Leer Fotografie XXL: Portret, Studio tot Outdoor – Technieken, Grondbeginselen voor Beginners

Fotografie leren kost tijd. De meeste mensen beginnen met portretten, fotograferen dan niet meer alleen thuis, maar meer en meer buitenshuis en ontdekken steeds meer motieven zowel in de studio als daarbuiten. Maar hoe fotografeer je landschappen perfect? Waar moet je op letten bij het fotograferen van dieren in het wild of bewegende mensen in de stad?

Grondbeginselen voor fotografen: van hobby tot beroep

In onze gratis gids voor fotografen vindt u alle belangrijke en eerste tips die u als beginner of beginneling in de fotografie onder de knie moet krijgen. Zodra u begint met het maken van uw eerste professionele foto’s, wees geduldig genoeg om de afzonderlijke technieken stap voor stap te leren – alleen oefening baart kunst! Om je een goede start te geven en je te helpen snel vooruitgang te boeken, heb ik hier alle belangrijke basistechnieken voor fotografie voor je verzameld en, als kleine bonus, de beste video’s met uitleg voor de afzonderlijke technieken.

Fotografie is een opwindende hobby en een veelzijdig beroep. Vooral als beginner wordt men aanvankelijk overweldigd door de onderwerpen. Er zijn veel verschillende soorten fotografie, bijvoorbeeld natuurfotografie en portretfotografie. Men let niet alleen op het feit dat de gefotografeerde persoon mooi is, op dat moment spelen veel meer punten een rol. Te beginnen met de camera-instellingen, licht en schaduw, locatie, tot extra technologie en accessoires die het de fotograaf gemakkelijker maken een perfecte foto te maken.

Om beginnersfouten te vermijden, is het belangrijk om te oefenen. Wat je in theorie leert, moet je in de praktijk toepassen om een gevoel voor fotografie te krijgen. Verder is uw camera ook een belangrijk punt. Neemt u foto’s met polaroidcamera’s, uw mobiele telefoon, een spiegelreflexcamera? Dit zijn allemaal regels die in acht moeten worden genomen.

Wij van FIV Magazine hebben de belangrijkste onderwerpen in de fotografie voor u op een rijtje gezet. Hier vindt u de belangrijke tips & trucs voor fotografie. Wij laten u de verschillende gebieden van de fotografie zien. U inzicht te geven in de wereld van de fotografietechnologie en extra accessoires.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Fotografie is een ambacht en net als elk ander ambacht is de beste manier om fotografie te leren het zo vaak mogelijk te doen. Maar als je echt begint, kan het geen kwaad om een boek over fotografie te kopen en het te lezen met je camera in de hand. Dergelijke boeken zijn verkrijgbaar in meer technische en in meer beeldvormende versies. Voor beginners is een meer technische versie aan te bevelen, zodat u vertrouwd raakt met de basistermen zoals diafragma, sluitertijd, ISO enz.

Typen fotografie met digitale camera, spiegelreflexcamera en mobiele telefoon

Hou je van foto’s nemen? Kun je jezelf niet precies toewijzen aan één gebied? Wordt u overweldigd door de instellingen van uw camera, accessoires en dergelijke? Wij hebben de belangrijkste tips en trucs in de wereld van de fotografie voor u op een rijtje gezet. Of het nu gaat om een digitale camera, een spiegelreflexcamera of een mobiele telefoon, deze artikelen laten zien hoe belangrijk het is om je instrument te kennen. Bovendien spelen de locaties en de plaatsen van de opnamen een ongelooflijk belangrijke rol. Of u nu een beginner of een professional bent, deze artikelen geven u inhoud over de theorie van de fotografie. Dan is het aan jou om het in de praktijk toe te passen.

Fotograferen, of het nu met een professionele camera of een mobiele telefoon is, is moeilijker of gemakkelijker uit te voeren, afhankelijk van de locatie. Besloten ruimten, natuuropnamen, bewegende beelden, dag- en nachtopnamen, portretten of landschapsfotografie – hier is het van groot belang uw camera goed te kennen. Hier vindt u verschillende artikelen met belangrijke gebieden van de fotografie!

Portret: Mensen & Gezichten

Portretfotografie – over dit fotografische genre leer je vaak op school. Het gaat erom mensen op de voorgrond te plaatsen. Het wordt beschouwd als de opperste discipline onder fotografen. De locatie speelt hier geen belangrijke rol. Het gaat meer om het expressieve motief, de persoon. Aangezien het doel hier is om extracten van deze gezichten vast te leggen. Licht en schaduw, de achtergrond en de speciale kenmerken van het model beïnvloeden de kwaliteit van een portretopname.

