Stockfoto’s: goedkoop en royalty-vrij voor redactioneel en commercieel gebruik

Als u een specifieke foto nodig hebt, kunt u stockfoto’s gebruiken. Stockfoto’s zijn quasi stockfoto’s die kunnen worden gebruikt wanneer dat nodig is. Het is echter belangrijk om te weten of de foto’s rechtenvrij zijn of onderhevig aan licenties. Royalty-vrije foto’s worden ook aangeduid met een royalty free of RF. Afbeeldingen die aan een licentie onderworpen zijn, hebben de toevoeging RM, rights managed or subject to licensing, waarmee rekening moet worden gehouden. Voor deze foto’s moet meestal een vergoeding worden betaald, en ook rechtenvrije foto’s kosten meestal een bepaald bedrag. Om een echt vrije foto te vinden, moet de zoeker heel goed zoeken.

Maar er is ook de verwijzing naar commercieel en redactioneel gebruik, die ook voor veel verwarring zorgt bij iedereen die zich slechts terloops met deze kwesties bezighoudt. De prijs voor foto’s die onderworpen zijn aan een licentie kan ook afhangen van de oplage, terwijl de prijs voor rechtenvrije foto’s over het algemeen afhangt van het formaat. Bovendien mogen klanten deze beelden vaak gebruiken zoals zij willen, met enkele kleine beperkingen. Niet-naleving van de licentierechten kan juridische gevolgen hebben en tot schadeclaims leiden.

Commercieel gebruik van stockfoto’s

Wie op enigerlei wijze reclame wil maken voor een bepaalde stockfoto, wil deze stockfoto commercieel gebruiken en moet dus betalen voor het gebruik ervan. Indien u niet helemaal zeker bent of uw voornemen commercieel gebruik inhoudt, kan deze definitie u helpen, hoewel hier geen juridische garantie voor nauwkeurigheid kan worden gegeven. Indien een stockfoto wordt gebruikt voor reclame, moet daarvoor een vergoeding worden betaald, die sterk kan variëren en wordt bepaald door de eigenaar van de fotorechten. Reclame kan vrijwel elke vorm hebben, zoals een advertentie, een flyer of een poster en zelfs reclame via e-mail en banners is inbegrepen.

Ook als de foto in een reclamespot voorkomt, is de licentievergoeding verschuldigd. Dit geldt ook als de foto wordt afgedrukt op een product dat vervolgens te koop wordt aangeboden, zoals T-shirts, koffiemokken, stickers, kalenders, muismatten, posters, puzzels of wat er verder nog verkrijgbaar is. Zodra er op enigerlei wijze geld verdiend moet worden met deze afbeelding, moet de gebruiker de licentievergoeding betalen. Onder bepaalde omstandigheden kan in een dergelijk geval zelfs een verlengd rijbewijs verschuldigd zijn.

Voor redactioneel gebruik hoeft geen vergoeding te worden betaald

Als u de foto nodig hebt in het kader van een redactionele activiteit, bent u geen licentievergoeding verschuldigd omdat u een gebruiker op journalistiek gebied bent. In het Engels wordt dit ook wel “editorial use” genoemd en betekent het dat de foto wordt gebruikt voor een krant, een tijdschrift, in een leerboek of non-fictie boek, voor een blog of voor nieuwsuitzendingen. Dit geldt uiteraard niet voor foto’s die in een advertentie in de dagelijkse editie staan, maar alleen voor het reportagekatern van de krant.

Dit geldt nu niet alleen voor kranten, maar ook voor moderne blogs, die ook redactionele waarde hebben. Wie bijvoorbeeld een opdruk nodig heeft, zit automatisch aan de veilige kant. Er is echter een zeker grijs gebied met sommige websites. De scheiding is zo belangrijk omdat het leven anders heel ingewikkeld wordt. Indien redactioneel gebruik niet zou bestaan, zouden alle gefotografeerde personen persoonlijk toestemming moeten geven om te worden gefotografeerd, hetgeen sterke gevolgen zou hebben voor de persvrijheid.

Als u later problemen wilt vermijden, moet u goed opletten welke afbeeldingen u voor welk doel gebruikt. Bovendien moeten licentievrije beelden niet worden gelijkgesteld met gratis beelden, maar betaalt de gebruiker er meestal een prijs voor naar gelang van de grootte. Redactioneel gebruik is ook geen carte blanche voor het vrije gebruik van foto’s, maar heeft eigenlijk alleen betrekking op media zoals kranten, tijdschriften of blogs die een informatieve waarde hebben.

Reisefreiheit.eu – De 3 stockfoto fouten die je moet vermijden!

Marco & Peggy van Resiefreiheit.eu leggen uit hoe je geld kunt verdienen met stockfoto’s en welke fouten je ten koste van alles moet vermijden.

Advocatenkantoor WBS – Recht voor YouTubers: Stockfoto’s

Advocaat Christian Solmecke van het advocatenkantoor WBS verduidelijkt de rechten bij het publiceren en gebruiken van stockfoto’s op YouTube.

Wat is Stock Fotografie? door Brendan van Son [EN]

Professionele reisfotograaf Brendan van Son beantwoordt alle veelgestelde vragen over stockfotografie en doet verslag van hoe je succesvol geld kunt verdienen met stockfoto’s.