Leren fotograferen: het fotografisch oog trainen
In plaats van er een gewoonte van te maken de camera te richten op alles wat door de zoeker komt, moeten we ons oog trainen voor “goede, d.w.z. waardevolle” foto’s. Digitale camera’s zijn vooral belangrijk voor het trainen van het oog van een fotograaf, omdat je het resultaat onmiddellijk kunt zien. Wat met het blote oog nog een goed onderwerp leek, kan er op de foto dof en kleurloos uitzien. Maar hoe vaker u een directe vergelijking maakt, hoe sneller u zult leren zien welke motieven echt de moeite waard zijn. Fotoliefhebbers moeten deze foto’s echter niet onmiddellijk wissen. Enerzijds zijn deze foto’s veel gemakkelijker te beoordelen op een PC of laptop, en anderzijds kunnen deze voortdurende verwijderingen leiden tot fouten in de datasets.
Tips en trucs voor amateurfotografen
Het oog trainen voor een succesvol motief is zeer belangrijk, omdat het van een amateurfotograaf een ambitieuze expert kan maken. Het vereist echter ook een zeker talent, een intuïtieve inslag, om een goed motief te herkennen en te weten hoe het het best kan worden gerealiseerd. Tegelijkertijd heeft een fotograaf de juiste kennis van beeldcompositie nodig, want alleen de combinatie van intuïtie, training van het oog en uitgebreide technische kennis leidt tot uitzonderlijke beelden die het hart van de fotograaf sneller doen kloppen. Een van de technische grondbeginselen is het kiezen van de beste gezichtshoek. De meeste foto’s worden op ooghoogte genomen omdat de meeste mensen staan als ze foto’s nemen.
Er is niets mis met deze foto’s en ze zien er natuurlijk uit. Maar af en toe kan een andere positie nog effectiever zijn, bijvoorbeeld als de fotograaf op zijn knieën gaat zitten of een hogere positie kiest en het onderwerp meer van bovenaf fotografeert. Als u de tijd hebt om vóór de opname de positiehoogte uit te proberen, moet u daar gerust gebruik van maken, want door deze veranderingen in de gezichtshoek ontstaan volledig nieuwe uitzichten. De situatie is vergelijkbaar met negatieve ruimte. Dit is wat fotografen bedoelen met het deel van de foto dat niet het hoofdonderwerp is. Het ontwerp heeft een grote invloed op het onderwerp zelf en is daarom belangrijk als het om goede foto’s gaat. Deze ‘lege’ ruimte fixeert de blik van de kijker op het onderwerp. Daarom werkt men graag met onscherpte in de lege ruimte in plaats van met veel, kleine details.
Het ambacht van de fotografie
Wil je foto’s maken maar weet je niet waar je op moet letten? Gebruik je camera en begin te oefenen. In de fotografie zijn er veel belangrijke punten waar je op moet letten. Stephan laat je in een korte clip de 10 belangrijkste fotografietips voor beginners zien.
Zwart-wit beelden – contrast is de sleutel
De meeste mensen houden en genieten van de kleuren van foto’s. Maar zwart-wit foto’s hebben hun eigen regels en tonen hun eigen unieke wereld. Daarom bestaan ze nog steeds, hoewel de technologie al eeuwen verouderd is. Naast de unieke schoonheid die zwart-witfoto’s kunnen bieden, heeft zwart-witfotografie ook het voordeel dat het oog voor lijnen, structuren en de compositie van de foto er ongelooflijk door getraind wordt. Kleur vestigt gewoonlijk de aandacht op details of vormen die onbelangrijk zijn voor de compositie van het beeld. Met zuiver zwart-witcontrast komen de structuren, de negatieve ruimte en de diepten van het beeld beter tot hun recht. Daarom zouden amateurfotografen de zwart-wit instelling van hun digitale camera moeten gebruiken en een tijdje door de natuur moeten wandelen en er vooral een hele reeks portretten mee moeten schieten. Want niet alleen natuurfoto’s hebben baat bij het zwart-witcontrast, ook mensen laten op deze foto’s hun eigenheid op een prachtige manier zien.
Alle fotografen houden van hun apparatuur en experimenteren er graag mee. Maar juist om zijn eigen oog te trainen, moet de amateurfotograaf zich gedurende langere tijd op één lens concentreren en alle mogelijkheden verkennen die dit instrument hem biedt. Want deze eigen beperking zorgt ervoor dat de fotograaf zich bezighoudt met het motief zelf in plaats van met meer accessoires of hulpmiddelen en zo nieuwe gezichtshoeken of stilistische middelen uitprobeert, waardoor het zesde zintuig van een ambitieuze fotograaf aanzienlijk wordt getraind.
Makkelijker dan je denkt. Probeer het eens!
Velen van jullie posten selfies op sociale media kanalen. Heb je niet altijd al een betere foto dan alle anderen op je profiel willen hebben? Om het nog professioneler te maken, laat Benjamin je in een paar minuten zien hoe je zwart-witfoto’s in je kamer kunt maken met slechts één lamp. Het kan zo makkelijk zijn om mooie foto’s te maken in je eigen huis.