Grondbeginselen van fotografie: lichtgevoeligheid, sensor en diafragma – de ISO-waarde eenvoudig uitgelegd

De ISO-waarde geeft de lichtgevoeligheid van de sensor aan. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe hoger de lichtgevoeligheid. Met hogere ISO-waarden kunnen kortere sluitertijden worden ingesteld om scherpe foto’s te verkrijgen, zelfs bij weinig licht. Een hogere ISO-waarde heeft echter een nadelig effect op de beeldkwaliteit; er treedt beeldruis op. Het is voordelig om te fotograferen met lage ISO-waarden (100-200).

ISO waarde – Wat is dat?

De ISO-waarde beschrijft de lichtgevoeligheid van de sensor. ISO is de afkorting van International Organization for Standardization. De ISO-waarde van uw camera is dus een internationaal gestandaardiseerde waarde. Het betekent hetzelfde in Japan als in Zweden. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe hoger de lichtgevoeligheid van de sensor. Naast sluitertijd en diafragma biedt de ISO-waarde nog een mogelijkheid om uw foto te beïnvloeden.

Als de omgeving vrij donker is en u geen mogelijkheid hebt om deze met een flitser of op een andere manier te verlichten, dan kunt u de ISO-waarde op uw camera hoger instellen en zo een grotere lichtgevoeligheid van de sensor bereiken. Een kleinere hoeveelheid licht is dan voldoende om een correct belichte foto te krijgen. Dienovereenkomstig kunt u een kortere sluitertijd kiezen om cameratrilling of bewegingsonscherpte te voorkomen (indien niet uitdrukkelijk gewenst). Een hogere ISO-waarde is nodig in de meeste kerken, bijvoorbeeld, of voor buitenopnamen bij schemering. U kunt de volgende waarden als leidraad gebruiken:

  • ISO 100-200: Fotograferen in de zon
  • ISO 400-800: schemering of zware bewolking (onweer, storm)
  • ISO > 800: slecht verlichte interieurs, ‘s nachts

Een voorbeeld: U wilt kinderen die op de trampoline in de lucht springen “bevriezen”. Dit betekent dat je een snelle sluitertijd moet instellen. Maar het begon een uur geleden donker te worden en er is een onweersbui aan de horizon. Het is zo donker dat een sluitertijd die de kinderen daadwerkelijk zou “bevriezen” een sterk onderbelichte foto zou opleveren. De oplossing hiervoor is natuurlijk ofwel een flitser, ofwel gewoon de ISO hoger zetten.

https://www.instagram.com/p/BayF5ntnDfT/

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

De ISO-waarde – de kleine maar fijne vangst

Wanneer u later de correct belichte foto van de “bevroren” kinderen bekijkt dankzij de hogere ISO-waarde, zult u waarschijnlijk opmerken dat er ruis is. Helaas betekent een hogere ISO-waarde altijd meer beeldruis – dat wil zeggen, een paar pixels die in kleur en helderheid afwijken van de rest van het beeld (crazing). De beeldkwaliteit lijdt dus onder de hogere ISO-waarde. Afhankelijk van de camera en de ISO-waarde, is dit echt extreem. Je kunt het je herinneren:

  • ISO hoog en slecht licht = slechte beeldkwaliteit
  • ISO laag en goed licht = goede beeldkwaliteit

Als u uw foto’s door de camera in RAW-formaat laat maken, kunt u de ruis later bij het bewerken van de foto verminderen, maar het is natuurlijk beter om in de eerste plaats geen ruis in de foto te hebben. Het is daarom gunstig om waar mogelijk een lage ISO-waarde (100-200) in te stellen en de waarde alleen te verhogen als er geen alternatieven zijn, zoals de flitser of het gebruik van een statief. Ook moet worden gezegd dat het altijd beter is om een scherp maar ruisachtig beeld te hebben dan een ruisvrij maar onscherp beeld.

ISO-waarde voor portretfotografie

Portretten moeten altijd met lage ISO-waarden worden gemaakt, omdat de beeldruis bij hogere ISO-waarden zeer storend is, vooral bij het menselijk gezicht. Voor portretten is het beter een studioflitser te gebruiken of te wachten op beter licht. Soms laat de situatie het niet toe om lang na te denken over de juiste ISO-waarde. In dit geval wordt de automatische ISO van de camera aanbevolen. Afhankelijk van het ingestelde diafragma en de sluitertijd selecteert de camera vervolgens de juiste ISO-waarde.

De ISO-waarde kan helpen om slechte lichtomstandigheden binnen bepaalde grenzen te compenseren. Hoe slechter de lichtomstandigheden, hoe hoger de ISO-waarde moet zijn. Te hoge ISO-instellingen moeten echter worden vermeden, omdat ze leiden tot storende beeldruis.

Fotografie: Verhogen van de ISO-waarde

Wat is de isovalue?