Geheugenkaarten: CF of SD? Opslaan van continu-opnamen en RAW-beelden
Geheugenkaart kiezen – Geheugenkaarten zijn, samen met de sensor, in zekere zin wat film was in een analoge camera. En in die tijd, koos je de camera niet volgens de film. Met andere woorden, de vraag naar het type geheugenkaart wordt overbodig bij de aankoop van de camera, aangezien de camera het type bepaalt, en het zou het laatste criterium moeten zijn dat u hanteert bij de keuze van een camera. Wil je meer weten over fotografie? Geen probleem.
Geheugenkaarten: CF en SD – Wat is het verschil?
Beide kaarten werken volgens het principe van flash-opslag; de CF-kaarten zijn echter veel sneller dan de SD-kaarten. Aangezien de snelheid waarmee de geheugenkaart werkt van cruciaal belang is voor de fotografische workflow, is het raadzaam een geheugenkaart te gebruiken die zo snel mogelijk is. Stel u voor dat u een serie van 10 foto’s wilt maken en dat het proces na 6 foto’s wordt onderbroken omdat de kaart het schrijven niet kan bijhouden. Vervelend. Ongeacht of uw camera met SD- of CF-kaarten werkt, moet u een snelle kaart kopen. Dit is ook een voordeel bij het overbrengen van de foto’s naar de computer.
Overweeg het opslagvolume
U moet ook denken aan de geheugengrootte. Als u uw foto’s in RAW-formaat wilt opslaan, hebt u al gauw meer dan 20 MB per foto nodig. In dit verband zijn er twee mogelijkheden. Of u koopt een kaart met een grote geheugencapaciteit of meerdere met een kleine. In het eerste geval hoeft u de kaart natuurlijk minder vaak (of helemaal niet) te vervangen, maar als de kaart stuk gaat, gaan er honderden foto’s verloren. In het andere geval moet je de kaart vaker vervangen, wat de workflow ernstig kan verstoren (vooral bij het fotograferen van dieren). Uiteindelijk kunt u zich natuurlijk oriënteren op de prijs. Hoe groter het opslagvolume, hoe hoger de prijs.
Conclusie: snelheid en opslagvolume zijn de belangrijkste criteria
De vraag naar het type geheugenkaart doet zich meestal niet voor, omdat dit van tevoren door de camera wordt bepaald. CF-kaarten zijn gewoonlijk veel sneller dan SD-kaarten. Snelle kaarten verdienen de voorkeur, zodat in extreme gevallen (b.v. bij continu-opnamen) ook werkelijk alle gegevens worden geschreven. Hoe groter het opslagvolume, hoe groter het risico dat u veel beelden in één keer verliest als de kaart stuk gaat. Aan de andere kant moet u kleinere opslagvolumes vaker vervangen.