Fotograaf portfolio – foto’s selecteren, portfolio maken, applicatie ontwerpen

Uw eigen portfolio is van cruciaal belang voor uw cliënten, zakenpartners en alle contacten in uw beroep. U kunt toch wel overtuigen met een live optreden in levende lijve en “in kleur”. Toch moet je vooraf inzicht geven in je werk, en geloof het of niet: de portfolio wordt je belangrijkste werkinstrument.

Een goed gesorteerde portefeuille

Als model, visagist, fotograaf of grafisch ontwerper spreken uw beelden voor u. De vraag hoe u uw portfoliomap moet vullen en welke inhoud u erin moet opnemen, is nu beantwoord. Voor het gevoel moet u het zonder een “virtuele portfoliomap” stellen en niet met een tablet, maar met een echte kartonnen map met echte papieren foto’s op de afspraak verschijnen. Een goed gevulde en met liefde vormgegeven portfolio geeft blijk van de ernst van uw werk en laat uw gesprekspartner zien hoeveel waarde u hecht aan uw eigen werk en het werk van anderen.

U presenteert immers niet zomaar een foto, maar veel werk in de nabewerking en belichting, veel geduld bij de keuze van effecten en dus uw hele kunnen en interesses. Als model, als fotograaf, maar ook als visagist breng je met het portfolio je persoonlijke specificaties in beeld. Een portfolio is de presentatie van uw werk en geeft informatie over uw persoonlijke stijl, de verscheidenheid van uw mogelijkheden en de grondigheid in uw vak. Het staat voor uw eigen imago, dient als illustratie en presentatiemateriaal en zorgt voor de eerste indruk.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Aangezien er geen tweede kans is voor een eerste indruk, moet u veel aandacht besteden aan het ontwerp en de voorbereiding van de portfolio en met uw portfolio een basis leggen voor toekomstige zakenrelaties en opdrachten. U hebt de vrije hand in het ontwerp en kunt zelf bepalen hoe u uw eerste indruk wilt maken en hoeveel u wilt onthullen over uzelf, uw ervaring en diversiteit in het beroep. Het is raadzaam om de portfolio te gebruiken om al je vaardigheden te laten zien en de kans te krijgen op meer en beter betaalde opdrachten.

Grootte en beeldselectie

Het portfolio is uw presentatie van alle vaardigheden en kennis, alle ervaringen en taken in uw beroep. Hoe veelzijdiger en gevarieerder je portfolio, hoe meer aandacht je zult trekken en hoe beter de aanbiedingen voor banen zullen zijn. Er zijn geen specifieke regels voor de omvang of de hoeveelheid inhoud van fotoportfoliomappen. Dit geeft u de vrije hand bij het bepalen van de grootte en de weging van uw persoonlijke accenten.

Een map met foto’s in DIN A4-formaat wordt aanbevolen, omdat het praktische formaat het gemakkelijk maakt om te vervoeren en mee te nemen naar elke afspraak. Terwijl sommige foto’s ook in DIN A5 expressief en doelgericht zouden kunnen zijn.

Verzorging en bescherming

Beschermende films zijn een voordeel, aangezien uw portefeuille door vele handen zal gaan en bij elke afspraak tijdens het eerste gesprek zal worden voorgelegd. Om te voorkomen dat er vingerafdrukken of vetvlekken op uw portefeuille komen, kunt u het beste een speciale ordner kiezen waarin u kunt bladeren en die voorzien is van beschermfolie. U kunt ook zelf de map ontwerpen en afzonderlijke beschermhoezen kopen als u bijvoorbeeld nog niet zeker bent van de hoeveelheid en het aantal afbeeldingen in uw presentaties, of als u de mogelijkheid van uitbreiding van uw portfolio niet wilt uitsluiten. Een eenvoudig maar modern ontwerp geeft uw houding weer en is de beste keuze voor portfoliomappen.

Mappen voor de portfolio van de fotograaf – Techniek

Krolop & Gerst leggen de voor- en nadelen uit van de verschillende opties die fotografen kunnen gebruiken om een zinvolle portfolio samen te stellen.