Het fotograferen van juwelen en accessoires: Camera & licht – foto’s zoals in een juwelierszaak

Juwelen fotograferen – Juwelen zijn een accessoire dat de klant direct op het eerste gezicht moet aanspreken. Hoe stralender en sprankelender, hoe beter. Daarom kiezen kopers hun juwelen het liefst in de mooiste glans. Het gekozen accessoire moet onmiddellijk overtuigen, daarna wordt het de trouwe metgezel in het dagelijks leven van nu af aan. Of het nu gaat om kettingen, ringen of armbanden – sieraden horen bij elke outfit en vormen het hoogtepunt van elke look, die bij geen enkele vrouw mag ontbreken. Het beeld dat de klant moet aanspreken moet dus zeer goed gekozen zijn. Daarom moet er tijdens de fotoshoot zoveel mogelijk glamour te zien zijn, liefst met sprankelende details. Naast de optimale voorbereiding van een fotoshoot voor juwelen, tellen ook de juiste techniek en belichting en aandacht voor detail mee voor de visueel meest gunstige presentatie. Wij hebben hier meer over het onderwerp fotografie voor u.

Welke camera is het beste voor juwelenfoto’s?

In principe kunnen zelfs amateurfotografen spectaculaire juwelenfoto’s maken met een gemiddeld uitgeruste digitale camera. De enige voorwaarden voor succes zijn handmatige instellingen voor de resolutie van het beeld, de algemene belichting en het contrast. De beeldresolutie moet idealiter zo hoog mogelijk zijn om het beeld uiteindelijk zo scherp mogelijk te krijgen. Bovendien moet er over het algemeen goed licht in de kamer zijn en moet de camera een zeer goede belichtingsfunctie hebben. De contrastfunctie van de camera is ook van cruciaal belang om de klant te overtuigen. Ik heb hier samengevat welke criteria doorslaggevend zijn voor een camera om goede juwelenfoto’s te maken die zich onderscheiden van de massa en zo de klant overtuigen van het product.

 • De beeldresolutie
 • De blootstelling
 • Het contrast

Naast een goede camera met de bovengenoemde kwaliteiten is ook een beeldstabilisator van voordeel om een beeld te krijgen dat niet wazig is. Dit maakt de detailopnamen bijzonder nauwkeurig en briljant. Alle andere voorbereidingen hangen af van de vaardigheid, het talent en de ervaring van de fotograaf. Voordat de camera de eerste opname maakt, moeten er ook enkele voorbereidingen worden getroffen om uiteindelijk tot een optimaal product te komen. In de eerste plaats moet aandacht worden besteed aan de achtergrond, waarbij een neutrale muur en een geschikte achtergrond moeten worden gekozen. In het algemeen moet de kamer goed verlicht zijn en mogen er geen schaduwen of dergelijke zijn, zodat de juwelen het best tot hun recht komen. Met een beetje oefening en het geleidelijk geoefend oog van een fotograaf kunnen foto’s worden gemaakt alsof ze rechtstreeks uit de juwelierszaak komen. Als u wilt, kunt u zelfs de fotopresentatie voorbereiden in de stijl van de vitrines van juwelierszaken. Hier heb ik nog eens de belangrijkste voorbereidingen op een rijtje gezet die vóór het maken van foto’s moeten worden getroffen om de perfecte foto te kunnen maken, niet alleen als professional.

 • Een optimale achtergrond
 • Goede detailverlichting
 • Een belichtingsvriendelijke objectomgeving

De perfecte cameramodus

Het is niet de gemiddelde digitale camera of de betere spiegelreflexcamera die het perfecte beeld oplevert. De cameramodus is ook belangrijk. Beginners vinden het in het begin moeilijk om de afkortingen of het gebruik van deze modules te begrijpen. In deze video worden de voordelen van deze modules in een paar minuten uitgelegd. Met deze basiskennis kunt u een professional worden op het gebied van juwelenfotografie.

