Bijkomende kosten bij de aankoop van onroerend goed: Welke kosten zal ik moeten maken? – Berekening

Berekening van de aankoopprijs – Een eigendom kopen is niet altijd goedkoop. Om u echter niet blind te staren op een financiering, kan de uiteindelijke aankoopprijs vrij eenvoudig worden berekend. Ontdek hier hoe! Belangrijke factoren hierbij zijn de bijkomende aankoopkosten, waaronder de grondoverdrachtsbelasting en de makelaarscourtage. Hier kunt u nagaan hoe deze kosten bijdragen tot de uiteindelijke aankoopprijs van uw eerste huis. Op deze manier kan er niets misgaan bij uw eerste aankoop van onroerend goed!

Onroerend goed kopen: Welke kosten zal ik moeten betalen?

Wanneer u een eigendom koopt, moet u altijd rekening houden met samengestelde kosten. Enerzijds is er de koopprijs, of de prijs waarvoor het goed wordt geadverteerd, en anderzijds zijn er de bijkomende aankoopkosten.

Incidentele inkoopkosten: wat zijn dat?

De bijkomende aankoopkosten zijn niet altijd dezelfde, zij verschillen naar gelang van de federale staat. Informeer daarom altijd van tevoren naar de overdrachtsbelasting en de makelaarskosten voor de deelstaat waarin u wilt kopen. De notariskosten en de kadastrale inschrijving daarentegen blijven procentueel altijd gelijk.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Incidentele aankoopkosten worden afgeleid uit:

 • Belasting op de overdracht van onroerend goed (3,5-6,5%); varieert naargelang de federale staat
 • Notariskosten (1,5%)
 • Inschrijving in het kadaster (0,5%)
 • Makelaarscourtage (3,57-7,14%; 50:50 bij particuliere aankoop); verschilt per deelstaat

Hoe bereken ik de totale kosten van mijn droomhuis?

De berekening van de bijkomende kosten en de daaruit voortvloeiende totale kosten van een onroerend goed is eigenlijk vrij eenvoudig. Opdat u het direct zou begrijpen, volgt hier een rekenvoorbeeld voor u. Stel, u koopt een flatgebouw in Noordrijn-Westfalen met een koopprijs van 200.000 euro. De uiteindelijke prijs bestaat uit zes stappen.

De zes stappen naar de uiteindelijke prijs:

 1. Aankoopprijs
 2. Belasting op de overdracht van onroerend goed
 3. Notariskosten
 4. Inschrijving in het kadaster
 5. Makelaarskosten
 6. Incidentele inkoopkosten

Stap 1: Aankoopprijs van het onroerend goed?

Laten we beginnen met de aankoopprijs. In dit voorbeeld is dat 200.000 euro voor een condominium in NRW.

 • Aankoopprijs: 200.000 euro

Stap 2: Bedrag van de belasting op de overdracht van onroerend goed?

In NRW bedraagt de overdrachtsbelasting voor elk onroerend goed 6,5%. Voor onze flat betekent dit een toeslag van 13.000 euro

 • Overdrachtsbelasting: 13.000 euro

Stap 3: Bedrag van de notariskosten?

De notariskosten zijn in elke federale staat hetzelfde. Zij bedragen 1,5% van de aankoopprijs, wat overeenkomt met 3.000 euro.

 • Notariskosten: 3.000 euro

Stap 4: Kosten van de kadastrale inschrijving?

De kosten van de inschrijving in het kadaster zijn ook in elke deelstaat gelijk, namelijk altijd 0,5%. Dus komt er nog eens 1.000 euro bij de aankoopprijs.

 • Inschrijving in het kadaster: 1.000 euro

Stap 5: Berekening van de makelaarskosten?

Wanneer u een makelaar inhuurt, betaalt u altijd een bepaalde vergoeding bovenop de kosten van de makelaar. Deze kosten variëren naar gelang van de federale staat. In NRW bedragen zij 3,57%. Het positieve hieraan? De makelaarskosten worden gelijkelijk verdeeld tussen de koper en de verkoper, d.w.z. 50:50%.

 • Makelaarscourtage: (3,57% [7.140 / 2]): 3.570 euro

Stap 6: Het resultaat van de totale kosten

Zodra u de bijkomende kosten in verhouding tot de aankoopprijs hebt berekend, kunt u bepalen wat u uiteindelijk zult moeten betalen.

 • Aankoopprijs: 200.000 euro
 • Grondoverdrachtsbelasting (6,5% in NRW: 13.000 euro
 • Notariskosten (1,5%): 3.000 euro
 • Inschrijving in het kadaster (0,5%): 1.000 euro
 • Makelaarscourtage: (3,57% [7.140 / 2]): 3.570 euro

Totaal bedrag:

 • Totale bijkomende kosten: 20.570 euro
 • Totale prijs bij aankoop: 220.570 euro

De volgende stap: overdrachtsbelasting

Heeft u uw droomflat gevonden tegen een droomprijs? Goed, maar de koopprijs gaat nog steeds gepaard met bijkomende kosten, waaronder grondoverdrachtsbelasting. Maar hoe hoog is de grondoverdrachtsbelasting die ik eenmalig extra moet betalen bij de aankoop van mijn eerste eigen flat? Afhankelijk van de federale staat waarin u koopt, heeft de overdrachtsbelasting een verschillend percentage. Hoe u dit gemakkelijk kunt berekenen, vindt u hier!

Bepaal de maximale aankoopprijs: Kredietwaardigheid, eigen vermogen & Co.

Hoeveel onroerend goed kan ik me überhaupt veroorloven? Deze vraag wordt gesteld aan het begin van het proces van het kopen van wat misschien uw eerste huis is en hangt af van vele factoren. Deze omvatten uw kredietwaardigheid en uw eigen vermogen, het maandelijkse saldo van uw vermogen (aflossing), het eigen vermogen en de hypotheekwaarde van het te financieren onroerend goed. Hier leert u alles wat u moet weten om de maximale aankoopprijs te bepalen.