Nachtfotografie: fotograferen met lange sluitertijden, afstandontspanner en zaklamp

Fotografie hoeft niet altijd overdag plaats te vinden. De nacht biedt ook spannende motieven, lichteffecten en stemmingen. Als u een paar punten in acht neemt bij het fotograferen ‘s nachts, kan er niets misgaan.

Nachtfotografie vereist lange belichtingen en daarvoor is geschikt gereedschap nodig

Als je ‘s nachts voldoende licht op de sensor wilt krijgen om een correct (of in jouw zin) belichte foto te krijgen, heb je een navenant lange belichtingstijd nodig. s Nachts zijn we snel in het bereik van enkele seconden. Je kunt de camera niet zo lang stil houden, dus heb je een statief nodig. Op sommige advieswebsites kunt u lezen dat een statief niet per se duur hoeft te zijn.

Laat dat je niet afschrikken! Koop een fatsoenlijk statief dat echt goed is. Je zult er een paar honderd dollar in moeten investeren. Een slecht (goedkoop) statief is gewoon een ergernis die niemand nodig heeft. Als u met een statief fotografeert, is het raadzaam de beeldstabilisator uit te schakelen. Ten eerste heb je het niet echt nodig met een statief en ten tweede genereert het een lichte onscherpte.

Het is ook een voordeel om een ontspanner op afstand aan te schaffen of als alternatief de timer te gebruiken. Want zelfs als u de camera aanraakt om de ontspanknop in te drukken, kan dit tot cameratrilling leiden. Dit kan niet gebeuren met een ontspanner op afstand, timer of smartphone app. Als u de timer wilt gebruiken, kies dan indien mogelijk de 10-seconden optie. Tegen die tijd zal de camera weer tot rust zijn gekomen nadat u op de ontspanknop hebt gedrukt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u ook de spiegelvergrendeling gebruiken. Zelfs een kantelende spiegel veroorzaakt trillingen in de camera die kunnen leiden tot onscherpte.

Nachtfotografie: lamp, ontspanner met afstandsbediening, spiegelvergrendeling en een zaklamp

Natuurlijk kunt u de belichtingstijd in de handmatige modus op de camera instellen, maar slechts tot een bepaalde tijd. Voor alles daarbuiten is er de gloeilampmodus. In deze modus start de camera de belichting nadat u de ontspanknop of de ontspanknop op afstand hebt ingedrukt en stopt deze pas nadat u de ontspanknop hebt losgelaten. Op deze manier kun je theoretisch de hele nacht belichten. Een lange belichtingstijd brengt een grotere hoeveelheid gegevens met zich mee, zodat het raadzaam is een geheugenkaart te gebruiken die zo snel mogelijk is en de hoeveelheid gegevens goed en snel kan verwerken.

Als u ‘s nachts fotografeert, moet u de ISO-waarde zo laag mogelijk houden, net als overdag, om hinderlijke ruis te voorkomen. Dit komt omdat lawaai zich meestal voordoet op zwarte oppervlakken, waarvan er ‘s nachts veel zijn.

s Nachts scherpstellen is moeilijk of onmogelijk omdat de camera niets kan zien. Afhankelijk van het onderwerp kunt u helpen met een zaklamp, maar het beste is waarschijnlijk om handmatig scherp te stellen. Om de beeldkwaliteit ‘s nachts (maar ook overdag) te controleren, kunt u het histogram raadplegen dat uw camera bij elke foto levert. Daar kunt u zien of hij overbelicht of onderbelicht is. Hetzelfde geldt voor het gebruik van het diafragma ‘s nachts als overdag. Een grotere diafragmawaarde zorgt voor meer scherptediepte. Het hangt van jou af wat je wilt hebben.

Conclusie: fantastische nachtopnamen dankzij kleine hulpmiddelen

De nacht biedt tal van mooie motieven. Bewegende lichten, sterren, de maan. Maar ook verlichte gebouwen zoals kerken of kastelen steken uitstekend af tegen de nachtelijke hemel en kunnen een majestueus schouwspel bieden. Voor nachtfotografie heb je een paar extra hulpmiddelen nodig, zoals een statief en een afstandsontspanner. Maar in ruil daarvoor, opent het een extra dimensie van fotografie. Het is het waard!