Interieur correct fotograferen: Lichtomstandigheden en camera-instellingen

Interieur correct fotograferen – Elke kamer ziet er vanuit elke hoek anders uit, zachter bij warme lichtnuances en scherper bij vrij felle verlichting in “koud” licht. Voor verkoopdoeleinden of als huuraanbieding kunnen deze en andere effecten worden gebruikt bij het fotograferen van binnenhuisinrichting. Het wordt nog belangrijker bij de verkoop van een huis of appartement, want dan hebben we het al gauw over 500.000, 800.000 of zelfs 1.200.000 euro. Waar hangt het van af? Een inzicht in onroerend goed fotografie. Maar zelfs de meest promotionele foto’s moeten dicht bij de verkoopbare werkelijkheid blijven.

De planning: de inrichting van het interieur

Bij het plannen van de foto’s moet een onderscheid worden gemaakt of de beelden meer voor verkoopdoeleinden zijn of bedoeld zijn als verhuurvoorbeeld. Potentiële huurders die op zoek zijn naar een huurflat kunnen zich zeker laten inspireren door een doorleefde indruk met persoonlijke accessoires. Toch mogen de sofa en de salontafel niet vol kruimels of doorgebladerde tv-tijdschriften liggen. Het is beter om vazen, gebaksschalen en mooie tafelkleden op en boven het meubilair te draperen. Dit ziet er huiselijk uit en toch netjes opgeruimd.

Potentiële kopers hebben nauwelijks gevoel voor familiefoto’s op de achtergrond van een verkoopfoto of voor persoonlijke voorwerpen van de huidige bewoners. Deze doelgroep geeft de voorkeur aan een kamer met slechts enkele, aantrekkelijk geplaatste meubelstukken, met weinig tafel- of bedlinnen, hoogstens met raamdecoratie die de verkoop bevordert omdat zij er elegant uitziet. Het kan een iets grotere inspanning betekenen om een kamer in te richten die neutraler is dan gebruikelijk voor de opname. Dit is echter de moeite waard voor de verkooppresentatie, aangezien potentieel meer bezoekers een echte bezichtiging zullen aanvragen.

Ruimte en interieur fotografisch in scène zetten

Over het algemeen wordt het door professionals afgeraden om buiten te fotograferen tijdens de heldere middaguren. Voor het ensceneren van een goed verlicht interieur is dit echter precies de perfecte kans om een heldere indruk te krijgen van de inrichting en de omstandigheden in de kamer. Het is gunstig het licht van de deur naar het raam te richten, bij voorkeur zonder gordijnen of met de versiering duidelijk naar opzij getrokken. Bloemen op de vensterbank kunnen het lichteffect op een schilderachtige manier benadrukken – maar alleen als het geen woekerende grote planten zijn die er van buitenaf nogal schaduwrijk uitzien.

Wanneer de lichtinval ongunstig is, kan warm wit kamerlicht – zo helder mogelijk – helpen. In geen geval mag het interieur met flitslicht worden gefotografeerd. Dit kan randen en randen onnatuurlijk accentueren en de kamer koeler doen lijken. Gedimd licht in de slaapkamer kan aangenaam zijn voor uw eigen stille tijd – maar het hoort niet thuis in een goede verkoopfoto van de kamer. Hoe lichter de kamer wordt gepresenteerd, des te meer wekt zo’n foto de belangstelling van potentiële kopers of nieuwe huurders.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Technische uitrusting

In principe kunnen foto’s van de leefruimte ook worden gemaakt met een fatsoenlijke camera van een mobiele telefoon. Het is echter beter om een digitale camera te gebruiken met verschillende instelmogelijkheden. De beelden van een dergelijke goede technologie hebben een hoge resolutie en kunnen op de PC worden nabewerkt, bijvoorbeeld om betere contrasten te verkrijgen of om kleine beeldfouten te verbergen. Als u over de juiste apparatuur beschikt, moet u ook een vaste opstelling kiezen om trillingsvrije foto’s te garanderen. Driepoten zijn hiervoor het meest geschikt. Naast de technische apparatuur is ook de juiste opnamehoek in de ruimte van belang.

Over het algemeen willen toekomstige huurders of kopers zo ruim mogelijke kamers zien. Dit kan ook fotografisch worden getoond in een kamer van normale grootte. Daartoe wordt de camera met een gunstige instelling in een hoek van de kamer in de richting van het raam of het licht opgesteld. De verschillende richtingen van de kamer lijken dan groter en toch realistisch. Deze truc van het perspectief werkt echter beter als de kamer niet overladen is met meubilair in de kijkrichting. Het verplaatsen van een stoel of fauteuil kan hier optisch wonderen voor doen.

5 tips voor professionele interieurfotografie

Een fotoshoot voor interieurs moet goed gepland worden. Met de juiste cameratechniek, gunstige instellingen en een zo natuurlijk mogelijk licht, slagen aansprekende foto’s erin die meer belangstellenden tot een bezoek aanzetten. Ook de keuze van de hoek en de gedetailleerde inrichting van de kamer maken dat een kamer er voordelig en ruimer uitziet. Deze video legt in vijf punten heel goed uit hoe je met je camera goede interieurfoto’s kunt maken.

Spoedcursus Indoor Fotografie

In een korte 10 minuten, laat Justin zien hoe je een kamer in scène zet. Het is niet alleen een kunst om portretfotografie of buitenfotografie te kunnen toepassen. Zelfs als hobbyfotograaf moet je leren hoe je binnen fotografeert en ruimte en licht met elkaar in evenwicht brengt. Binnenfotografie wordt tegenwoordig steeds belangrijker en een onderdeel van de luxe onroerend goed industrie. Het is dus een voordeel te weten hoe schoon je een kamer kunt maken.