Sensorvervuiling: zelfreiniging van de camera of handmatig reinigen?

Vervuiling van de sensor – Net als de voorste lens van de lens kan ook de sensor na verloop van tijd vuil worden en moet hij worden schoongemaakt. Dit is te zien aan de zogenaamde sensorvlekken, die vooral zichtbaar zijn op heldere oppervlakken op de foto. Dit zijn kleine of zelfs iets grotere zwarte vlekken. Je kent ze waarschijnlijk goed genoeg. Hier is hoe je van deze vlekken af kunt komen. Hier vindt u meer over het onderwerp: Fotografie.

Sensorreiniging: Zijn het überhaupt sensorvlekken?

Om te bepalen of de vlekken op de foto worden veroorzaakt door vuil op de sensor, kunt u als volgt te werk gaan. Kies een groot diafragma, stel scherp op oneindig en maak een foto van de lucht. Kijk dan goed naar de foto, vergroot hem zo nodig, en zoek naar zwarte vlekken. Vaak zitten ze aan de rand van de sensor. Als u iets vindt, kunt u natuurlijk uw camera naar de klantenservice sturen, wat uit ervaring lang duurt en vrij duur is. U kunt ook uw camera het zelf laten doen. U vindt de functie “Sensor reinigen” in het menu van de camera. Het resultaat van deze zelfreinigende functie is echter meestal nogal pover. Het zelf doen is het sleutelwoord.

Sensor schoonmaken: Hoe werkt het?

Alles wat je nodig hebt is een vaste hand en – zoals zo vaak – het juiste gereedschap. Afhankelijk van de hardnekkigheid van het vuil, kunt u eerst proberen droog te reinigen met lucht. Voor dit doel kunt u blaasbalgen kopen (als alternatief kunt u bij de ijzerhandel een busje perslucht kopen) waarmee u de sensor kunt afblazen. Blaas nooit alleen met je mond! De sensor zou vuiler zijn dan voorheen omdat je hem nooit echt droog kan blazen. Om dit te doen, neemt u de lens uit, klapt u de spiegel omhoog (u vindt dit item in het menu van uw camera, waarschijnlijk onder onderhoud of iets dergelijks), houdt u de camera met de opening naar beneden gericht en blaast u een paar keer uit. Test dan of het geholpen heeft.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Nat reinigen van de camerasensor

Zo niet, dan kunt u het nat reinigen proberen. Hiervoor hebt u een speciaal reinigingsmiddel nodig, dat u ook in de winkel kunt krijgen, en een speciaal reinigingsdoekje. Dit is een wigvormig stukje plastic dat u kunt gebruiken om de reiniger over de sensor te verspreiden. Het is even breed als de sensor (dus zorg ervoor dat u de juiste maat koopt, afhankelijk van uw camera) en kan dus in één keer over de sensor worden uitgesmeerd.

Gebruik alsjeblieft geen wattenstaafjes. Ze pluizen te veel, je krijgt het er bijna niet af. Ga dan te werk zoals bij de stomerij: Verwijder de lens en vouw de spiegel op. Bevochtig vervolgens de pad met het reinigingsmiddel en sleep deze van de ene naar de andere kant over de sensor. Laat het drogen en test of alles nu schoon is. Herhaal indien nodig. In plaats van de speciale reiniger kunt u ook isopropanol gebruiken, dat u bij de apotheek voor veel minder geld kunt krijgen.

Conclusie: Droog of nat reinigen hangt af van de vervuiling

Sensoren schoonmaken is een noodzakelijk maar gemakkelijk te beheren kwaad. Afhankelijk van de mate van vervuiling is droog reinigen met een blaasbalg voldoende of is nat reinigen met een speciaal reinigingsmiddel of isopropanol noodzakelijk. In het laatste geval is het raadzaam te werken met een speciale reinigingspad, die in de handel kan worden gekocht.