Waterdruppels – fascinerende beelden uit een kleine wereld – tussen dynamiek en esthetiek

Waterdruppels fotograferen – Indrukwekkende foto’s van waterspatten en afzonderlijke druppels verbazen veel mensen. Terwijl voor macrofotografie speciale hogesnelheidsflitsers nodig zijn, kunnen waterdruppels zonder speciale apparatuur worden gefotografeerd. Het enige wat je nodig hebt zijn de juiste camera-instellingen, goed licht, natuurlijk wat water en deze stap-voor-stap gids. Meer in dingen: Fotografie.

Wat je nodig hebt om waterdruppels te fotograferen

De gemakkelijkste manier om waterdruppels te fotograferen is buiten op een zonnige dag. Anders dan bij binnenopnamen, heb je buiten geen extra licht nodig. Uw uitrusting moet bestaan uit: DSLR-camera met macro- of telelens, een statief, afstandsbediening, kleurstof voor levensmiddelen, een medische injectiespuit (alternatief: diepvrieszakje met een gaatje), een grote kom gevuld met water en zonlicht. De volgende procedure wordt aanbevolen:

Stap 1

Plaats de kom in helder zonlicht, bij voorkeur op een tafel.

Stap 2

Vul de kom met water, ongeveer 3 cm waterdiepte is voldoende. Voeg een blauwe of andere voedselkleurstof toe tot het water de gewenste kleur heeft bereikt.

Stap 3

Zet de camera op het statief. Als u een macrolens gebruikt, bestaat het risico dat er waterspatten op de lens terechtkomen. Plaats in dat geval een doorzichtige folie tussen de kom en de camera. Als u een telelens gebruikt, kunt u die verder weg plaatsen, zodat dit niet nodig is. Het beste is om de foto handmatig scherp te stellen op het midden van het wateroppervlak en de instelling vast te zetten. De opnamehoek moet niet te steil zijn en de zon moet achter de camera staan.

Stap 4

Kies met een macrolens een sluitertijd van ten minste 1/4000 seconde bij een diafragma van f16 tot f20 om de nodige scherptediepte te krijgen. Als u een telelens gebruikt (bijvoorbeeld 100 mm), kunt u een diafragma van f2.8 proberen. De waarden zijn sterk afhankelijk van de individuele lichtomstandigheden, dus enkele proefopnamen zijn van essentieel belang.

Stap 5

Als u geen assistent hebt, wordt u geconfronteerd met de moeilijkheid om een druppel te maken met de spuit en bijna gelijktijdig op de afstandsbediening te drukken. Daarom gebruiken veel fotografen een diepvrieszak die boven de kom is bevestigd. Voorzien van een klein gaatje, zorgt deze zak voor een constante hoeveelheid waterdruppels, zodat u zich alleen zorgen hoeft te maken over de afstandsbediening. Het is belangrijk dat de druppel het water altijd op dezelfde plaats raakt. Hoe groter de valhoogte, hoe hoger de waterdruppels springen.

Stap 6

Maak een paar testopnamen en corrigeer de belichting of het diafragma. Daarna staat niets een paar indrukwekkende schoten meer in de weg. Als je in RAW-formaat fotografeert, heb je alle opties wat nabewerking betreft.

De opstelling is in principe hetzelfde voor binnenfotografie. Het enige verschil is dat je voor extra licht moet zorgen. Je kunt een lamp of een flitser gebruiken. Dit werkt heel goed als de lichtbron zich vóór het onderwerp bevindt en een reflector wordt gebruikt. Verminder het vermogen van de flitser tot de waterdruppels scherp zijn.

In de nabewerking kunt u proberen de ruis in het beeld te verminderen, en natuurlijk zal het juiste statief u helpen om ruis te voorkomen. U hebt ook de mogelijkheid om een andere kleurtemperatuur te kiezen en het beeld bij te snijden en uit te lijnen.

Alternatieven en andere technieken

Om de vloeistof langzamer te laten reageren, kunt u deze verdikken met een verdikkingsmiddel (bijvoorbeeld guargom). Hierdoor gaan de vormen van de druppels veel langer mee. Experimenten met verschillende waterverfsoorten of het gebruik van andere vloeistoffen zoals melk leveren vaak goede resultaten op. Interessante effecten kunnen ook worden bereikt met behulp van rook of gekleurde achtergronden (folies).

Conclusie: Eenvoudige trucs, geweldig resultaat

Het fotograferen van beelden die grotendeels voor het menselijk oog verborgen zijn, is altijd fascinerend. Zelfs met een relatief eenvoudige opstelling levert het fotograferen van waterdruppels altijd fantastische beelden op met veel dynamiek en esthetiek. Experimenteren met verschillende technieken leidt ook vaak tot verbazingwekkende beelden uit de wereld van de waterdruppels.