8 fouten bij het kopen van onroerend goed: locatie, persoonlijk gebruik en doorverkoopwaarde – onze tips

Fouten bij het kopen van onroerend goed – Fouten sluipen altijd graag in het koopproces van een woning. Of het nu gaat om een slechte ligging van het onroerend goed, redenen tegen eigenbelang of een aankoop uit emotie – fouten kosten u veel geld. Om dit te voorkomen, hebben wij een gids voor u samengesteld, waarmee u gegarandeerd nooit meer een fout zult maken bij de aankoop van uw volgende woning.

Fout 1 – De locatie is doorslaggevend

Een eigendom op een slechte locatie zonder grote vraag wordt snel een probleem. Daarom moet men altijd kopen op een aantrekkelijke locatie.

Pand op een slechte locatie:

 • Lage vraag
 • Huren zal moeilijk zijn
 • Resultaat: Vacature

Daarom onze tip: let op A- B- en C-lagen!

Onroerend goed op een goede locatie:

 • Kopen in grote steden (geen metropolen in top A-locaties), bijvoorbeeld Bonn of Leipzig
 • Agglomeraties, het beroemde Speckgürtel, met goede B-locaties zoals alles rond München, Darmstadt bij Frankfurt
 • Steden waar vraag naar is met B-locatie, zoals Kassel, Braunschweig of Heidelberg

Fout 2 – Een eigenschap die te specifiek is

Speciale eigendommen vereisen een speciale groep kopers – en deze groep is niet gemakkelijk te vinden. Daarom moet u altijd gaan voor eigendommen waarvan het nut en het gebruik beantwoorden aan de behoeften van de brede massa. In ons artikel over soorten onroerend goed kunt u alles te weten komen over flats, huizen en dergelijke. Dus wat zoek je op de onroerend goed markt?

Dus wat is er om je handen af te houden?

 • Loft/ Villa/ Appartement, alles wat de normale consument overstijgt
 • Dit soort onroerend goed moet op een top A locatie staan om het te kunnen verkopen/verhuren.

Onze tip: 1-2 kamer appartement

1-2 kamerflats zijn te vinden op alle locaties, of het nu A, B of zelfs C is, en de vraag neemt voortdurend toe. Aangezien meer en meer mensen alleen wonen, is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar de eenpersoonsappartementen.

Een voorbeeld van een bijzonder pand op een C-locatie: moeilijk te verkopen.

Fout 3 – Eigenbelang in plaats van investering

U kunt veel lezen over het bewonen van een eigen huis in ons artikel over dit onderwerp. Hier leert u nog eens in het kort waarom het niet raadzaam is uw eerste eigendom voor eigen gebruik aan te wenden. Daarom onze tip: koop geen koopwoning zonder kapitaalinvestering, want u bent verantwoordelijk voor 100% van de exploitatiekosten, noch de huurders, noch de belastingdienst zullen u financieel helpen.

Redenen tegen eigenbelang

 • Eigenbelang is de duurste manier om te leven
 • Je zult nooit volledig huurvrij zijn vanwege de lopende kosten
 • U betaalt zelf de woning af
 • Eigenbelang vermindert kredietwaardigheid
 • Eigendommen zijn later niet aan de leeftijd aangepast

Fout 4 – Een huis als eerste woning

Als u een huis kiest als uw eerste woning, moet u zich er ook van bewust zijn dat dit betekent dat u 100% van de kosten voor uw rekening neemt. Daarom onze tip: Koop een condominium als je eerste woning.

Condominium: Kostentoewijzing gemakkelijk gemaakt

Zodra u eigenaar wordt van een appartement in een flatgebouw, wordt u deel van een gemeenschap van eigenaars. Zo worden alle lopende kosten voor reparatie, onderhoud en modernisering gedeeld door alle partijen van het huis.

