Susanne Nevermann: Carrière als fotograaf – Portret, Beauty & Mode

Susanne Nevermann is een freelance fotograaf uit Hamburg die zich richt op redactionele en commerciële fotografie. Haar focus ligt op mensen, schoonheid en mode en ze heeft een passie voor portretfotografie. FIV deed een interview met de veelzijdige fotografe waarin ze vertelt over haar carrière, haar werk en projecten en haar toekomstplannen.

De weg naar modefotografie: carrière, werk & projecten

FIV: Hallo Susanne, bij jou weet men niet wat men zich voorstelt. U bent een uitstekend fotograaf, maar dat is slechts een stukje van de puzzel van uw vaardigheden. U bent een succesvol art director, een veelgeboekte redactionele en commerciële fotograaf en ook een beeldredacteur. Mensen, schoonheid en mode zijn uw vakgebieden en naast uw creatieve activiteiten reist u graag rond in IJsland. In ieder geval, bedankt dat je de tijd hebt genomen om met ons te praten.
Natuurlijk hebben we vooraf wat onderzoek gedaan om een ruw idee te krijgen en om u meer veeleisende vragen te kunnen stellen. Vond u de beschrijving geschikt, wilt u iets corrigeren of toevoegen?

Susanne: Hallo en dank u voor de gelegenheid om kort mijn werk en mijzelf voor te stellen. Het stukje van de puzzel is heel goed geformuleerd. Tot nu toe heb ik me in veel gebieden van de fotografie verdiept en op de een of andere manier ben ik blijven steken bij schoonheid en mode. De beschrijving is natuurlijk erg vleiend, hartelijk dank daarvoor!

© Make-Up & Hair @evelyninnerhofer

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

FIV: Was u al een creatief meisje toen u kind was in Maagdenburg? Hoe herinner je je jeugd en kun je je de eerste foto herinneren die je ooit nam?

Susanne: Ik ben vrij “laat” in de fotografie gekomen. Pas tijdens mijn opleiding tot ontwerpassistent kreeg ik belangstelling voor fotografie. Als kind had ik wel een fototoestel, maar ik gebruikte het alleen voor korte periodes om een vakantie vast te leggen. Het was een neon roze compact camera met het opschrift “Formule Een”, zoveel weet ik nog. Mijn eerste foto moet op een boerderij zijn genomen en liet of katten of koeien zien. Geen grote kunst. Sindsdien woont het op de zolder van mijn ouders.

Van kindertijd tot succes: uw loopbaantraject

FIV: Wat was uw weg van een kind uit Maagdenburg tot een succesvolle creatieve powervrouw die in Hamburg woont? Heb je stage gelopen of een diploma behaald en heb je je vooraf verdiept in andere takken van de fotografie of zelfs in een ander artistiek onderwerp?

Susanne: Als kind schilderde ik al graag. Niet bijzonder goed, maar het was erg leuk. Wanneer men mij vroeg naar mijn toekomstige loopbaanaspiraties, antwoordde ik altijd dat ik iets wilde doen “met kunst”. Ik kan nog steeds maar matig tekenen. Maar ik heb nooit de ambitie gehad om beter te worden op dit gebied. Het was voor mij gemakkelijker om mijn ideeën te verwezenlijken door middel van fotografie. Zoals ik al zei, begon het allemaal met mijn opleiding als ontwerpassistent en mijn daaropvolgende studies in informatietechnologie en design in Lübeck. Ik heb mijn praktijksemester gedaan bij een reclamebureau in Hamburg en woon en werk sindsdien in Hamburg.

FIV: Hoe ziet je dagelijkse routine eruit? Bestaat er zoiets als routine in creatief en veelomvattend werk als het uwe?

Susanne: De projecten waaraan ik heb meegewerkt zijn gevarieerd. Soms heb ik het geluk voor ontwerpers te werken, maar soms is het dagen research voor een moodfilm. Maar voor het grootste deel, verdien ik nog steeds mijn brood met art direction. Er is veel concurrentie in de fotografie. Tot nu toe dacht ik dat mijn plezier in fotografie eronder zou lijden als ik het alleen zou doen.

FIV: Vertel ons eens wat over je grote liefde IJsland. Uw website geeft een goede indruk van de adembenemende natuur en het kleine eilandstaatje is zeker geschikt als fotomotief, dat lijkt ons logisch. Maar ik zou graag van u persoonlijk horen wat u steeds weer naar IJsland trekt en wat IJsland voor u betekent.

