Buitenfotografie: uitrusting, techniek voor beginners
Buitenfotografie – Wie graag buiten in de natuur is, zal zeker veel motieven vinden die hij op dat moment zou willen vastleggen. Beginners in openluchtfotografie kunnen hun wandelomgeving, landschappen of andere objecten met succes fotograferen met een paar tips. Voordat een foto met succes kan worden genomen, zijn er echter een paar basisregels die in acht moeten worden genomen als u met plezier wilt fotograferen. Meer over het onderwerp foto’s hier.
De optimale beginnersuitrusting voor buitenfotografie
Duur is niet per se optimaal, en dat geldt ook voor de camera. Automatische functies zoals ISO-waarde, belichtingstijd en diafragma moeten zo nodig ook handmatig kunnen worden ingesteld. Een camera die kan worden uitgerust met verwisselbare lenzen is ook ideaal. Aan beide eisen wordt voldaan door digitale systeemcamera’s of digitale SLR-camera’s. Digitale systeemcamera’s zijn gemakkelijker te hanteren voor wandel- en klimtochten, en ze zijn ook veel lichter.
Deze nemen weinig plaats in de rugzak of handbagage in en zijn nauwelijks merkbaar qua gewicht. Wat de uitrusting betreft, is het ook belangrijk niet te veel mee te nemen. Beginners kunnen beter alleen die accessoires gebruiken die zij in de vrije natuur gemakkelijk kunnen hanteren. Zelfs professionals hebben maar een paar accessoires bij zich op trektochten, om alles zo handig mogelijk te houden. Verwisselbare lenzen en een statief dat geschikt is voor off-road gebruik zijn belangrijk (bij voorkeur klein genoeg opgevouwen om in een rugzak te passen). Externe flitsen kunnen nuttig zijn, maar zijn alleen geschikt voor buitenfotografie als de gebruiker ze ten volle kan benutten.
Buitenfotografie: Leer de techniek kennen en gebruiken
In de handleiding van elke camera worden de beschikbare functies uitgelegd. Vele daarvan zijn automatisch, sommige kunnen ook handmatig worden geselecteerd. Vóór het eerste gebruik buitenshuis zijn oefenfoto’s volgens de gebruiksaanwijzing een goede training en in elk geval aan te bevelen. Maar niet alles wat mogelijk is, is nodig in de vrije natuur.
Het is dus belangrijk een paar belangrijke functies goed te beheersen en geleidelijk terug te keren naar de andere naarmate de foto’s van de wandeling professioneler worden. Kennis van de ISO-waarde, het diafragma en de belichtingstijd is van cruciaal belang. Comfortabele fotografen kunnen de automatische instellingen hier aan de digitale camera overlaten. Maar het is creatiever om de waarden handmatig in te stellen om het foto-onderwerp zo goed mogelijk vast te leggen.
Video tutorials voor bijlessen
Als de informatie in de handleiding en uw eigen pogingen in het begin niet voldoende zijn, dan zijn video tutorials over bepaalde camera modellen nuttig. Dit kan zelfs worden onderzocht voordat een aankoopbeslissing wordt genomen: Over welke modellen kan met deze tutorials het snelst worden geleerd? RAW-formaten zijn beter geschikt voor buitenopnamen dan JPG. In RAW-formaat bevatten de beelden nog steeds alle beeldinformatie in niet-gecomprimeerde vorm.
Dit komt overeen met de klassieke opname in negatief, die pas achteraf wordt ontwikkeld. RAW-formaten worden ook dan pas ontwikkeld, maar dan virtueel, d.w.z. met geschikte software. Het beheren van buitenfoto’s is een leerproces dat pas plaatsvindt nadat de foto is genomen. Bewerken en beheren leiden er geleidelijk toe dat echt ambitieuze hobbyfotografen permanent betere en betere foto’s “schieten”. Hiertoe behoren ook experimenten in de vrije natuur, zoals het veranderen van perspectief (zo intuïtief mogelijk in plaats van volgens de doctrine), het opzettelijk verstoren van een opname en, uiteraard, het maken van meer dan één foto van elk experiment.
Conclusie: motieven in de natuur ontdekken
Door de verscheidenheid aan landschappen biedt openluchtfotografie eindeloze mogelijkheden voor spannende foto’s midden in de natuur. Bij de aankoop van een camera moeten beginners kiezen voor handzame, lichte camera’s en alleen de meest noodzakelijke accessoires. Deze kunnen naar wens worden uitgebreid zodra de gebruiker heeft geleerd hoe hij de camera het beste kan gebruiken. Voor echt mooie natuurfoto’s moet de amateurfotograaf ook de mogelijkheden van latere beeldbewerking en beeldbeheer verkennen.