 • A-DEP: automatische scherptediepte
 • M: Werkmodus (alles moet handmatig worden ingesteld)
 • AV: optimale sluitertijd
 • TV: diafragmavoorkeuze
 • P: Programma automatisch
 • Flits uit stand: geschikt voor Re

Schemerig licht of betere heldere kamerverlichting?

Optimaal voor foto’s van juwelen is wit, hard licht, dat vrij diffuus op de juwelen schijnt. Flitslicht zou weerkaatsingen en scherpe schaduwen werpen en zo de foto verslechteren. LED-lampen, LED-strips of spaarlampen zijn geschikte lichtbronnen. TL-buizen kunnen ook boven de juwelen worden geplaatst (of de juwelen direct onder de buis). Een truc tegen storende bronnen zoals weerkaatsingen of schaduwen is een zelfgemaakte lichtput. Een witte bol, bij voorkeur van plexiglas, is hiervoor geschikt. Als deze een opening krijgt ter grootte van een lens, kan hij aan de camera worden bevestigd en zo als lichtput fungeren om het sieraad optisch te isoleren. Dit alleen voorkomt echter niet dat ongewenste schaduwen de fotografie hinderen. Daarom moet u van tevoren in verschillende camerastandpunten uitproberen in welke positie de schaduwen het minst over of voor het stuk vallen. Voor een optimale verlichting moeten ook lichte schaduwen worden vermeden.

Professioneel omgaan met licht

Om een beter inzicht te krijgen in de wereld van het licht, moet u de video bekijken. Er zijn 23 lichtvormer basisprincipes die je stap voor stap worden uitgelegd in deze clip. Voor een enigszins professionele juwelenfotografie de A&O.

De optimale achtergrond voor een geslaagde juwelenpresentatie

Juwelen moeten schitteren om ze nog kostbaarder te maken. Als het materiaal van een sieraad vrij glad is, bijvoorbeeld het leer van een leren armband, is een subtiel gekleurde zijden doek geschikt als achtergrond, die met een paar zachte plooien kan worden bewerkt. Maar de focus blijft altijd op het object van de foto, d.w.z. de juwelen. Het is belangrijk de details ervan tot hun recht te laten komen, d.w.z. leer zacht in het licht te zetten, juwelenstenen te laten fonkelen of zilveren kettingen optimaal te laten schitteren.

Close-ups tegen een verder neutrale achtergrond vergroten de juwelen uit en tonen zelfs de fijnste gravures of de bijzondere kenmerken van een stenen zetting. In plaats van een donkere achtergrond verdient een lichte omgeving de voorkeur. Als dit door de aard van de ruimte niet mogelijk is, kan een bureaulamp uitkomst bieden. De juwelen worden op deze heldere plek zo gepresenteerd dat de donkere gebieden rond de opnamelocatie in het geheel niet op de foto te zien zijn. Ook al moet de nadruk op de juwelen blijven liggen, toch heb ik hier nog eens mijn toptips voor de optimale achtergrond op een rijtje gezet.

 • Discreet, neutraal gerangschikte achtergrond
 • Zachte juwelen: zijden sjaal met zachte plooien
 • Heldere kleuren & heldere vlek
 • Close-ups laten juwelen groter lijken en accentueren speciale kenmerken

Les: Hoe fotografeer je zelf juwelen

Juwelenfotografie voor catalogi, brochures, flyers of websites – heeft u iemand nodig die weet hoe dat moet? In een paar minuten legt Sakis uit hoe je goed en goedkoop juwelenfotografie kunt leren. Met een paar hulpmiddelen kunt u uw juwelen presenteren. Als je zin hebt, kun je je foto’s ook bewerken met een Photoshop-programma.

Tips & Trucs – foto’s zoals uit de juwelierszaak

Om juwelen optimaal te ensceneren voor een foto, gelden andere regels dan bij bijvoorbeeld portretfotografie. Contrasten en schaduwen zorgen daar weliswaar voor opwindende beeldeffecten, maar beide zouden de details van een juweel alleen maar verstoren. De beste manier om juwelenfoto’s te maken is het te fotograferen object te isoleren van andere schaduwen en lichteffecten en natuurlijk daglicht te gebruiken als diffuse verlichting.