Foto woordenschat: korte en lange belichtingstijd

Een belangrijk punt voor de beeldweergave en de belichting is de belichtingstijd of ook wel sluitertijd genoemd. Het bepaalt hoe groot de invloed van het licht op de sensor van het beeldopnameapparaat is of de duur van het open diafragma. Weet je wat een snelle of langzame sluitertijd wordt genoemd? Welnu, als regel worden belichtingstijden van minder dan 1/60 sec. snelle sluitertijden genoemd, alles daarboven tot één of meer seconden wordt als een lange sluitertijd beschouwd. Hoe verder het diafragma open staat, hoe meer licht er op de sensor schijnt. Hetzelfde geldt voor de belichtingstijd: hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op de sensor van het beeldvormingsapparaat valt.

Omgaan met een lange belichtingstijd – Vooral aantrekkelijk voor nachtopnamen

U hebt toch zeker al eens een foto genomen zonder flits en statief: één keer hield u de camera niet in een rustpositie terwijl u de foto nam en het gebeurde. Je foto is wazig. Een dergelijk onscherp beeld is het resultaat van een te lange belichtingstijd vanuit een staande positie, veroorzaakt door een ongunstige lichtinval zoals in de schemering. Als u daarentegen de automatische stand instelt, probeert uw toestel eerst te compenseren door het diafragma te openen of de ISO-waarde te verhogen.

Als dit niet genoeg is om de opname perfect te belichten, zal de sluitertijd langer worden en zal onscherpte optreden. De sluitertijd waarbij u niet meer vanuit stilstand moet fotograferen, hangt af van het beschikbare licht, de gebruikte brandpuntsafstand, hoe stabiel u de camera houdt en het gebruik van een beeldstabilisator op de cameralens. U kunt echter de reeds genoemde waarde van 1/60 sec. als limiet instellen. Waarden van 1/50 sec. of 1/30 sec. liggen al in het kritische bereik. Probeer het gewoon uit met de tijdinstelling van je camera.

Maar waar kan een lange sluitertijd goed voor zijn? Het is goed voor veel! Correct gebruikt, biedt het u een aantal interessante gebruiksmogelijkheden. Uitgerust met een statief en een afstandsontspanner kunt u ‘s nachts perfecte opnamen maken van stadspanorama’s.

Goede belichting door fotografie met een statief

Op dergelijke foto’s vervagen de koplampen van de auto’s dankzij de gepast lange belichtingstijd. Het opnameapparaat moet stevig op het statief worden geplaatst en met een draadloze ontspanner worden bediend. Een langere belichtingstijd is onontbeerlijk om de speciale sfeer van het licht vast te leggen. Je kunt bewegingen van de motieven in de foto werpen door een langere belichtingstijd te gebruiken. Denk aan foto’s met watervallen, waarbij het water als een waas verschijnt. Of haastige voetgangers die vanaf een bepaalde belichtingstijd spookachtig vervagen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden voor u. Natuurlijk zijn er geen grenzen aan uw plezier in experimenteren en creativiteit. Probeer verschillende dingen uit om je eigen intensieve gevoel ervoor te krijgen.

Omgaan met een korte belichtingstijd – Vooral interessant bij sportfotografie

De omgang met een korte belichtingstijd is vrij ongecompliceerd in tegenstelling tot een lange (als er maar genoeg licht is). Cameratrilling is volledig uitgesloten. Korte tot zeer korte sluitertijden worden bij sportfotografie gebruikt om beweging in het beeld te laten rusten. Dit opent voor de fotograaf een scala aan creatieve mogelijkheden om het beeld vorm te geven. Vooral met zeer korte sluitertijden kunnen momenten worden vastgelegd die met het oog alleen niet kunnen worden waargenomen. Met genoeg licht kun je alles bevriezen wat vliegt of piept. Veel plezier met het zoeken naar motieven!