Fotograferen met tegenlicht: tips over hoe je lichtbronnen effectief kunt gebruiken

Fotograferen met tegenlicht – Sommige foto’s zien er zo natuurlijk uit dat onervaren kijkers zouden gokken op Photoshop-bewerking. Maar zo’n nabewerking is helemaal niet nodig. In plaats daarvan kan tegenlicht in de buurt van een foto-onderwerp sensationele effecten creëren. Het gaat er niet om de achtergrondverlichting willekeurig op te nemen, maar deze in de juiste positie ten opzichte van het object te plaatsen. Meer over het onderwerp fotografie.

Waarom achtergrondverlichting geen taboe hoeft te zijn

Beginners moeten niet in de richting van de zon fotograferen. Zowel de lens van de camera als het oog van de fotograaf kunnen hierdoor worden beschadigd. Objecten die te dicht in de richting van de zon staan, kunnen ook slechts onduidelijk of niet in het gewenste perspectief verschijnen. Toch is er niets op tegen om tegenlicht te gebruiken voor sfeervolle opnamen.

Vooral in hun soms contrastrijke samenspel en met de juiste camera-instellingen zorgen licht en schaduw voor zeer levendige foto’s die even populair zijn voor reclamedoeleinden als voor het privé-fotoalbum. Tegenlicht op een voorwerp kan objectranden veranderen in filigraansilhouetten, de textuur van bladeren of insecten in al hun delicaatheid benadrukken.

Bij portretfotografie kan tegenlicht lijken op een opzettelijk ingestelde lichtreflex. Het model zelf wordt onscherp, maar fijne details zoals wapperend haar, een bewegende zoom van een rok of de golven van de kust vlak naast het model lijken donker en bijna overdreven duidelijk in deze verhouding. Omdat alledaagse indrukken door het tegenlicht worden vervaagd, komen andere objectdetails des te beter tot hun recht en maken van een alledaagse foto een beeld als een mijmering.

Nu wil niemand deze vreemde lichtcirkels in de fotografie. Maar het zijn juist zulke reflecties die technisch heel goed in scène gezet kunnen worden. Ook hoeft niet elke opname bij tegenlicht per se weinig detail en contrast te hebben. De volgende eenvoudige technische mogelijkheden verbeteren tegenlichtopnamen tot bijna artistieke kwaliteit.

Deze tips helpen bij het gebruik van de achtergrondverlichting

Tegenlicht werkt voor de meeste fotografen niet goed vanwege de moeilijke lichtomstandigheden. Je maakt het jezelf moeilijk om een heldere opname te maken van het onderwerp op de voorgrond en het is moeilijk om er tegenin te gaan. Met een paar trucs en tips is het echter heel eenvoudig om tegenlicht in je voordeel te gebruiken, van portretfotografie tot buitenfotografie of zelfs zwart-witfotografie, en toch prachtige foto’s te maken.

Lens Flare met Zoom Objects

De genoemde lichtkringen kunnen (desgewenst) worden gedempt door de lichtzijde van de camera met de hand af te schermen of, in het geval van een spiegelreflexcamera, door een lenskap op de lens te plaatsen alvorens de foto te nemen.

Belichtingscorrectie voor opzettelijke centra van contrast in het beeld

Elke digitale camera heeft een plus/minus instelling voor het belichtingsniveau in het menu. Met de correctie worden delen van het beeld helderder, andere donkerder. Het vinden van de ideale instelling vergt enige oefening.

Het “bedriegen” van de achtergrondverlichting

Prachtige foto’s kunnen worden gemaakt wanneer het tegenlicht, in het geval van natuurfoto’s de zon, net achter een voorgevel verdwijnt, maar toch sterk genoeg op het onderwerp valt. Als een persoon op deze manier wordt gefotografeerd, kan hij of zij vlak voor of naast het tegenlicht worden geplaatst, waardoor een bijzonder spannend licht/donker-effect ontstaat.

Puntmeting voor autocorrectie

Sommige cameramodellen maken het mogelijk om een beeldgebied automatisch optimaal te verlichten. Of de zoeker wordt gericht op een donkere plek of op een lichte plek voor een silhouet-effect. De spotmeting detecteert waar precies de lichtcorrectie gewenst is.

Handmatig scherpstellen voor opzettelijke reflexen

Misschien is een exacte close-up in het tegenlicht niet het doel van een foto. Voor kiekjes die er toevallig uitzien en aan de rand van het beeld misschien onscherp zijn, is het net zo gemakkelijk om de belichting handmatig in te stellen. Vooral zonder witbalans kunnen zeer natuurlijk ogende foto’s worden gemaakt.

Conclusie: oefening baart kunst

Beginners in de fotografie wordt aangeraden niet in de richting van tegenlicht te fotograferen. Toch ligt de charme van deze opnamerichting juist in de bijzondere contrasten die door de zon of een andere lichtbron op het onderwerp en zijn directe beeldomgeving worden gecreëerd. Zorgvuldige uitlijning en een paar technische trucs zorgen ervoor dat tegenlichtopnamen eruit zien alsof ze rechtstreeks uit het leven zijn gegrepen.