Foto drones: Vluchtstabilisatoren en de juiste camera voor dronegebruik

Fotodrones – Drones zijn verkrijgbaar met een geïntegreerde camera of een gimbal. Aan deze ophanging kunt u een GoPro bevestigen of, als u een geschikte adapter hebt, uw eigen camera. Als u een speciale camera wilt bevestigen, moet u zich van tevoren bij een fotozaak laten informeren. Sommige modellen kunnen niet aan de gimbal worden bevestigd. De twee grote fabrikanten op de markt zijn Parrot uit Frankrijk en het Chinese bedrijf DJI Innovations. Lees hier meer over fotografie.

Koop Drone: Huidige modellen & prijzen

Reken op minstens 300 euro als je met een drone foto’s wilt maken. Goedkopere modellen zijn alleen geschikt om de bediening te leren. Aangezien zij ook eenvoudig zijn, zal een crash er niet onmiddellijk toe leiden dat u zich zorgen maakt over de honderden euro’s die zojuist zijn vernietigd.

De modellen van de Phantom-serie van DJI zijn zeer populair. Deze hebben vluchtstabilisatie en kunnen worden uitgerust met een GoPro. De Phantom Vision heeft al een geïntegreerde HD-videocamera met 14 megapixels. Op je smartphone kun je zien wat de drone filmt en de camera rond drie assen bewegen.

Bovendien bestaat de mogelijkheid om de vluchtbesturing in te stellen volgens de zichtlijn van de drone, ten opzichte van de eigen positie en ten opzichte van de laatste zichtlijn van de drone. Wat theoretisch klinkt, blijkt in de praktijk intuïtief te werken. Als de radioverbinding wordt onderbroken, vliegen de Phantom drones onafhankelijk terug naar het beginpunt en zijn ze niet onmiddellijk verloren.

Als alternatief is de Parrot AR.DROHNE 2.0 met geïntegreerde camera (ook het goedkoopste model vanaf ongeveer 350 euro) geschikt voor beginners. De bediening kan snel worden aangeleerd en het is een goedkope instap in de wereld van dronevluchten. Als je met een drone video’s en foto’s van hoge kwaliteit wilt maken, moet je sowieso upgraden naar 4K-resolutie of direct investeren in zo’n drone. Dit heeft het voordeel dat u foto’s in HD-kwaliteit kunt maken van de video. Aparte vluchten voor foto’s en video’s zijn niet langer nodig.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Legaal vliegen met een drone: wettelijke basisprincipes

Zelfs als u na de aanschaf van de drone staat te popelen om hem te gebruiken en gewoon wilt opstijgen – helaas is dat niet zo eenvoudig. De vrijheid om te vliegen wordt beperkt door een aantal wetten die de openbare veiligheid, de privacy en het voorkomen van persoonlijk letsel en materiële schade dienen.

Voor het gebruik van drones van minder dan 5 kg is geen speciale vergunning nodig. In het bereik tot 25 kg is een vergunning vereist. Boven een gewicht van 25 kg is bediening verboden. Dit geldt echter alleen voor particuliere gebruikers. Als u de drone commercieel gebruikt, moet elke vlucht worden geregistreerd bij de instantie voor de veiligheid van de luchtvaart. U moet een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor uw eerste vlucht.

Verzekeringsdekking voor ongevallen met drones

De gebruikelijke verzekeringsdekking dekt niet de exploitatie van alle soorten luchtvaartuigen. Veel verzekeraars bieden geen aanvullende tarieven aan, of deze zijn zeer duur. Het lidmaatschap van een modelvliegclub biedt gunstige voorwaarden, maar de vliegvergunning is beperkt tot het terrein van de club. Er bestaan reeds speciale aanbiedingen – ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen particulier en commercieel gebruik. Veel van deze polissen bieden zelfs wereldwijde verzekeringsdekking. U moet de omvang van de verzekeringsdekking zorgvuldig nagaan, aangezien een drone in geval van nood tot een hoge schadeclaim kan leiden.

Na de “lanceervoorbereidingen” wordt ook de vlucht met de drone geregeld door de Duitse wet. Op het nog jonge gebied van de dronevliegerij ontbreken echter vele specifieke wetten, zodat de fotograaf zich vaak in het juridische grijze gebied bevindt. Het is absoluut niet toegestaan over gevoelige gebieden te vliegen, zoals luchthavens, energiecentrales en gevangenissen. Sommige steden vaardigen hun eigen vliegverbodzones uit – in Berlijn bijvoorbeeld mag alleen buiten de S-Bahn-ring worden gevlogen. Als u zich aan deze voorschriften houdt, staat niets het vliegen over velden, meren, kusten en bossen in de weg.