Mensen: Singles, koppels & gezinnen

Familieshoot – Familiefoto’s behoren tot onze dierbaarste herinneringen. Zelfs na jaren worden de foto’s steeds opnieuw genomen en doorgegeven aan de volgende generaties. Familiefoto’s zijn niet alleen erg leuk, ze documenteren ook de kroniek van een gezin. Maar het is niet altijd gemakkelijk om grootvader en het jongste kleinkind op één foto te verenigen.

Kinderfotografie – jeugdherinneringen voor oma, tante en de rest van de familie. Er zijn fotografen die uw kind in de schijnwerpers zetten en een mooie fotoshoot organiseren. De mooiste kinderfoto’s worden gemaakt wanneer de kinderen niet merken dat ze gefotografeerd worden. Zodra een lens hen “vangt”, worden de opnamen stijf, beleefd in plaats van natuurlijk. Het is beter om, indien mogelijk, altijd een geschikte camera bij de hand te hebben en liever wat willekeurige foto’s te nemen.

Outfit: Kleding & Accessoires

Om alles tijdens de fotoshoot in goede banen te leiden, moet je naast de uitrusting, de locatie en het model ook aandacht besteden aan de outfits. Het model moet goed kunnen bewegen en poseren in de kleding. Bovendien moet het uiterlijk ook overeenstemmen met het thema van de schietpartij. Stylisten kunnen hierbij een zeer goede hulp zijn.

Fitness: Spieren & Lichaam

Fitnessfotografie – het is niet alleen de atleet die bij de opnamen prestaties moet laten zien, maar ook de fotograaf die de juiste foto op het juiste moment moet nemen. Om een fitness fotoshoot tot een perfect succes te maken, is een nauwkeurige voorbereiding zeer belangrijk. De ervaring leert dat het zinvol is om 2 tot 3 maanden voor de afspraak na te denken over de juiste voeding, de versterking van belangrijke spieren en de precieze vermindering van het lichaamsvet. Daarna kunnen de modellen zich weer volledig op de training concentreren.

Sport: Fitness, Dans & Vrije tijd

Sportfotografie – bij sportfotografie is de keuze van het objectief van cruciaal belang. Voor camera’s zijn compromissen mogelijk en er zijn veel kenmerken die optimaal zijn, maar geen must. Een goede lens voor sportfotografie heeft aanzienlijk minder criteria, maar er moet wel aan worden voldaan voor goede opnamen.

Met name veld- en zaalsporten stellen andere eisen. Er zijn 1000 verschillende variaties van lenzen. Elke camera kan worden uitgerust met een andere lens en verschilt in het onderwerp dat u wilt fotograferen. Niet elke lens past op elke camera. U kunt ook advies inwinnen bij uw vertrouwde klantenadviseur.

Lenzen voor sportfotografie

Lenzen – zoals in het begin vermeld, zijn er voor alle camera’s verschillende lenzen waarmee het beeld kan worden geoptimaliseerd. Vooral bij sportfotografie kun je de lenzen afstellen. Zolang het geen golf, schaken of snooker is, is er snelle beweging op het veld of de renbaan. Als u het onderwerp in de zoeker hebt, zou een scherp beeld het resultaat moeten zijn nadat de sluiter is ontspannen. Een snelle autofocusmodule en overeenkomstige hoge ISO-waarden zijn onontbeerlijk. Voor goede opnamen mag er geen storende beeldruis zijn, zelfs niet bij hoge ISO-instellingen.

Gebeurtenis: Bruiloft, Verjaardag & Feest

Evenementenfotografie – Van feesten tot bedrijfsevenementen, mensen huren een evenementenfotograaf in om de hoogtepunten van de shows, gasten, locatie en meer vast te leggen. Als fotograaf van een evenement moet je veel technieken beheersen. Vooral de relatie tussen licht en schaduw speelt bij deze evenementen een grote rol. Aan de ene kant vereist een goede opname in evenementenfotografie geduld.

Maar toch moet de fotograaf zo dicht mogelijk bij de actie staan, liefst zelf in beweging, om oog te krijgen voor de mooiste poses en scènes van het festival of de podiumshow. Ten slotte bepalen ook de technische instellingen en het gevoel voor het omgevingslicht of trillingsvrije en voldoende belichte motieven kunnen worden vastgelegd in de beslissende seconde van een event-opname.

