Tips voor mooie foto’s met kinderen – belichting, achtergrond & co.

Kinderen fotograferen kan zijn als een lange, vruchteloze jacht op de beste gelegenheid. Maar het kan ook een speels proces zijn waarbij de fotograaf zo veel mogelijk anticipeert op de volgende handelingen van het kind en deze volgt. De volgende trucs maken het fotograferen gemakkelijker met een goede planning vooraf.

Tip 1: Wees op elk moment klaar

De mooiste kinderfoto’s slagen als de kinderen niets merken van de foto. Zodra een lens hen “vangt”, worden de opnamen stijf, beleefd in plaats van natuurlijk. Het is beter om, indien mogelijk, altijd een geschikte camera bij de hand te hebben en liever wat willekeurige foto’s te nemen. Deze kunnen later worden bekeken en bewerkt.

Tip 2: Let op het licht

Kinderen rennen naar de zon toe of juist van de zon weg, spelen onder een bewolkt stuk gras of springen naar een deur voor een donkere achtergrond op het moment dat de sluiter wordt ontspannen. Niets van dit alles doet er toe! De fotograaf kan zijn kind observeren en profiteren van dergelijke bewegingen in de richting van het licht. Maar hij kan evengoed aanvaarden dat beweging bij onvolmaakte belichting een bijzonder natuurlijke foto oplevert. Kinderfotografie betekent veel mogelijkheden en later

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Tip 3: Zijn in plaats van lijken – veroorzaak geen geforceerde glimlach

Kinderen zien er bijna popperig uit op foto’s waarop hen zichtbaar wordt gevraagd te glimlachen. Een natuurlijke lach, een blik in de richting van een ontdekking of zelfs een peinzende uitdrukking zien er echter veel leuker uit, vooral kinderlijk vrij. Ook voor de treffers van deze eigenaardigheden geldt: de fotograaf kan het beste veel foto’s uit de onderbuik nemen, d.w.z. wanneer een tafereel er van een afstand het mooist uitziet, en de foto’s later evalueren. Met de geheugenkaarten van digitale camera’s is dit verzamelen en later sorteren van foto’s niet langer een probleem.

Tip 4: Laat een foto maken in plaats van voortdurend op zoek te zijn naar de perfecte foto

Vooral tijdens uitstapjes met andere gezinnen of op verjaardagsfeestjes van kinderen willen ouders graag de beste kinderfoto’s “scoren”. Maar er zijn veel andere dingen te organiseren, en de verdeelde aandacht zou gewroken worden door minder dan optimale schoten. Het is beter om de camera bij dergelijke gelegenheden door een buitenstaander te laten vasthouden, misschien een familielid met camera-ervaring. Hij mist misschien een gelegenheid die perfect lijkt voor de ouders of grootouders. Maar omdat buitenstaanders meer ontspannen omgaan met scenario’s, leveren juist zulke toevallige kiekjes heel mooie, natuurlijke opnamen van kinderen op.

Video tutorial: 10 tips voor kinderfotografie

In deze video legt Pavel Kaplun, zelf fotograaf, uit wat je in gedachten moet houden voor je eerste fotoshoot. In deze 10 praktische tips kom je veel te weten over de lichtsituatie en over kinderen en hun eigenaardigheden. Veel plezier met leren fotograferen!

Conclusie: Grijp het juiste moment en forceer geen foto’s met kinderen

Kinderen fotograferen betekent vooral zoveel mogelijk kansen nemen om de sluiter los te laten. Daarna kunnen de op de geheugenkaart verzamelde opnamen in alle rust worden gesorteerd. Voor kinderfoto’s hoeft het licht niet perfect te zijn en het kind hoeft ook niet engelachtig in de camera te glimlachen. Het doel van deze vorm van fotografie is het pure leven in zo natuurlijk mogelijke situaties.

Camera-aanbeveling van de redactie: Sony Alpha 7M

De kwaliteit van je camera bepaalt wat je uit je foto kunt halen. Van professionele fotografen tot hobbyfotografen, de beslissing over de juiste camera moet niet lichtvaardig worden genomen. Daarom kregen we twee aanbevelingen van een gerenommeerde beroepsfotograaf. Het perfecte instapmodel is al verkrijgbaar vanaf 1000 euro, de Sony Alpha 7M2. Voor iets hogere eisen en voor perfecte video-opnamen raden wij de Sony Alpha 7M3 aan.

  • Digitale camera met volledig frame
  • 24,2 Megapixel
  • 7,6cm (3 inch) touch display
  • Exmor R CMOS volbeeldsensor
  • XGA OLED-zoeker
  • 2 kaartsleuven
  • Incl. SEL-2870 lens zwart

Video-handleiding: Tips van een pro – foto’s maken met een spiegelreflexcamera

U wilt uw kleinkinderen, kinderen of broers en zussen fotograferen? Het bijzondere aan deze video is dat hij je in minder dan vier minuten uitlegt hoe je als beginner gemakkelijk met een spiegelreflexcamera kunt omgaan en foto’s kunt maken. Een online fotografiecursus geeft u in een paar minuten een goede introductie in de wereld van de fotografie.