Saint Laurent werd in 1936 geboren in Oran, een stad in Algerije.

Wanneer richtte Yves Saint Laurent zijn label op?

In juli 1961 in Parijs. Daarvoor was hij creatief directeur bij Dior.