Lifestyle: Influencer & Blogger

Lifestylefotografie – heb je je ooit afgevraagd hoe sommige fotografen op Instagram erin slagen zulke ongelooflijk mooie foto’s te maken waarop alles gewoon perfect lijkt? Licht is een van de meest cruciale dingen in de fotografie. In een studio werk je uitsluitend met kunstlichtbronnen en kan bijna elk lichtspectrum worden gesimuleerd. De situatie is heel anders als je buiten fotografeert.

Hier staan de natuurlijke lichtbron en de omstandigheden op de voorgrond. Natuurlijk is ook buitenfotografie afhankelijk van kunstlicht, maar toch vormt het een heel bijzondere uitdaging. Als je graag tijd buiten doorbrengt, dan is outdoor lifestyle fotografie het optimale segment voor jou.

Buiten: Landschapsfoto’s & natuurfoto’s

Buitenfotografie – bent u veel buiten en beleeft u plezier aan het fotograferen van uw wandelomgeving, landschappen of andere objecten? Er zijn echter een paar basisregels die moeten worden gevolgd voordat een foto met succes kan worden genomen, zonder welke het plezier van fotografie meer een gedoe wordt. De bijzondere uitdaging is hier zeker om een foto-uitrusting samen te stellen die voldoet aan uw individuele eisen voor buitenfotografie. Als u bijvoorbeeld veel tijd te voet doorbrengt, wandelt of klimt, moet uw aandacht natuurlijk in de eerste plaats uitgaan naar het gewicht, de afmetingen en een zekere flexibiliteit van uw fotoapparatuur.

 • De belangrijkste accessoires zijn handzame en lichtgewicht camera’s
 • Buiten fotograferen met de juiste fotoapparatuur

Landschap: dieren- en landschapsfotografie

Landschapsfotografie – houdt zich bezig met de weergave van de bezielde en onbezielde menselijke omgeving. Met landschapsfotografie breng je de meeste emotie over op de ander. Veel kleurenspel, levendige natuurscènes, esthetische natuurgezichten – dat is wat de kijker moet zien. Om dit te bereiken, moet je je camera kennen en weten welke instelling de beste opname oplevert.

Fotograferen van dieren in de natuur

Dierenfotografie – u hebt vast wel eens een dierendocumentaire of dierenfoto’s gezien. Deze foto’s zien er alleen 100% uit als het beeld scherp is. De professionals doen het misschien gemakkelijk lijken, maar iedereen die ooit geprobeerd heeft een onvoorspelbaar wezen als een kat of hond te fotograferen, weet dat het precies het tegenovergestelde is.

 • Professionele fotografen en jagers gebruiken wildcamera’s
 • Tips voor dierenfotografie

Nacht: Ster & Maan beelden

Nachtfotografie – een uitdaging voor de fotograaf. De moeilijkheid ligt in het vinden van de optimale belichtingstijd en het bepalen van de motieven. Dit omvat bijvoorbeeld fotografie van sterrenhemels of vuurwerk. Het begin van de nacht zorgt voor geweldige lichtomstandigheden en heel speciale stemmingen. Wij hebben de belangrijkste tips voor u samengevat, zodat u de voorinstellingen en de plaatsing van de camera op elkaar kunt afstemmen.

 • Verlichting, afstandbediening en zaklamp
 • Sterrenhemel of vuurwerk thema, nachtfotografie

Sterrenbeelden fotograferen bij nacht

Sterfotografie – Er is geen plaats voor spontaniteit bij het fotograferen van hemellichamen – een goede planning is hier geboden. Er zijn nog een paar goede plekken voor haarscherpe nachtfoto’s van verre sterren en gloeiende meteoren. Wie zo’n plek vindt, moet de juiste apparatuur bij zich hebben en weten hoe hij de adembenemende gebeurtenissen op het nachtelijke scherm in indrukwekkende beelden kan omzetten.

 • Een DSLR-camera of een camera met handmatige opnamefunctie en volledig opgeladen batterijen zijn de sleutel.
 • Alle tips voor het fotograferen van de Melkweg en poolsterren

Onder water: Duikers onder water – vissen, planten & zeedieren

Onderwaterfotografie – Naast duikcursussen en duikuitrusting zijn er ook kosten voor onderwaterapparatuur. Maar de meeste duikers zijn gefascineerd door de mysterieuze schoonheid van de onderwaterwereld. Of je nu gewoon wilt snorkelen en mensen in de zee fotograferen of als duiker exotische fotoparadijzen wilt verkennen – hier zijn je eerste stappen in de wereld van de onderwaterfotografie.

