Belasting op de overdracht van onroerend goed: kosten van het eerste appartement – berekening

Overdrachtsbelasting – Heeft u uw droomflat gevonden tegen een droomprijs? Goed, maar de koopprijs gaat nog steeds gepaard met bijkomende kosten, waaronder grondoverdrachtsbelasting. Maar hoeveel overdrachtsbelasting moet ik daarbovenop betalen als ik mijn eerste flat koop? Afhankelijk van de federale staat waarin u koopt, heeft de overdrachtsbelasting een verschillend percentage. Hoe u dit gemakkelijk kunt berekenen, vindt u hier!

Waarom moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Iedereen die een eigendom koopt, moet overdrachtsbelasting betalen. Het goede eraan is dat het slechts eenmaal bij de aankoop hoeft te worden betaald, en niet jaarlijks zoals onroerendgoedbelasting. Aangezien de belasting op de overdracht van onroerend goed min of meer afhankelijk is van de federale staat, moet men zich informeren over de percentages voordat men blindelings een flat koopt om emotionele redenen, want de prijs speelt altijd een rol. In het algemeen wordt de overdrachtsbelasting vastgesteld tussen 3,5% en 6,5%.

Berekening van de belasting op de overdracht van onroerend goed

De overdrachtsbelasting kan vrij eenvoudig worden berekend:

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Aankoopprijs x belastingtarief per federale staat = overdrachtsbelasting

Overzicht: Onroerendgoedbelastingtarieven van de federale staten

Hier volgt een kort overzicht van de 16 federale staten en de afzonderlijke tarieven van de belasting op de overdracht van onroerend goed:

Baden-Württemberg 5,00%
Beieren 3,50%
Berlijn 6,00%
Brandenburg 6,50%
Bremen 5,00%
Hamburg 4,50%
Hesse 6,00%
Mecklenburg-Vorpommern 6,00%
Nedersaksen 5,00%
Noordrijn-Westfalen 6,50%
Rijnland-Palts 5,00%
Saarland 6,50%
Saksen 3,50%
Saksen-Anhalt 5,00%
Sleeswijk-Holstein 6,50%
Thüringen 6,50%

De volgende stap: makelaarskosten bij het zoeken naar een flat

U wilt uw eerste woning kopen, zoals een condominium, en u wilt een makelaar inschakelen? Goed idee, maar voordat u dat doet, moet u weten dat een makelaar nogal wat geld kost, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen particuliere en commerciële verkoop. Hoeveel dit is, als percentage van de aankoopprijs, kunt u hier vinden.