Wildlife fotografie – 5 tips voor camera-instellingen, apparatuur, wildlife & co.

Dierenfotografie is een zeer populair gebied, en het is totaal niet van belang of de motieven uw eigen huisdieren, wilde dieren of dieren uit de dierentuin zijn. Geschikte motieven zijn bijna overal en op bijna elk moment te vinden. Er is echter wel wat meer voor nodig dan alleen op de ontspanknop drukken om de beste opname te maken. Hieronder vindt u belangrijke tips voor het fotograferen van dieren.

5 tips voor de fotoshoot met uw favoriete twee- of viervoeter

Onze 5 tips voor de fotoshoot met je favoriete twee- of viervoeter, veel succes met de shoot!

De optimale uitrusting

In de meeste gevallen zijn dieren schuwe en onvoorspelbare modellen. Eén stap te dichtbij en het gewenste onderwerp is niet meer voor de lens. Daarom wordt aanbevolen om voor het fotograferen van wilde dieren een telezoom- of reisobjectief met een brandpuntsafstand van ten minste 200 millimeter te gebruiken. Op die manier kunt u de juiste afstand bewaren en uw dier niet afschrikken. Hetzelfde geldt als u uw minder schuwe huisdier wilt fotograferen. Als je natuurlijke foto’s wilt maken, moet je altijd onopgemerkt fotograferen.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

De optimale instelling

Dieren zijn bijna voortdurend in beweging, en zelfs als het lijkt alsof ze stilletjes hun haar aan het afscheren zijn, kan het minste geluid hen doen opschrikken en zal uw onderwerp wegschrikken en zullen alle foto’s die u neemt onbruikbaar zijn door de onscherpte. Daarom moet u de Tv of S diafragmavoorkeuze gebruiken. U moet ook de sluitertijd instellen op ten minste 1/125 seconde. U kunt echter het beste werken in de volledig handmatige modus.

Daartoe moet u het diafragma zo ver mogelijk openen (klein f-stop). Hierdoor blijft de scherptediepte klein en wordt het model belicht tegen een onscherpe achtergrond. Het zou ook praktisch zijn voor wildfotografie als uw camera een automatische ISO-functie heeft om onderbelichting of overbelichting tegen te gaan.

De optimale voorbereiding

Stel eerst uw lens in op de langste brandpuntsafstand en zoom naar achteren. Op die manier kunt u een gepaste afstand bewaren tot het dier en het niet wegjagen. Als u in een dierenpark of dierentuin fotografeert, krijgt u te maken met extra obstakels. Veel van deze dieren kunnen alleen door een ruit bekeken worden. Om storende reflecties in uw dierenfotografie te voorkomen, moet u heel dicht bij de ruit gaan staan en een zwarte doek om uw lens wikkelen met de zonnekap op om het licht van opzij te blokkeren.

Als u geen geschikt doekje bij de hand hebt, verwijdert u gewoon de zonnekap en legt u de voorste lens voorzichtig evenwijdig aan de lens. Je bent echter minder mobiel in vergelijking met de stoffen versie. Als het diermodel zich achter een gaashekwerk bevindt, kunt u met een snelle lens met een diafragma van F 2.8 of meer het draad volledig buiten beeld houden.

Het optimale ontwerp

Fotografeer de dieren niet van bovenaf, maar ga op een bankje staan of kniel neer. Indien mogelijk, blijf op ooghoogte met het dier. Probeer het onderwerp ook te fotograferen als het in actie is. Spannender dan eenvoudige portretten zijn apen die rondscharrelen, pinguïns die zwemmen of beren die dartelen. Met een groothoeklens met een brandpuntsafstand van 24 millimeter of kleiner kunt u aantrekkelijke karikatuureffecten bereiken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van groothoekvervorming.

Algemene tips

Het is belangrijk dat u zich bij het fotograferen van wilde dieren niet alleen concentreert op uw onderwerp, maar dat u ook aandacht besteedt aan de voor- en achtergrond, vooral in dierentuinen of in het wild, en deze zo stil mogelijk houdt. Bezoekers, struiken en hekken kunnen uw beelden snel vernielen. In sommige gevallen is het ook aangewezen om op een dier in te zoomen en slechts een deel van het onderwerp te tonen. Dit betekent echter niet dat u de achtergrond altijd volledig moet of moet blokkeren. Een laaghangende boom, bijvoorbeeld, kan een mooie natuurlijke omlijsting zijn.

5 tips voor het fotograferen van wilde dieren door natuurfotograaf Benjamin Jaworskyj

De ervaren avonturier en wildlife fotograaf Benjamin Jaworskyj deelt zijn passie en kennis over fotografie, evenals waardevolle tips van zijn tijd in Zuid-Afrika.

3 Tips voor de ideale Wildlife Fotografie Uitrusting door Fotograaf Benjamin Jaworskyj [EN]

Wildlife fotograaf Benjamin Jaworskyj beveelt de ideale camera-uitrusting aan voor wildernis- en wildlife fotografie.