Dierenfotografie: goede apparatuur en geduld leiden tot succes

Experts zullen spontaan de wildlife camera aanbevelen voor professionele wildlife fotografie. Maar een goede wildlife foto is ook perfect met een gewone digitale camera als de volgende tips worden opgevolgd. Uiteindelijk legt de foto zowel de visuele schoonheid van een dier vast als de gratie van zijn zeer speciale lichaamstaal. Meer over: Fotografie.

Dierenfotografie en doorzettingsvermogen

Een kat fotograferen is meestal fantastisch. Dit komt omdat, volgens het menselijk geloof, huiskatten met net genoeg waardigheid een cameralens vasthouden om erdoor geflitst en dus gefotografeerd te worden. Bij honden kan het Pavloviaans effect optimaal worden gebruikt om ze onbeweeglijk te houden voor het belangrijke moment. Bij wilde dieren zoals vogels, herten of vossen werkt noch het zelfbewustzijn van dieren, noch (hoe dan ook onmogelijke) conditionering. Toch helpt het nodige doorzettingsvermogen in combinatie met zorgvuldigheid om tot fantastische dierenfoto’s te komen:

Tip één

Dierenogen onthullen veel over de huidige stemming. Tenminste in het geval van huisdieren, vertelt dit ons hoe veelbelovend de poging om een foto te nemen op dit moment kan zijn. Wat cameratechniek betreft, is dierenfotografie ook het meest professioneel wanneer de focus op de ogen van het dier ligt.

Tip Twee

Een vogel wordt buiten gefotografeerd en, het belangrijkste, in de lucht. Dus de hoek van onderaf is optimaal voor een perfecte foto. Een paard staat op vaste grond, maar kijkt toch neer op de persoon die de foto neemt. Dit moet in aanmerking worden genomen voor het perspectief van juist deze dierenfotografie. Als hamsters, goudvissen of hazen moeten worden gefotografeerd, is het veranderen van de gezichtshoek naar gelang van hun grootte een recept voor succes voor een goede opname.

Tip drie

Bijgesneden dierenfotografie is niet professioneel. Het maakt niet uit welke vreemde kronkels een gefotografeerd dier maakt: het is goed zoals het is. Fotobewerking in dierenfotografie ligt meer in het domein van de natuurlijke karikatuur.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Tip Vier

Bij huisdieren kan de achtergrond een beperkte invloed hebben op dierenfotografie. Voor foto’s in het bos of dierenpark kan een fotografisch perfecte achtergrond alleen worden bereikt door scherp te observeren en geduld te hebben bij het selecteren van achtergronden.

Effecten in dierenfotografie

Als deze vier minder technische basisregels in acht worden genomen, zullen de volgende tips een opname in een wildlife-fotografie beslissend verbeteren.

Tip Vijf

Berekenen wat een dier nu doet is zinloos. In het beste geval heeft de fotograaf de camera optimaal ingesteld, een goede achtergrond gekozen en wacht hij alleen nog op het perfecte moment. Dus waarom zou je geen foto nemen wanneer een vos zich stilletjes door mensen laat vangen of een paard een gewaagde erfsprong waagt? De fotograaf moet echter volledig voorbereid zijn op het moment van een beweging, om zich als professional in de dierenfotografie te kunnen profileren met bijna levendig ogend fotografisch bewijsmateriaal.

Tip zes

Actiefotografie legt specifiek de beweging van een dier vast. De nadruk ligt op fysiek opvallende kenmerken, zoals de uitdrukking in de ogen of de individuele spierbeweging. Dierenportretten, daarentegen, lijken op een stilleven. Je fotografeert een dier op een zo stil mogelijk moment om zijn visuele schoonheid vast te leggen, los van enige beweging. De fotograaf moet lang voordat de afdruk wordt gemaakt, weten welke van deze varianten beter bij zijn of haar opnamepreferenties past.

Conclusie: Het juiste moment

Voor sensationele wildfotografie bevelen jachtopzieners of jagers graag de wildcamera aan. De echte aantrekkingskracht ligt echter in het vastleggen van de schoonheid van het moment vanuit andere, minder spontane invalshoeken. Technische trucs en persoonlijk geduld ondersteunen werkelijk sensationele foto’s van huisdieren en zelfs wilde dieren in beweging.