Koopcontract voor uw eerste appartement: Documenten voor de notarisafspraak – Wat heb ik nodig?

Koopcontract – Uw droomhuis is gevonden! Na een gedetailleerde beoordeling van de locatie, een commerciële controle en een technische controle, kunt u nu het ontwerp-koopcontract opstellen voor de notarisbenoeming en om uw bankdocumenten aan te vullen. Maar wat houdt zo’n koopcontract eigenlijk in? Alles wat u moet weten om het koopcontract voor uw eerste eigen flat op te stellen, vindt u hier.

Documenten van het koopcontract: Wat heb ik nodig?

Hier hebben wij stap voor stap de structuur van een verkoopcontract voor een condominium samengevat.

Deel 1: Stamgegevens koper en verkoper

Allereerst de stamgegevens van de koper en de verkoper, die als eerste op elk contract moeten worden vermeld. Hier moeten in ieder geval de volledige naam, het adres en de geboortedatum van beide partijen worden genoteerd.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

 • Stamgegevens koper en verkoper

Deel 2: Stamgegevens van het onroerend goed

Het aangekochte appartement moet ook in detail worden beschreven in het koopcontract. De gegevens van het appartement, zoals adres en nummer van de wooneenheid, omvatten ook het kadastrale bladnummer of het uittreksel uit het kadaster.

 • Stamgegevens van het eigendom
 • Uittreksel kadaster

Deel 3: Aankoopprijs van het onroerend goed

Vervolgens moet de koopprijs van uw appartement inclusief alle bijkomende kosten worden vermeld, evenals de datum waarop de betaling uiterlijk moet zijn ontvangen, d.w.z. de uiterste betaaldatum.

 • Aankoopprijs en betalingstermijn

Deel 4: Gegevens van huurders

Als u uw appartement koopt als investering, moet u de huurovereenkomsten van de toekomstige huurders toevoegen aan de documenten voor de bank en als volgende pagina van de huurovereenkomst.

Wat nog meer wordt uitgevoerd:

 • Huurdersgegevens / Huurderslijst (als bijlage)
 • Huidige status van de huurcontracten
 • Betaalde waarborgsommen huurders
 • Bevestiging: Geen huurachterstand

Deel 5: Beloften van de verkoper

Het is voor u als koper van belang om in de huurovereenkomst alle mondeling overeengekomen toezeggingen van de verkoper vermeld te hebben. Dit omvat bijvoorbeeld renovatiewerkzaamheden in de flat of iets dergelijks.

Moet op de lijst staan:

 • Vertegenwoordigingen van de verkoper

Deel 6: Boekhouding en kosten

Je hebt eindelijk besloten om je flat te verhuren. Daartoe hebt u ook de afrekeningen van de huurders nodig, alsmede de kostendeclaraties van de bewonersbijdragen.

Schikking

Indien de economische overdracht vóór het midden van het jaar plaatsvindt, moet de afrekening door de verkoper worden overgenomen. Als het na het midden van het jaar plaatsvindt, moet u als koper voor de afwikkeling zorgen.

 • Vóór het midden van het jaar: Verkopers
 • Na het midden van het jaar: Kopers

Kosten

Ook de kosten van de aangrenzende eigenaars moeten in aanmerking worden genomen en worden geïnventariseerd. De scheiding vindt plaats vanaf het moment van de overdracht van de woning. De kosten die vóór de overdracht worden gemaakt, komen ten laste van de verkoper. Alle kosten daarna zijn voor rekening van de koper.

 • Scheiding op de overgangsdatum
 • Vóór de overgang: Verkoper
 • Na de overgang: Koper

Wat is er nog meer te doen?

Als u zich al een beetje in het onderwerp verdiept, moet u weten dat u voorwerpen van een flat moet scheiden. Losse zaken als buitenvoorzieningen, garages, inbouwkeukens, maar ook overgenomen meubilair, waardoor de overdrachtsbelasting lager uitvalt. Bovendien moet een overdracht van vorderingen op handelaars worden gemaakt. Als u de documenten van uw bank al vóór de notarisafspraak hebt ontvangen, moet u ook de grondrente-documenten klaar hebben liggen.

Wat moet er nog meer in de huurovereenkomst staan?

 • Afzonderlijke items
 • Overdracht van vorderingen op ambachtslieden
 • Kadastrale documenten

De eerste stap: Soorten onroerend goed

Uw eerste eigen woning, maar wat is het beste type woning om in te investeren? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld door jonge investeerders, en dit is precies waar wij de antwoorden voor u hebben! Of het nu gaat om een huis, appartementsgebouw, condominium, bijzonder onroerend goed of commercieel onroerend goed, wij hebben hier een vergelijking van alle soorten onroerend goed voor u samengesteld. Deze gids is de gemakkelijkste manier om te beginnen in de wereld van onroerend goed. Naast de winstgevende kanten, houdt de vastgoedsector ook enkele risico’s voor u in. Om deze zo laag mogelijk te houden, hebben wij een gids samengesteld voor het kopen van uw eerste woning!