Soorten onroerend goed: huis, flat & co. – alles wat u moet weten

Soorten onroerend goed – Uw eerste eigen onroerend goed, maar in welk soort onroerend goed kunt u het beste investeren? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld door jonge investeerders, en dit is precies waar wij de antwoorden voor u hebben! Of het nu gaat om een huis, appartementsgebouw, condominium, speciaal onroerend goed of commercieel onroerend goed, wij hebben een vergelijking van alle soorten onroerend goed voor u samengesteld. Deze gids is de gemakkelijkste manier om te beginnen in de wereld van onroerend goed. Naast de winstgevende kanten, houdt de vastgoedsector ook enkele risico’s voor u in. Om deze zo laag mogelijk te houden, hebben wij een gids samengesteld voor het kopen van uw eerste woning!

Een huis kopen: Hoge kosten, hoog risico

De droom om een eigen huis te bezitten – voor velen is dit een levensdoel dat moet worden bereikt. Naast de vele positieve aspecten heeft het bezitten van een eigen huis ook zijn schaduwzijden. Wanneer u een gezinswoning koopt, voor eigen gebruik of als investering, bent u altijd 100% verantwoordelijk voor de gemaakte kosten. Lees hier meer over het risico van het kopen van een huis.

(Droom: De valkuil van huisbezit

Voor velen wordt de vroegere droom om een eigen huis te bezitten al snel een nachtmerrie. Velen gebruiken een bouwspaarcontract om een huis af te betalen tot de pensioengerechtigde leeftijd, met de bedoeling om huurvrij te wonen. Deze veronderstelling is echter meestal bedrieglijk en u komt nog steeds in de schulden, aangezien u verantwoordelijk bent voor 100% van de gemaakte kosten. Dus je bent nooit helemaal huurvrij.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

 • 100% Investeringskosten
 • 100% eigen verantwoordelijkheid voor de kosten
 • Niet helemaal huurvrij, zelfs niet na het afbetalen van de lening.

3 Fouten bij het kopen van een huis

Er is veel om over na te denken bij het kopen van een huis. Wat veel mensen vergeten zijn de fouten die gemaakt kunnen worden bij het kopen van een huis. Hier zijn de belangrijkste punten waarom wij afraden een huis te kopen voor de eerste keer.

Fout 1

De gemaakte kosten voor het huis blijven altijd, waarvoor u 100% verantwoordelijk bent. U bent nooit echt huurvrij met een woning voor eigen gebruik.

 • Exploitatiekosten en onderhoudskosten van het huis blijven voor altijd

Oplossing – Voor een echt zorgeloos leven is het raadzaam een tweede en derde woning aan te houden die u verhuurt. Met de opbrengst van deze panden kunt u de beheers- en onderhoudskosten van uw eigen pand betalen en, afhankelijk van het rendement, de rest als winst in eigen zak steken.

Fout 2

Het onroerend goed dat u kocht toen u jong was, is niet geschikt om later oud te worden. Voor de noodzakelijke oudedagsvoorziening moet de woning vroeger of later worden verbouwd, wat opnieuw kosten meebrengt.

 • Eigendommen zijn later niet aan de leeftijd aangepast
 • Kosten voor aan de leeftijd aangepaste conversie
 • Eigendom zal vroeg of laat te groot worden

Fout 3

Uw kredietwaardigheid bij de bank wordt verminderd door een eigendom met eigen bewoning en zonder bijkomende kapitaalinvestering. Als gevolg van het feit dat de woning door de eigenaar wordt bewoond, hebt u plotseling meer lopende uitgaven dan inkomsten, en de lopende kosten zijn altijd 100% uw verantwoordelijkheid. Bij verlies van een baan heeft de bank geen extra bescherming tegen u, want dit betekent verlies van inkomen en huur voor u en dus een hoger risico voor u en de bank.

 • Meer bedrijfskosten, minder uitgaven
 • Kosten 100% eigen verantwoordelijkheid
 • Baanverlies betekent verlies van inkomen en huur – risico

Bron: Onroerend goed Types / Real Estate Experience.com

Meergezinswoning: hoog eigen vermogen, hoge kosten

Dus eigenwoningbezit is de duurste manier om te leven. De situatie is anders met vastgoedbeleggingen. Hier betalen de huurder en de belastingdienst min of meer uw schulden af. Daarom komen we nu naar een multi-familie/multi-party huis. Maar beginners in onroerend goed, wees gewaarschuwd! Dit gebied is meer voor ervaren mensen.