 • Wegwerpcamera’s zijn een goedkoop alternatief
 • Duiken in zee en onderwaterfoto’s maken

Instagram: Influencer & Blogger Shoot

Instagram shoot – Influencers en bloggers maken nu deel uit van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om lifestyle, fitness, beauty of mode, influencers laten ons de wereld van de trends zien. De foto’s die zij dagelijks plaatsen en de video’s die zij publiceren zijn niet noodzakelijk spontaan. Er gaat veel werk en moeite zitten in de mooie foto’s.

Na het kiezen van de locatie en het maken van 1000 foto’s ter plaatse, is de volgende stap het selecteren en bewerken van de beelden. Natuurlijk worden hiervoor professionele programma’s als Lightroom Catalog en Photoshop gebruikt. Hoe komt de foto het best over? Welke stijl past bij mijn rekening? Wat zijn de trends van vandaag?

 • Influencers plannen fotospreads van tevoren
 • Hoe influencers Instagrammaken

Smartphone: Filters, Instellingen & Apps

Fotograferen met de mobiele telefoon – niet alleen influencers en bloggers gebruiken hun mobiele telefoon om perfecte foto’s te maken. De “normale” gebruiker van een mobiele telefoon heeft ook een camera op zijn of haar mobiele telefoon en wil die gebruiken. Er zijn nu filters en instellingen die de mobiele telefoon helemaal zelf maakt.

 • Interview met Christoph Engelberth over het onderwerp smartphones

Interieurontwerp: Meubels & Decoratie

Interieurdesign – een fotoshoot voor interieurs moet goed gepland worden. Met de juiste cameratechnologie, gunstige instellingen en een zo natuurlijk mogelijk licht, kunt u aantrekkelijke foto’s maken die meer geïnteresseerden aanmoedigen het pand te bezoeken.

Ook de keuze van het gezichtspunt en een gedetailleerd ruimtelijk ontwerp doen een kamer er voordelig en ruimer uitzien. Of het nu gaat om nieuwe huizen, catalogus shoots voor meubelzaken of lifestyle magazines. Interieurfotografie is een modern en groeiend onderwerp in de fotografie.

 • De kamers worden gefotografeerd met een statief en zonder flits
 • Het onderwerp lichtomstandigheden en camera-instellingen voor interieurs

Juwelen & Accessoires

Juwelenfotografie – of het nu kettingen, ringen of armbanden zijn, juwelen horen bij elke outfit en zijn het hoogtepunt van elke look, die bij geen enkele vrouw mag ontbreken. Het beeld dat de klant moet aanspreken moet dus zeer goed gekozen zijn. Daarom moet bij het nemen van de foto zoveel mogelijk glamour zichtbaar zijn, liefst met sprankelende details. Naast de optimale voorbereiding van een fotoshoot voor juwelen, tellen ook de juiste techniek en belichting en aandacht voor detail mee voor de visueel meest gunstige presentatie.

Zwart & Wit

Zwart-wit fotografie – kleuren zorgen voor afwisseling, en dit geldt ook voor effecten in de fotografie. Voor sommige fotokunstenaars is het echter juist het meest wenselijke effect om het zonder kleuren te doen. Alleen zwart en wit “tekenen” het karakter van het model in de opname, waardoor een silhouet scherp uitkomt of zachte contouren bijna versmelten met een schaduwrijke achtergrond.

 • Ongekleurde gradaties in grijswaarden worden in het beeldgeheugen vastgelegd
 • Meer over de kunst van zwart-witfotografie

Licht & Schaduw

Licht en schaduw – in principe kunnen licht, schaduw, kleuren en contrasten technisch worden bewerkt. Maar het driedimensionale fotografische effect ontstaat in de zin van de fotograaf alleen als hij reeds bij het maken van de foto probeert het optimum van het beschikbare licht in een artistiek voordelige verhouding tot de schaduw te brengen.

Boekentips: Mode, Schoonheid, Mode & Voeding

Maar hoe maak ik eigenlijk goede foto’s? Wat zijn de trucs? Hoe belicht ik correct en hoe pas ik mijn camera aan de omgeving aan? Hoe werk ik met diafragma’s en hoe retoucheer ik mijn foto’s op een natuurlijke manier? Deze en nog meer vragen worden zo goed mogelijk beantwoord in de hieronder genoemde boeken.

Je hoeft geen workshop fotografie te volgen, je kunt jezelf gewoon fotografie leren met behulp van deze boeken. Wij hebben een top 10 samengesteld van aanbevolen boeken om fotografie te leren. We hebben ook meer boekaanbevelingen voor Fashion & Beauty, Fashion Photography, Models & Style Icons en Health, Nutrition & Fitness.

