Leren fotograferen in de praktijk: gevoelens, emoties, stemmingen

Leren fotograferen in de praktijk – fotografie is niet alleen het indrukken van de ontspanknop. Fotografie gaat over het vastleggen van gevoelens, emoties en stemmingen. Of het nu gaat om een bruiloft, modefotografie of zelfs families in de studio. Fotografie is een ambacht dat je moet leren! Als u van een “hobbyfotograaf” wilt uitgroeien tot een professionele fotograaf, zult u op een gegeven moment natuurlijk genoeg krijgen van “gewoon maar foto’s maken” en betere foto’s willen maken. Goede foto’s laten niet alleen zien wat eens was, maar brengen ook gevoelens, emoties en stemmingen over. Dat is wat telt. Het is een lange weg naar een echt goede foto. Maar het is het waard. Hier volgt een eerste inzicht in de praktijk en hulpmiddelen zoals de regel van derden (de zogenaamde “gulden snede”).

Fotografie leren in theorie en praktijk – vooral praktijk!

Fotografie is een ambacht – en net als elk ander ambacht is de beste manier om fotografie te leren, het zo vaak mogelijk te doen. Maar als je echt begint, kan het geen kwaad om een boek over fotografie te kopen en het te lezen met je camera in de hand. Dergelijke boeken zijn beschikbaar met een meer technische oriëntatie en met een meer beeldscheppende oriëntatie. Voor beginners is een meer technische versie aan te bevelen, zodat u vertrouwd raakt met de basistermen zoals diafragma, sluitertijd, ISO enz.

Daarna is het zeker een goed idee om de handleiding van uw camera zorgvuldig te bestuderen en de overeenkomstige instellingen rechtstreeks op de camera uit te voeren. Op die manier zal de techniek steeds meer een tweede natuur voor u worden en dat is precies wat u wilt: niet te lang hoeven nadenken op het juiste moment. Net als autorijden. Workshops worden aanbevolen voor praktische oefeningen.

Daar kun je direct on the job leren van zeer ervaren (beroeps)fotografen. Er is geen betere praktijk! Geen boek ter wereld kan je leren wat een fotograaf je kan leren als hij naast je staat en onmiddellijk naar je foto’s kijkt. Er zijn workshops voor beginners en gevorderden, voor architectuur en wildlife, voor natuur en stad, portretten, kortom, voor alles wat gefotografeerd kan worden.

Fotografie om te lezen

Weet je niet met welk boek je moet beginnen te oefenen? Heb je iemand nodig om je te motiveren? Benjamins boek is een geweldige introductie in de wereld van de fotografie. U vindt teksten en foto’s over elk onderwerp. Na een lange tijd als amateurfotograaf te hebben gewerkt, wilt u een inzicht krijgen in de wereld van de professionals. Niet alleen kleur en licht zijn belangrijk om mooie foto’s te maken, maar ook de techniek van de camera zelf is een onderdeel van fotografie. Benjamin slaagt erin om ingewikkelde fotografiekennis op een aangename manier te verpakken. Kijk maar eens!

Leren met motieven en beeldcompositie

U wilt waarschijnlijk niet in een opwelling leren fotograferen, maar omdat u bijzonder geïnteresseerd bent in bepaalde onderwerpen en deze fotografisch in beeld wilt brengen. Als u dat nog niet hebt gedaan, zoek dan zo’n onderwerp en oefen met het vinden en fotograferen van precies die onderwerpen die u wilt. Zoals ik al zei, zijn er veel boeken over beeldcompositie; het is de moeite waard er een paar van te lezen.

Hoewel niets leerzamer is dan de eigen ervaring, kan men toch door anderen worden onderwezen. Het kan geen kwaad om vanaf het begin te weten welke composities werken en welke niet. En dan ga je aan de slag. Zoek je eigen motieven, je eigen manier om ermee om te gaan, je eigen manier om het onderwerp te benaderen: Je eigen stijl. Verdeel uw motieven bijvoorbeeld volgens de regel van derden.

De regel van derden

Dat wil zeggen, verdeel het verticaal en horizontaal in drie gelijke delen (d.w.z. 9 gelijke vierkanten in totaal) en plaats het hoofdmotief op een van de scheidingslijnen. In dit verband is het ook nuttig iets te leren over de zogenaamde gulden snede. Verander het cameraperspectief, speel met het licht (een foto hoeft niet altijd goed belicht te zijn!), richt de blik van de kijker met de scherptediepte of bedenk op een andere manier iets wat jezelf tot uitdrukking brengt. Er is geen vervanging voor je eigen stijl! In het begin is er altijd imitatie, geen twijfel mogelijk. Maar op een gegeven moment moet je innerlijke ik op de foto – en alleen die van jou!

Bekijk je foto’s aan het eind van de dag eens goed. U kunt ook wat tijd laten tussen het nemen en het kritisch bekijken van de foto’s. Kijk naar je foto’s en schrijf op wat je mooi vindt en wat niet (en waarom). Kijk naar de metadata van je foto’s. Welke brandpuntsafstand heb je gebruikt, welk diafragma enzovoort. Wees kritisch op jezelf en doe het de volgende keer beter – maar overdrijf het niet. Zelfs Mozart moest eerst leren componeren!

Lees in het begin boeken over de fysica en de techniek van de fotografie. Lees vervolgens de handleiding van de camera en oefen wat u hebt gelezen direct op de camera. Workshops zijn een geweldige manier om theoretische kennis in de praktijk te brengen. Maak duidelijk waarom je eigenlijk wilt gaan fotograferen. En dan oefenen!