Spelen met licht – lifestylefotografie buitenshuis

Heb je je ooit afgevraagd hoe sommige fotografen op Instagram erin slagen zulke ongelooflijk mooie foto’s te maken, waarop alles gewoon perfect lijkt? Licht is een van de meest cruciale dingen in de fotografie. In een studio werk je uitsluitend met kunstlichtbronnen en kan bijna elk lichtspectrum worden gesimuleerd. De situatie is echter heel anders wanneer u buiten fotografeert. Hier staan de natuurlijke lichtbron en de omstandigheden op de voorgrond. Natuurlijk is ook buitenfotografie afhankelijk van kunstlicht, maar toch vormt het een heel bijzondere uitdaging. Als je graag tijd buiten doorbrengt, dan is outdoor lifestyle fotografie het optimale segment voor jou.

Outdoor lifestyle fotografie: een populair deelgebied van de fotografie

Outdoor lifestyle fotografie is een jong nieuw deelgebied van de fotografie en wordt steeds populairder. De resultaten van deze nieuwe fotografie zijn te zien en te bewonderen, vooral in de sociale media. Bij outdoor lifestyle fotografie is het onder meer de kunst ervoor te zorgen dat zowel het model (de modellen) als de omgeving even goed zichtbaar zijn. De verlichting moet voornamelijk zacht en zo natuurlijk mogelijk zijn. De onscherpte moet het scheidende element vormen tussen het model en de achtergrond. Maar ook schaduwen kunnen worden gebruikt.

Als u het model naar de voorgrond wilt halen, zult u niet zonder kunstlicht kunnen, omdat u dit effect niet zult kunnen bereiken met de natuurlijke lichtbron alleen. Aangezien u als fotograaf geen invloed hebt op de heersende toestand van de lucht, moet u altijd kunnen improviseren door de instellingen aan te passen. Als de lucht overwegend bewolkt is, worden ook de natuurlijke contrasten verminderd.

Opdat uw foto’s niet te onnatuurlijk worden, moet het flitslicht een overeenkomstige zachte eigenschap hebben. Als u fotografeert in een overwegend donkere wintersfeer, zult u alleen een optimale belichting bereiken door een kleiner diafragma te gebruiken. Het licht in de omgeving daarentegen kan door de sluitertijd in meer of mindere mate in de totale belichting worden opgenomen, zonder dat op de flitser hoeft te worden gelet.

Perfectie tijdens de shoot – de juiste lichtinstelling

Om het licht vorm te geven, kunt u een beauty dish, een paraplu of een softbox gebruiken. Als u zich met uw team wilt opwarmen in de koude seizoenen, moet u de paraplu kiezen, want die is het gemakkelijkst te hanteren. Als het buiten echter hard waait, moet u de hanteerbaarheid afwegen tegen het risico dat de wind uw uitrusting scheurt. Als u het niet zonder paraplu wilt stellen, is het raadzaam de paraplu niet volledig uitgevouwen te gebruiken. Laat het een beetje opgevouwen liggen. Dit zal resulteren in een harder licht, gepaard gaande met een licht verlies aan licht, maar u moet bereid zijn dit te aanvaarden. Maar een brekende paraplu of een wegvliegende portokop is onaanvaardbaar.

Zorg er echter voor dat het licht niet te vlak is bij lifestylefotografie buitenshuis. In plaats van frontaal van voren, probeer frontaal en lateraal. U kunt een lichtmeter gebruiken om de optimale camera-instelling te bepalen. Veel fotografen gebruiken in deze omstandigheden instellingen met Iso 100 en diafragma’s van ongeveer 2,0 tot 2,8.

Juiste sluitertijd voor stabiele beelden

Kies de sluitertijd zo dat u cameratrilling zo goed als kunt uitsluiten en toch voldoende omgevingslicht op uw opnamen krijgt. Als dit niet mogelijk is omdat het flitslicht te sterk is in vergelijking met het omgevingslicht, zet u de flitser gewoon zachter of vergroot u de afstand tot uw model, indien nodig. Als u opnamen maakt terwijl uw model beweegt, laat uw assistent dan met de flitser meelopen om te proberen de afstand en de belichtingshoek te handhaven.

In de fotografie is, zoals reeds gezegd, licht een onmisbare factor. Zowel kunstlicht als natuurlijk licht zullen je als fotograaf altijd voor enkele uitdagingen stellen. Maar met de juiste kennis en een beetje experimenteren, zult u merken dat u het licht kunt manipuleren en fantastische resultaten kunt krijgen. Het gaat allemaal om het spelen met het licht.

Grondbeginselen van digitale fotografie

Sluitertijd, diafragma, ISO. Neem de tijd en leer de grondbeginselen van digitale fotografie in een video van ongeveer 17 minuten. Sneltoetsen en de afzonderlijke modules worden in detail uitgelegd. De juiste scène zetten in de natuur is een kunst en iedereen moet er goed op voorbereid zijn. Veel plezier met het uitproberen!