Hier is een klein voorbeeld:

 • Huiseigenaar (100%): 12.000 euro
 • 4-party woning (25%): 3.000 euro (-9.000 euro)
 • Huis met 8 appartementen (12,5%): 1.500 euro (-10.500 euro)

Fout 5 – Laat de emoties binnenstromen

Onroerend goed moet altijd rationeel en niet emotioneel bekeken worden. Daarom onze tip: koop nooit een woning uit emotie. Zelfs als u de woning op het eerste gezicht ongelooflijk mooi vindt, denk er dan goed over na. Vaak zijn dergelijke gebouwen vervallen of moeten zij worden gemoderniseerd, wat betekent dat u uiteindelijk veel meer kosten maakt dan u er in feite aan overhoudt.

Dus wat moeten we doen?

 • Vermijd impulsaankopen!
 • Audit op commercieel en technisch niveau
 • Onderzoek van opbrengst, aankoop- en doorverkoopwaarde

Een typisch eigendom dat uit emotie wordt gekocht: Veel charme, weinig winst.

Fout 6 – Geen aandacht voor doorverkoopwaarde

Een echt goede aankoopprijs! – En nu? Hoeveel heb je er uiteindelijk aan over gehouden? Veel mensen letten bij de aankoop van een woning niet op de wederverkoopprijs, maar dat zou u zeker moeten doen!

De doorslaggevende factoren voor de doorverkoopwaarde zijn:

Vergelijking: locatie en waardering

Laten we de 3 soorten locaties en de waardestijging vergelijken:

 • A-locatie: waardestijging van 4-6% per jaar
 • B- locatie: Waardestijging van 1-2% per jaar
 • C-locatie: geen waardestijging

Als beginner kiezen zij voor een flatgebouw op een goede C- of B-locatie.

Fout 7 – Top uitrusting – slecht bezit

Geweldige keuken, geweldige meubels, je kocht het huis alleen vanwege de geweldige meubels? Dat is slecht voor u, want u zult minder winst maken. Wat u zoekt zijn panden die gerenoveerd moeten worden, omdat u ze zelf kunt renoveren en vervolgens met winst kunt verkopen.

Fout 8 – Betalen in grote termijnen

U wilt uw lening zo snel mogelijk afbetalen en denkt dat grote sommen u daarbij zullen helpen? Helaas, dat is verkeerd. Hier is onze tip: het is beter om met de bank kleine aflossingstermijnen af te spreken.

 • De huurder betaalt de woning af, alle overschotten zijn directe activa accumulatie
 • Inflatie vermindert de lening op lange termijn
 • Hoe hoger de aflossing, hoe minder er overblijft aan het eind van de maand.
 • Hoe sneller een eigendom cashflow genereert, hoe hoger het surplus

Onroerend goed kopen: Vermogensvorming en investeringen

Hoe koop je een eigendom in de eerste plaats? Waar moet ik rekening mee houden behalve met de 8 fouten? Hier kunt u alles te weten komen over het opbouwen van vermogen en het beleggen van geld.

De inflatie van geld is alomtegenwoordig. Als je vandaag geld investeert, zal het over 30 jaar nog maar de helft waard zijn. In dit artikel wordt de klassieke belegging van geld op de bank vergeleken met een kapitaalbelegging in de vorm van onroerend goed. Onroerend goed creëert “echte waarde”. Ontdek hier wat dat betekent!

Eigen woning vs. onroerend goed als investering: voor- en nadelen van eigen woningbezit

De droom van het bezitten van een eigen huis is een doel dat veel mensen voor ogen hebben. Maar heeft het wel zin om als eerste type woning een koopwoning te kiezen? Of is het misschien niet verstandiger om het eerste pand als investering te gebruiken? Huurvrij leven op oudere leeftijd zal er nooit van komen, zelfs niet met een eigen huis, want u zult altijd 100% verantwoordelijk blijven voor alle lopende kosten. Daarom vindt u in dit artikel een vergelijking tussen het bewonen van een eigen huis en een onroerend goed als investering, wat het voor u gemakkelijker moet maken om een beslissing te nemen over uw eerste onroerend goed.