Evenementfotografie: het vastleggen van het perfecte moment bij concerten, toneelvoorstellingen of evenementen

Bij evenementenfotografie ligt de aantrekkingskracht in het vastleggen van de feestvierende mensen in een optimale pose. Geduld en oefening zijn echter de basisrecepten voor succesvolle foto’s van festivals en shows. Natuurlijk kan de technologie van de digitale camera ook worden gebruikt voor de gewenste spectaculaire foto van een evenement.

Het perfecte moment – een afwachtend spel in evenementenfotografie

Bij grote evenementen, zoals podiumvoorstellingen, festivals of concerten, is vrijwel alles voortdurend in beweging. Het eerste wat je dus moet doen is de actie, de mensen en de lichtomstandigheden observeren. Om dit te doen, moet de fotograaf even afstand nemen van de actie – wat niet altijd lukt in grote mensenmassa’s. Als alternatief helpt het om gewoon iedereen en alles om je heen te observeren vanuit je eigen beweging midden in de actie. Natuurlijk moet de camera ook klaar zijn voor gebruik tijdens de observatiefase. Want als de perfecte pose verschijnt, is het net zo snel weer voorbij. Als u geen geduld wilt oefenen, kunt u uitproberen of een geslaagde opname in een continu beeld verschijnt. De meeste digitale camera’s hebben een functie waarmee u een reeks foto’s achter elkaar kunt nemen. Niet altijd, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen zelfs beginners in de evenementenfotografie hun ideale onderwerp tussen dergelijke kiekjes vinden. Voor de observatiefase is het ook belangrijk dat de gefotografeerde personen instemmen met de opnamen. Vooraf vragen kan er zelfs toe leiden dat de spontane modellen beginnen te poseren. Zo niet, dan is het enige dat helpt, in de menigte te blijven kijken. Vooral op festivals en toneelvoorstellingen is de stemming ontspannen en dus is een toezegging zeer waarschijnlijk.

10 tips voor evenementenfotografie

Als evenementenfotograaf laat Milou zien hoe je je op deze evenementen kunt voorbereiden en heeft ze de top 10 tips voor iedereen die graag foto’s maakt.

Evenementfotografie en het juiste licht voor opnamen

Flash is hinderlijk bij grote evenementen en wordt in veel van dergelijke situaties als ongepast beschouwd. Maar het kan ook zonder: met de “beschikbaar licht” methode. Daartoe maakt de fotograaf gebruik van het licht dat op de tentoonstelling beschikbaar is en probeert hij de belichting technisch optimaal in te stellen. Het is nuttig als de ISO-waarde zo hoog mogelijk wordt ingesteld. Nu is het diafragma wijd geopend, wat resulteert in een meestal trillingsvrije belichtingstijd voor de gebeurtenismotieven. Het is ook goed tegen bewogen foto’s en verkeerde belichtingen om de belichtingscompensatie te verschuiven naar het min-bereik in de voorinstelling op de camera. Dit kan leiden tot onderbelichting. Maar als het beschikbare licht zo gunstig mogelijk wordt benut, zullen tenminste in de continu-opnamestand enkele bijzonder sfeervolle opnamen lukken. Een camerasensor met een goed ruisgedrag is de volgende kans om in de drukte van een groot evenement opnamen te maken die rijk zijn aan details en voldoende goed zijn belicht ondanks een mogelijk donkere podium- of straatomgeving. Als u ook voor evenementenfotografie werkt met een lens met een snelle vaste brandpuntsafstand in plaats van een zoomfunctie, zult u zeker artistiek aansprekende evenementenmomenten kunnen vastleggen als u over voldoende uithoudingsvermogen beschikt.

Conclusie: intuïtie en geduld zijn een eerste vereiste voor het perfecte beeld van een evenement

Aan de ene kant vereist een goede opname in evenementenfotografie geduld. Maar toch moet de fotograaf zo dicht mogelijk bij de actie staan, liefst zelf in beweging, om oog te krijgen voor de mooiste poses en scènes van het festival of de podiumshow. Ten slotte bepalen ook de technische instellingen en het gevoel voor het omgevingslicht of trillingsvrije en voldoende belichte motieven kunnen worden vastgelegd in de beslissende seconde van een event-opname.

Feest- of trouwfoto’s: lens & camera – belangrijke tips