Susanne: Aan het begin van mijn zelfstandig ondernemerschap, vlogen mijn man en ik naar IJsland. Hij werkte toen al een paar jaar als freelancer. In onze respectieve vaste banen, en daarvoor in onze studies, hadden we nooit het geld of de tijd voor een langere reis. We dachten dat het nu of nooit was. Op een of andere manier had ik IJsland in gedachten en wist ik hem te overtuigen. Dus kochten we een kaart, stippelden de route uit en reden vervolgens het eiland rond met een huurauto en een tent. We moesten om de 100 meter stoppen om foto’s te maken. Het landschap is ongelooflijk mooi en veranderlijk. Maar bovenal hou ik van de eenzaamheid en de afgelegenheid in het oosten en noorden van het eiland. Geen mensen, geen lawaai, geen rotzooi. In plaats daarvan, veel frisse lucht en indrukwekkende natuur. Het is geweldig om gewoon uit te schakelen.

FIV: Hoe verschilt uw benadering van creatieve projecten zoals een redactionele shoot voor modemerken van uw benadering van het professioneel vertegenwoordigen van een medische praktijk?

Susanne: De aanpak is niet zo verschillend, er wordt altijd een soort verhaal verteld. Eerst leer ik mijn cliënt kennen. Wat wil hij uitdrukken en overbrengen. De redactionele artikelen zijn meestal wat vrijer en gevarieerder dan de weergave van de praktijk van een arts.

FIV: Om een dergelijke lijst van vaardigheden te verwerven en je op lange termijn te verankeren in de creatieve industrie, heb je ongetwijfeld een sterke wil nodig. Maar heel weinig mensen worden daarmee geboren. Hoe heeft u de nodige tegenslagen overwonnen om op het punt te komen waar u nu bent?

Susanne: Dat is waar. Veel dingen komen alleen tot stand door contacten. Klanten gaan niet naar “fotograf24.de” om de juiste persoon voor hun project te vinden. Ze kennen iemand die iemand kent. Dat is hoe het werkt. En onderweg zijn er vele nachten en weekends besteed aan het doorwerken van handleidingen en onderzoek. Als je ook nog eens een nogal introvert type bent, duurt zo’n proces natuurlijk veel langer. Ik ben nog lang niet waar ik zou willen zijn. Meer vastberadenheid in één richting had zeker geen kwaad gekund, maar daar werk ik nu aan. Wat helpt is de liefde voor wat je doet en een begripvolle familie.

Carrièremomenten, creativiteit & toekomstplannen

FIV: Welke conceptontwikkelingen, shoots of andere gebeurtenissen uit uw carrière zijn u het dierbaarst bijgebleven?

Susanne: Ik werk graag in de teams en met klanten die net als ik tikken. Plezier maken is ook enorm belangrijk voor mij. Je hoeft anderen niets te bewijzen, we zijn allemaal niet perfect en dat is maar goed ook. Helaas is er veel te veel geroddel en opschepperij in deze industrie. Gelukkig heb ik tot nu toe alleen maar goede ervaringen gehad.

FIV: Om elke dag nieuwe creatieve concepten en ideeën te ontwikkelen, die natuurlijk ook zoveel mogelijk mensen moeten bereiken, mag u de tijdgeest nooit helemaal uit het oog verliezen. Waar haalt u uw inspiratie vandaan en hoe slaagt u erin een evenwicht te vinden tussen artistieke creativiteit en de wensen van uw klanten, afgestemd op hun doelgroepen?

Susanne: In het begin verzamel je een heleboel ideeën en die breek je dan in overleg met de klant stukje bij beetje af tot je het eens bent over het thema. De ideeën kunnen van de meest uiteenlopende plaatsen en op de vreemdste momenten komen. Maar het helpt ook om een inspiratiemap te hebben die je van tijd tot tijd doorneemt en onderhoudt. Ik verzamel niet alleen schoonheids- en modefoto’s die ik mooi vind, maar ook kleuren, vormen en lichtstemmingen die ik mooi vind. Wat ik zo leuk vind aan beautyfotografie is dat elk model een nieuw, opwindend en uniek “doek” is waarop ik mijn creativiteit kan uitleven.

FIV: Hoe ziet u uw toekomst? Wilt u doorgaan op uw huidige weg of heeft u ideeën die een heel andere kant op gaan? Ten eerste, zoals we weten, concentreert u zich op uw kind en heeft u waarschijnlijk veel te doen. Misschien concentreer jij je als moeder vanaf nu ook meer op je gezin.
In ieder geval wensen wij van de FIV-redactie u het allerbeste voor de rest van uw leven.

Susanne: Dank je wel. Ja, dat is waar. Mijn dagelijkse routine is compleet veranderd met de geboorte. Gewoon uitgaan en ergens heengaan moet van tevoren goed geregeld zijn. Vanaf december probeer ik weer actief te worden en mijn eerste opdrachten aan te nemen. Ik denk er ook over om me meer te specialiseren. Hoe dan ook, het is een spannende tijd en nooit te laat om je passie na te jagen.

Meer over Susanne: