Natuurlijke schoonheid – foto’s zonder Photoshop en Make-UP

Natuurlijke schoonheid komt van binnenuit, beloven life coaches. Dat is zelfs waar, want in de duizelingwekkende wereld van de modefotografie gaat het schuil onder kleding, make-up en retouchering met photoshop. Eerlijke fotografen en moedige naaktmodellen bewijzen dat zelfs de werkelijkheid met haar asymmetrische, lichamelijke gebreken een geheel eigen schoonheid heeft, namelijk die van het doorleefde zelf.

Onverbloemde waarheid – ware schoonheid als onvolmaakte realiteit

s Morgens voor de spiegel: geen make-up, nog een paar kussentjes op de wang, het haar alle kanten op. Het ritueel van de ochtendverzorging verandert dit onvolmaakte uiterlijk in wat we van onszelf verwachten in slechts een paar eenvoudige stappen. Het kapsel zit op z’n plaats, kleine rimpeltjes verdwijnen achter crèmes en make-up, de dot frisheid komt van de rougekwast, speciaal voor dames, royaal gepoederd natuurlijk.

Voor veel mensen is het gewoon onwennig om zichzelf in het echte leven aardig te vinden zoals het overeenkomt met de onverbloemde waarheid. De buitenlandse vraag naar onberispelijke gezichten is van jongs af aan ingeprent in ons zelfbeeld van een voordelig uiterlijk. Foto-experimenten proberen nu mensen als echt en dus als natuurlijk mooi af te beelden in plaats van super-perfect door middel van foto’s zonder Photoshop en make-up. Het blijkt dat dit een onbekende stap is voor zowel fotografen als modellen.
Het is immers niet de bedoeling dat de modellen iets verdoezelen, bedekken, verbergen achter lichteffecten en fijne doeken. De fotograaf werkt met niets anders dan het beschikbare licht en de schaduwomstandigheden en poseert het model op natuurlijke wijze, zonder latere nabewerking.

Valse rolmodellen en zelfkritiek

Om ons goed in ons vel te voelen, bieden de media ons vervormde voorbeelden van lichamelijke perfectie. Niet pas sinds photoshop en digitalisering op TV vergelijken we onszelf met de meetlat die ons doet geloven in parallelle werelden van perfect symmetrische lichaamsverhoudingen. We zien onszelf in de spiegel met precies die vervormde blik. Onze eigen waarheid lijkt vol gebreken, want het optische voorbeeld van de Schiller-werelden laat zien hoe feilloos zij kan zijn.

Natuurlijk leidt deze norm tot ongerechtvaardigde zelfkritiek. Het feit dat er miljoenen mensen zijn die geen bolle kont, superborsten of perfect gevormde dijen hebben, wordt ofwel genegeerd, ofwel begraven we de veel eenvoudiger werkelijkheid, die op ons lijkt, in ons onderbewustzijn.
Het is daarom de taak van de eerlijke fotografie om oneffenheden zo vast te leggen dat zij een eerlijk beeld geven van onze natuurlijke schoonheid. De modewereld zal dit maar tot op zekere hoogte leuk vinden. Het gedijt tenslotte op het algemene streven naar perfectie. Het feit dat dit in werkelijkheid bijna nooit wordt bereikt, behalve door dure cosmetische chirurgie of fotografische camouflage, kan beter onbesproken blijven.
Zelfs de beroemdste sterren ter wereld hebben dagen waarop ze geen make-up opdoen en de waarheid over hun uiterlijk naar buiten komt. Hier is een voorproefje!

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

https://www.youtube.com/watch?v=w1gCfnoQBuU

De fotoshoot

Zich naakt voor de camera vertonen voelt als een bekentenis, vooral voor vrouwen. De reden voor dit gevoel van schaamte is ook geworteld in de lange traditie van verzwijgen. Zich met kleren bedekken betekende al vroeg het lichaam met al zijn eigenaardigheden verbergen. In modetermen werden zelfs de natuurlijke rondingen en onregelmatigheden verborgen onder vullingen en ruches. De tijden van het verbergen van het lichaam zijn eigenlijk voorbij, suggereren de media ons in onthullende voorstellingen.
Toch zien vrouwen (en nu ook mannen) niet graag af van make-up om er voordeliger uit te zien. Om nog maar te zwijgen over stof die de fysieke eigenaardigheden van het leven aan het zicht onttrekt. Maar dappere fotografen en moedige modellen laten in eerlijke fotoseries zien hoe mooi een lichaam met zijn gebreken kan zijn. Het juiste licht, een winnende glimlach en een mooie houding vormen een artistieke compositie die duidelijk dichter bij het echte leven staat dan om het even welk glossy shot in een photoshopbewerking.

Moed voor natuurlijke schoonheid terug naar de realiteit

De ervaring om zich ongekleed en zonder make-up voor de camera te vertonen wordt door fotomodellen uit dergelijke gelederen omschreven als nieuw, maar ook bevrijdend. Want na de nieuwe kijk op het eigen lichaam, professioneel getoond door een fotograaf, is het gemakkelijker om voor zichzelf op te komen en niet langer de waan van onberispelijke schoonheid te volgen.
Het is wenselijk dat de fotografie meer van de natuurlijke schoonheid ongewijzigd via de media kan overbrengen.
Toch hoeft de modewereld niet te vrezen voor haar markten. Het verlangen naar perfectie zit diep geworteld in ieder mens. Daarom blijft fotografie zonder make-up en photoshop een experiment met de onopgesmukte werkelijkheid. Het zal de wens om te verbergen en te vervolmaken niet uitbannen. Natuurlijke schoonheid hoeft niet te worden afgemeten aan de media-standaard van perfecte lichaamsverhoudingen. In de fotografie vereist het alleen de moed van de modellen om zich zonder make-up en ontkleed te tonen en het professionele oog van de fotograaf voor goed licht en de beste pose. Zelfs zonder nabewerking, zoals deze echte opnamen bewijzen, is elk menselijk lichaam mooi op zijn eigen unieke manier.
Katharina geeft je 7 tips om je eigenliefde te vergroten. Alleen dan kun je mooi zijn en er mooi uitzien op foto’s.