Inleiding tot onderwaterfotografie – hoe overleeft je camera de volgende duik

Onderwaterfotografie – Onderwaterfotografie is een dure aangelegenheid. Naast duikcursussen en duikuitrusting zijn er ook kosten voor onderwateruitrusting. Maar de meeste duikers zijn gefascineerd door de mysterieuze schoonheid van de onderwaterwereld. Dan is het tijd om de volgende stap te zetten en het avontuur van de onderwaterfotografie te beginnen. Of je nu gewoon wilt snorkelen en mensen in zee fotograferen of als duiker exotische fotoparadijzen wilt verkennen, hier zijn je eerste stappen in de wereld van de onderwaterfotografie. We hebben ook meer info over het onderwerp van meer algemene fotografie.

Uitrusting voor onderwaterfotografie

Analoge en waterdichte wegwerpcamera’s zijn in de winkel verkrijgbaar voor slechts 8,99 euro. De camera’s zijn waterdicht tot een diepte van 10 meter en zijn perfect voor kinderen of gelegenheidssnorkelaars om onderwaterfoto’s te maken van hun vakantie in zee of in het zwembad. Wie echter waarde hecht aan goede onderwaterfoto’s, ontkomt niet aan de aanschaf van een waterdichte digitale camera. Zogenaamde buitencamera’s zijn al verkrijgbaar vanaf 100 euro en hebben meestal een kleine flitser om de directe omgeving te verlichten. Tot een waterdiepte van 10 meter kunnen ze behoorlijk bruikbare foto’s maken.

De volgende evolutionaire stap omvat compacte digitale camera’s in onderwaterbehuizingen. Deze camera’s zijn een goed compromis voor wie zich geen dure spiegelreflexcamera’s met onderwaterbehuizing wil of kan veroorloven. Compactcamera’s worden door bijna alle fabrikanten aangeboden, en het is ook de moeite waard om eens te kijken naar het aanbod tweedehands modellen. De camera’s zijn gemakkelijk te bedienen in hun behuizingen, en externe flitsers, lampen, filters of lenzen zijn gemakkelijk te monteren. De flitser heeft aanzienlijk meer vermogen en deze camera’s zijn gewoonlijk geschikt voor waterdiepten tot 60 meter.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Reiniging en onderhoud van de waterdichte behuizingen

De behuizing is meestal van kunststof of aluminium en kan onder water met gewichten worden uitgebalanceerd. Op de punten waar de behuizing kan worden geopend, vindt u rubberen ringen voor de afdichting. Deze afdichtringen moeten zeer grondig worden gereinigd en onderhouden en vóór elke duik op beschadigingen worden gecontroleerd. Met name zout- of chloorresten moeten zorgvuldig worden verwijderd. Vooral op het gebied van macrofotografie hoeven deze camera’s niet onder te doen voor SLR-camera’s. Niet elke camera kan als onderwatercamera worden gebruikt. Zorg ervoor dat het onderwaterhuis geschikt is voor uw camera. Een ongeschikte behuizing leidt niet alleen tot een slechte beeldkwaliteit, maar kan zelfs waterschade veroorzaken.

Tips & Tricks: Fotografeer op de juiste manier onder water

Of u nu een goedkope compactcamera of een dure DSRL-camera gebruikt, de regels voor onderwaterfotografie zijn universeel. Het zal niet fout gaan als je de camera op de automatische stand zet, handmatige instellingen onder water zijn niet voor iedereen weggelegd. De handmatige opnamemodus opent echter eindeloze mogelijkheden voor u om opnamen te maken in de onderwaterwereld. Een veel voorkomend probleem bij onderwaterfotografie zijn onscherpe foto’s. De vissen wachten meestal niet tot de foto is genomen, maar zwemmen snel weg, wat problemen oplevert voor de autofocus. Bovendien zijn de sluitertijden vaak erg lang vanwege het lage licht. Stel de camera zo in dat de sluitertijd voorrang heeft. Probeer de camera zo stil mogelijk te houden om cameratrilling te voorkomen. De optische beeldstabilisatie moet geactiveerd zijn. Als u kunstlicht tot uw beschikking hebt, moet u dat gebruiken. Op de bodem van de zee of het meer bestaat het gevaar dat u bij elke stap modder oproert. Beweeg zo voorzichtig mogelijk om het water helder te houden. Vissen en andere zeedieren zijn erg schichtig, dus benader ze voorzichtig en langzaam. Bij het maken van close-ups van bijvoorbeeld koralen kan de autofocus problemen hebben met scherpstellen. Daarom moet je overschakelen naar de macro-stand, die deze close-ups mogelijk maakt.

Onderwaterfotografie: professionele fotografie

Toby laat je zien waar je op moet letten bij onderwaterfotografie en welke instellingen belangrijk zijn.

Conclusie: Onderwaterfotografie is niet gemakkelijk

Het maken van mooie foto’s van scheepswrakken, vissen en koralen vergt veel techniek en apparatuur. Bovendien liggen de beste duikplekken niet per se voor de deur. Maar als je eenmaal spannende motieven onder water met je camera hebt gefotografeerd, is het moeilijk om er van af te blijven. Als u voorzichtig bent en zich aan de fotografische regels houdt, zult u worden beloond met een groot aantal fascinerende foto’s.