Modefotografie is een tak van de fotografie die zich richt op door modellen gepresenteerde kleding. Vaak worden dergelijke foto’s gebruikt voor reclame, maar sommige worden genomen om zuiver esthetische redenen. Modefotografiee fascineert zowel modeliefhebbers als liefhebbers van esthetiek. Het oog wordt getrakteerd op prachtige mode, bijzondere decors en buitengewone & mooie modellen. Modefotografie heeft zich gevestigd als een kunstvorm op zich.

Tips voor fotografen: vermijd beginnersfouten

Beginners maken vaak veel fouten. Het ontbreekt hen aan ervaring in de praktijk, theorie en praktijk. Om deze fouten te vermijden, moet men zich laten helpen en tips aannemen van deskundigen, ervaren mensen en met deze informatie trainen. Vooral het gebied van de fotografie is veelomvattend en wordt vaak onderschat. Er zijn veel technieken en instellingen die van camera tot camera verschillen en altijd verschillen van het fotografische genre.

Fotografisch oog

Fotografisch oog – het oog trainen voor een succesvol motief is zeer belangrijk, want het kan van een hobbyfotograaf een ambitieuze expert maken. Het vereist echter ook een zeker talent, een intuïtieve inslag, om een goed motief te herkennen en te weten hoe dit het best kan worden verwezenlijkt.

Afbeeldingen zonder Photoshop

Photoshop – om ons goed in ons vel te voelen, bieden de media ons vervormde voorbeelden van lichamelijke perfectie. Niet pas sinds Photoshop en de digitalisering op TV vergelijken wij onszelf met de meetlat die ons doet geloven in parallelle werelden van perfect symmetrische lichaamsverhoudingen. We zien onszelf in de spiegel met precies die vervormde blik.

Onze eigen waarheid lijkt vol oneffenheden, want het visuele voorbeeld van de Schiller-werelden laat tenslotte zien hoe onberispelijk kan zijn. Maar hoe natuurlijk zijn deze foto’s dan? Hoe kunnen we van onze gebreken een kenmerk maken en onze echt mooie kant laten zien – onze natuurlijke manier?

Technische basiskennis – gratis video-oefeningen

Het onderwerp fotografie leren is natuurlijk heel divers. De beste manier is te leren door te doen! Verschillende professionele fotografen laten op YouTube zien hoe je het beste kunt oefenen met fotograferen. Tips voor beginners, gevorderden en professionals – er is voor elk wat wils. Om goede foto’s te maken, moet je je camera goed kennen, of nog beter: uit je hoofd. Aangezien er veel verschillende camera’s zijn, volstaat het de technische grondbeginselen te kennen en er stap voor stap vertrouwd mee te raken.

Fotografie – Beginnersfouten

Fotografie is een hobby waar je veel op moet oefenen. In theorie en praktijk zijn er vakgebieden die je als beginner niet kent en waar je dus meestal geen aandacht aan besteedt. Aangezien je van fouten leert, is het soms nuttig om naar andere fouten te kijken en ze te begrijpen. Peter toont je dagelijkse beginnersfouten in fotografie:

Leer fotograferen met video

Hier leer je over leidende lijnen, portretten, zwart-wit fotografie zijn enkele van de onderwerpen. Maar afdrukken en ophangen in een lijst zijn ook belangrijke onderdelen van passiefotografie. In slechts 12 minuten, legt Hyun belangrijke tips uit.

Leer Fotografie XXL – Accessoires en Techniek

Na het lezen van het artikel en het oefenen op je eigen camera, moet je meer lezen over accessoires en technieken. Dit onderwerp gaat over camera-instellingen en termen die je als beginner misschien nog niet hebt gehoord.

Fotografie is meer dan alleen een camera. Als je goede foto’s wilt maken, heb je de juiste accessoires nodig. Als fotograaf moet je aan veel extra’s denken. Je hebt een goede lens nodig en om alle motieven vast te leggen zoals jij dat wilt. In de studio heb je apparatuur nodig zoals camerastatieven om je camera op te stellen, je hebt flitsers nodig, maar je moet ook weten wat tegenlicht is en wat het effect ervan is op je foto’s als je buiten fotografeert.

Aangezien er veel verschillende camera’s van verschillende merken zijn (zoals Sony, Canon, Nikon, enz.), heb je soms heel individuele kennis nodig, bijvoorbeeld over lenzen. Om een goed overzicht te krijgen en alle basisprincipes te kennen die je nodig hebt om een goede fotograaf te zijn, kun je hier onze gratis checklist voor fotografen vinden: Alles over accessoires en technologie.