Autofocus of geen autofocus? Liever handbediening?

Autofocus is een klein technisch wonder in een camera en de meeste mensen zijn er dankbaar voor, want het zorgt voor scherpe beelden. En dat is een geweldige uitvinding en een grote hulp voor zowel beginners als gevorderde hobbyfotografen. Als u echter meer wilt dan alleen scherpe foto’s, moet u de autofocus af en toe uitschakelen en zelf voor de scherptediepte zorgen. Er zijn verschillende situaties waarin autofocus toch een nadeel is en een ambitieuze fotograaf zou er goed aan doen het uit te schakelen.

Tips: Wanneer het beter is de autofocus van de camera uit te laten bij het nemen van foto’s

Autofocus werkt alleen goed als er voldoende licht is. Als u iets in de schemering of in een donkere kamer wilt fotograferen, kunt u het beter zonder autofocus doen en zelf scherpstellen voordat u op de ontspanknop drukt. Als u een foto wilt maken met een monochrome, contrastarme achtergrond, zult u snel merken dat de autofocus daar niet mee overweg kan.

Daarom moet het in dergelijke gevallen op dezelfde manier worden ontworpen, vooral omdat dergelijke motieven altijd een goede gelegenheid zijn om het eigen oog te trainen in het zoeken naar het best mogelijke motief. De beste foto’s voor fotografen worden eigenlijk altijd in de felle zon genomen, omdat alle kleuren helder schijnen en de zonnige stemming op de foto de kijker gelukkig maakt.

Er zijn echter verschillende weersomstandigheden die unieke foto’s mogelijk maken, zoals bij mist of terwijl het sneeuwt. Zelfs regenfoto’s kunnen buitengewone stemmingen weergeven. De autofocus kan deze beelden echter zelden aan en moet daarom onmiddellijk worden uitgeschakeld. Vooral bij het fotograferen van een gezicht is het uiterst belangrijk om de autofocus te verwijderen, omdat deze zal focussen op ofwel de neus, het oor of misschien de ogen, waardoor al het andere enigszins onscherp blijft. Dit is een nadeel bij elk portret, omdat het eigenlijk de fotograaf is die bepaalt waar de focus van een foto ligt.

Filmen met autofocus – tips voor videografen

Handmatige cameraeen instelling: bewegende onderwerpen worden beter gefotografeerd zonder autofocus

Een echt knelpunt voor een autofocus is een bewegend onderwerp en hoe sneller het beweegt, hoe moeilijker de scherpstelling het heeft om ermee om te gaan. Opnamen van snelle sporters, auto’s en dergelijke zijn zeer moeilijk te maken en een autofocus werkt te traag om bij dergelijke opnamen van enig nut te zijn. In dit geval moet een ambitieuze amateurfotograaf eerder vertrouwen op zijn eigen gevoel en getraind oog. Vooral het maken van bewegende beelden is een moeilijk onderwerp in de fotografie.

Daarom kan een fotograaf met ambities alleen door langdurige training met de camera en zelfafstelling snel genoeg worden om bewegende foto’s van goede kwaliteit te maken. Macrofotografie is ook een kunst op zich en daarom moet de autofocus uitgeschakeld blijven voor dit soort kunstfotografie. Bij het maken van een macro-opname is het altijd beter om zelf de scherpstelling te bepalen en dan op het beste moment de ontspanknop in te drukken om het beste resultaat te bereiken. Het instellen van de autofocus maakt natuurlijk een geluid, dat een fotograaf helaas veel te snel vergeet.

Autofocus volume

Maar vooral zeldzame of schuwe dieren kunnen schrikken van vreemde geluiden, wat de foto bederft en in het ergste geval slaat het onderwerp zelfs op de vlucht. Aangezien dieren ook vaak snel bewegen, is autofocus bij dieren zelden nuttig. Dus je kunt het meteen uitzetten en vertrouwen op je ervaring en talent. Zo nu en dan doet zich een ongelooflijke kans voor om prachtige onderwerpen vast te leggen door door een ruit of iets dergelijks te fotograferen. In dit geval kan de autofocus echter niet weten waar uw blik op gericht is, zodat u zelf moet scherpstellen om de beste foto te krijgen.

Autofocus is vaak een nuttige functie voor veel beginners en zelfs voor professionals, maar niet altijd. Bij weinig licht, bij bewegende onderwerpen of bij portretten kan dit een groot nadeel zijn. En zonder autofocus kan een ambitieuze amateurfotograaf zijn fotografisch oog bijkomend trainen.