Dus wanneer moet je denken aan het kopen van een appartementsgebouw? Wanneer u over voldoende eigen vermogen beschikt om de aankoopprijs, de beheerskosten, de onderhoudskosten en de moderniseringskosten te dekken. Ondanks de lopende huurinkomsten bent u hier, net als bij koopwoningen, 100% verantwoordelijk voor alle gemaakte kosten.

Hier volgt een korte opsomming van de nadelen van een meergezinswoning:

 • Hoog eigen vermogen nodig om kosten te dekken
 • 100% van de kosten moeten door de eigenaar zelf worden gedragen

Residentiële en commerciële gebouwen (WGH)

WHG’s gedragen zich op vergelijkbare wijze als flatgebouwen, maar zijn niettemin veel riskanter om in te investeren. Aangezien zij naast wooneenheden ook commerciële ruimte bevatten, staan zij vaker leeg dan wooneenheden. De ruimte moet nog worden onderhouden, wat extra kosten met zich meebrengt. Dit betekent weer dat u meer eigen vermogen moet aantrekken.

 • Hoog risico door leegstand
 • Nog meer eigen vermogen vereist
 • Leegstand moet in stand gehouden worden – Meer kosten

Condominium: Hoog rendement & kostendeling

De oplossing voor uw eerste woning? Een condominium! Het grote voordeel? Wanneer u een condominium koopt, maakt u deel uit van een gemeenschap van eigenaars, zodat u de kosten van een huis niet alleen hoeft te dragen. De kosten voor onderhoud, reparatie en modernisering worden over alle eigenaren verdeeld. Of het nu voor eigen gebruik is of als beleggingspand, de exploitatiekosten zijn altijd lager dan in een huis waarvan u de enige eigenaar bent.

 • Deel uitmaken van een gemeenschap van eigenaars
 • Alle gemaakte kosten worden gedeeld door het aantal eigenaren.

Een kort voorbeeld: Laten we zeggen dat we het hebben over een verwarmingssysteem van 16.000 euro. U maakt deel uit van een flatgebouw met 8 appartementen en 1 flatgebouw. De kosten worden gedeeld door 8, zodat u -14.000 minder betaalt en slechts 2.000 euro voor het nieuwe, moderne verwarmingssysteem.

Commercieel, bijzonder onroerend goed en beschermde gebouwen

U zou eigendommen met een commerciële bestemming, beschermde gebouwen of eigendommen met een bijzondere bestemming van naderbij moeten bekijken alvorens tot aankoop over te gaan. Ontdek hier waarom in een kort overzicht!

Commercieel vastgoed

 • Niet voor beginners
 • Onderworpen aan andere wettelijke kaders dan woonruimte
 • Vaker leegstand dan voor woonruimte (fluctuatie)

Bijzonder Onroerend Goed

Villa, boerderij, wijngaard of zelfs werkplaats en winkelcentrum, het zijn allemaal bijzondere eigendommen.

 • Moeilijkere financiering wegens hoog risico voor banken
 • Koop liever in A en B locaties, want een landelijke locatie houdt een te groot risico in.

Onroerend goed onder monumentenzorg

Onroerende goederen met historische waarde en speciale status (rechten, verplichtingen, belastingen en subsidies).

 • Fiscale stimulansen
 • Hogere kosten voor reparaties
 • Beperkingen op structurele wijzigingen

Conclusie: Waar moet ik in het begin in investeren?

Als u onze vergelijking bekijkt, kunt u duidelijk zien dat elk eigendom, behalve condominiums, nadelen heeft. Onze conclusie is dan ook: condominiums zijn de gemakkelijkste manier om in onroerend goed te stappen. Hier volgt een kort overzicht van onze belangrijkste punten:

 • Eigenbelang is de duurste manier om te leven – je bent verantwoordelijk voor 100% van de kosten.
 • Ideaal geval om mee te beginnen: condominium, te huur (kapitaalbelegging), met goed rendement!
 • Als het voor eigen gebruik is, dan direct met een 2e of 3e eigendom als investering.

Onroerend goed kopen: Hoe bouw je je rijkdom op?

Bent u geïnteresseerd in onroerend goed om uw vermogen veilig te stellen en op te bouwen? Lees dan hier verder: Alles over het onderwerp beleggen, waardebeleggen en inflatie.