Aandelen, fondsen, goud of onroerend goed?! Financiële trends in de Corona-crisis – Analyse
Elke crisis heeft zijn eigen winnaars. In onze grote beleggingsgids hebben wij het gehad over de verschillende vormen van veilige beleggingen. Daartoe behoren de zeer veilige modellen, bijvoorbeeld spaarrekeningen, termijndeposito’s of girale deposito’s, maar ook speculatieve beleggingsobjecten en aandelen. Door de ernstige pandemie van Corona kelderen de koersen van de belangrijkste beursindexen. Ongeacht of het in Amerika, het Verenigd Koninkrijk of Duitsland is. Gouden tijden voor kopers? Wij willen de markt analyseren en de huidige trends voor u bekijken, die wij hebben kunnen opmaken uit de veranderingen in zoekopdrachten op Google.de. Goud, aandelen of liever vastgoed, hoe zijn de zoekopdrachten de laatste dagen en weken veranderd?
Economische gevolgen van COVID-19
Zodra de DAX daalt, neemt het aantal verzoeken om informatie over aandelen en aandelenfondsen toe. Effecten genieten een toenemende populariteit in elke crisis. Deze ontwikkeling is duidelijk te zien in de tendensen die zich de afgelopen dagen en weken hebben voorgedaan. De belangstelling van de mensen voor aandelen is met maar liefst 400% toegenomen, zoals wij zo dadelijk in de analyse zullen zien. Dit komt omdat met name de aandelenmarkt door de huidige dalende koersen voor veel kopers uiterst interessant is geworden. Zodra de economie weer aantrekt en de prijzen stijgen, kunnen snel een paar euro’s worden gepakt – althans zo denkt men.
Er zijn bijna geen verliezers. De belangstelling voor langetermijninvesteringen daalt licht, bijvoorbeeld de aankoop van onroerend goed. De dalingen in zoekopdrachten naar individuele beleggingsvormen van juwelen, zoals luxehorloges, bijvoorbeeld Rolex en Patek Philippe, zijn groter. Ook juwelen als kapitaalinvestering dalen in de trends.
De kopersmarkten neigen op dit moment dus meer naar aandelen en fondsen, kijkend naar zuivere rente.
Beheer van activa
De mensen zijn bezorgd over hun vermogen, wat ook blijkt uit de algemene toename van de belangstelling voor dit onderwerp met een plus van 68%:
Voordat we de afzonderlijke grafieken van de ontwikkelingen en trends bekijken, volgt hier eerst een blik op de huidige status van de DAX vanaf vandaag. De eerste kleine inzinking is hier al duidelijk zichtbaar, slechts een paar dagen nadat Duitsland in een “lock down” werd gestuurd. Economische deskundigen speculeren momenteel op een daling van de economische productie met 5% tot 8%. In veel landen stort 40 procent van de economische productie in, meldt de Süddeutsche. De gevolgen van de Corona-crisis kunnen dus nog niet worden ingeschat. Dit wordt ook weerspiegeld in de DAX.
DAX begin april 2020: Koersverliezen
- Februari 2020: 13.702
- Begin april 2020: 10.056
- Verlies: -36.25%
DOW Jones Begin april 2020
Economische malaise reisindustrie
90% van de vliegtuigen staan aan de grond en geparkeerd. De crisis in de reissector is slechts één onderdeel van het geheel, maar het toont duidelijk aan hoe hard Duitse bedrijven, maar ook internationale bedrijven, door de huidige crisis worden getroffen.
Naast de internationale reisbeperkingen zijn er nu zelfs regionale beperkingen, bijvoorbeeld bij het doorkruisen van afzonderlijke federale staten. Zo moeten mensen uit Hamburg die bij het verlaten van Hamburg onvermijdelijk in Sleeswijk-Holstein komen, direct bij de stadsgrens weer rechtsomkeert maken. Reisbeperkingen overheersen plaatselijk en wereldwijd. Deze internationale en regionale beperkingen hebben ernstige gevolgen voor de industrie. Bijgevolg dalen ook de aandelenkoersen van de ondernemingen.
Het aandeel TUI daalt met -66,63
Dalende aandelenkoers voor TUI:
- Voor Corona: 11,42 Euro
- Naar Corona (begin april): 3,81 euro
- Koersverlies: -66.63
Vergelijking van investeringen
Wilt u meer weten over beleggingen en de verschillende alternatieven? Lees hier onze grote, gratis gids over het onderwerp vergelijking van kapitaalinvesteringen.
Trend: Winnaars onder de financiële beleggingen
Wie zijn de huidige winnaars aan het begin van de crisis? Hier is een blik op de huidige trendgrafieken.
Aandelen en aandelenfondsen
Zoals hierboven beschreven, zijn de duidelijke winnaars van de crisis momenteel aandelen en fondsen.
Aandelen
Aandelenfondsen
Goud
De belangstelling voor goud neemt momenteel slechts matig toe met enkele procenten.
Edele metalen
Trend: Verliezers onder de financiële beleggingen
Waar er zon is, is er schaduw. Er zijn dus beleggingen die momenteel in de belangstelling staan, maar ook beleggingen waarnaar minder vraag is. Deze omvatten momenteel de vastgoedmarkt en luxegoederen zoals juwelen. In de vastgoedsector wordt echter onmiddellijk het “alles veilig” gegeven; deskundigen voorspellen dat deze dip slechts een kortetermijntrend is. Zoals blijkt uit de algemene ontwikkeling van de waarde van onroerend goed (grafiek 3 hieronder), stijgen vastgoedbeleggingen, bestaande uit huizen en appartementen, gestaag in waarde. Op lange termijn blijft vastgoed een uiterst aantrekkelijke belegging.
Saving
Het thema sparen in de vorm van spaarboekjes, termijndeposito’s of zelfs girale deposito’s verliest vooral aan belangstelling.
Onroerend goed
Terwijl de belangstelling voor aandelen en fondsen momenteel toeneemt, daalt de belangstelling voor onroerend goed als belegging in de vorm van huizen, condominiums en appartementsgebouwen licht.
Ontwikkeling van de huizenprijzen: 2000 tot vandaag
Hier ziet u de ontwikkeling van de huizenprijzen in Duitsland in de jaren van 2000 tot 2018 (2015 = index 100).
Meer statistieken vindt u op Statista
Juwelen als investering: Rolex en Patek Philippe
Ook juwelen als belegging nemen af, zoals hier te zien is aan het voorbeeld van de luxemerken Rolex en Patek Philippe.
Rolex Trend begin april:
Patek Philippe Trend begin april: