Brandpuntsafstand en lens – Wanneer gebruik ik welke lens?

Brandpuntsafstand is waarschijnlijk de technisch moeilijkst uit te leggen term in de fotografie en hoe beter de uitleg, hoe minder de meeste mensen begrijpen wat het is. Het bepaalt de afstand van een brandpunt, waar de stralen samenkomen, tot het hoofdvlak van de fotolens, waar de stralen evenwijdig aan de zichtbare as van de lens aankomen. Mensen die dit niet begrijpen kunnen nog steeds uitstekende foto’s maken en moeten gewoon genoegen nemen met het feit dat de brandpuntsafstand in mm is aangegeven en nog een paar andere feiten:

Belangrijkste feiten voor het instellen van de brandpuntsafstand

  • Als u een korte brandpuntsafstand gebruikt, moet u zo dicht mogelijk bij het onderwerp komen, zodat het volledig zichtbaar is op de foto.
  • Met een lange brandpuntsafstand kan de fotograaf ook ver weg zijn als hij het hele motief wil fotograferen
  • Met een zoomlens kan een fotograaf de brandpuntsafstand variabel instellen
  • Een vaste brandpuntsafstand is een vaste brandpuntsafstand

Op de juiste plaats op het juiste moment: het juiste gebruik van lenzen

Alle lenzen hebben een bepaalde brandpuntsafstand en kunnen alleen voor dit bereik worden gebruikt en er is geen lens die alle brandpuntsafstanden bevat. Daarom hebben veel fotografen meerdere lenzen die allemaal een bepaalde brandpuntsafstand hebben:

  • Teleobjectief – 70 mm – 300 mm
  • Afstandsobjectief – vanaf 300 mm
  • Fisheye-lenzen – ongeveer 8 tot 10 mm
  • Groothoeklens – tot 35 mm
  • Normale lens – 35 mm – 70 mm

Fisheye-objectieven van 8-10 mm zijn sowieso alleen geschikt voor bepaalde gebieden van de fotografie. Groothoekobjectieven zijn uitstekend geschikt voor landschappen of panoramafoto’s, hoewel ze ook binnenshuis goed van pas kunnen komen. Normale lenzen zijn handig voor portretten en voor straattaferelen. Teleobjectieven zijn ook goed voor portretten en sportfoto’s, en een langeafstandsobjectief is goed voor wild- en sportfotografen. Deze verklaringen zijn echter slechts ruwe richtlijnen en een beetje experimenteren is nooit verkeerd om te leren en nieuwe ervaringen op te doen.

Fisheye, telefoto & co. – Voordelen van de verschillende cameralenzen

De fisheye-lens is heel bijzonder en maakt uitstekende foto’s. U krijgt een panoramisch zicht van bijna 180°, zoals bij een fisheye, maar hij is meer geschikt voor ambitieuze fotografen. Groothoekobjectieven zijn ideaal als u veel onderwerpen op uw foto wilt vastleggen. U kunt ze gebruiken om panoramische foto’s te maken vanuit een hoge positie of om een weids landschap vast te leggen dat met een gewone lens niet mogelijk is.

Dit geldt echter ook voor interieurs, waar deze lens zoveel mogelijk objecten van de kamer kan vastleggen. Het legt gedetailleerde beelden van interieurs vast. Als u echter een portret wilt maken, is het volkomen misplaatst, omdat het sommige lichaamsdelen groter zou doen lijken dan nodig is.

De normale lens is de meest veelzijdige lens, omdat hij de onderwerpen toont zoals ze zijn en geen franje heeft. Ze zijn belangrijk voor portretten, maar zijn ook goed voor landschappen of zelfs macro-opnamen. De telelens is ook heel veelzijdig en is goed voor portretten. Maar het is ook goed als je iets wilt fotograferen zonder heel dichtbij te komen. Daarom is het goed voor opnamen van wilde dieren of de natuur. Teleobjectieven zijn ook populair voor sportevenementen. De meest extreme telelens is de langeafstandslens, maar deze wordt meer gebruikt door professionals. Hij is zeer zwaar en zeer duur in aanschaf en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor sportevenementen en wildfotografie.

Het kiezen van de juiste lens voor een onderwerp is eenvoudiger dan het klinkt en de meeste beginners leren al snel de juiste lens op het juiste moment te gebruiken. En niet alle lenzen zijn nodig. Daarom is het voor beginners voldoende om eerst de meest noodzakelijke accessoires aan te schaffen en alleen extra lenzen te kopen die ze kunnen gebruiken als ze echt geïnteresseerd zijn.

Brandpuntsafstand, belichtingstijd en bewegingsonscherpte – videotips

De grondbeginselen van fotografie: diafragma, scherpstelling en scherptediepte