Zelfgemaakt verkopen: Hoe begin je aan een nieuwe carrière?

Zelfgemaakte producten verkopen – Zelfgemaakte producten zijn op de markt in trek als nooit tevoren. Mode die niet in massaproductie is vervaardigd, geeft de drager ervan immers een uniek tintje. Een snuifje nostalgie naar de tijd toen alles nog met de hand werd gemaakt, weerklinkt ook. Als u graag zelf kleding en accessoires maakt, kan de verkoop van uw goede stukken een interessant vooruitzicht voor de toekomst zijn. Doe-het-zelf producten zijn nu meer in trek dan ooit tevoren. Van juwelen en accessoires tot kleding, het scala aan mogelijkheden voor zelfgemaakte artikelen is enorm. Maar hoe kunnen zelfgemaakte producten worden verkocht? FIV Magazine heeft alles op een rijtje gezet wat je moet weten over de verkoop van zelfgemaakte producten.

Feedback – Feedback voor handgemaakte dingen

Helaas is het voor een professionele zaak niet genoeg om één keer een stijlvolle tuniek te maken. U moet in staat zijn het product in passende hoeveelheden te produceren – en ook de nodige tijd daarvoor uittrekken. De materialen kosten geld en hebben ruimte nodig. Daarom moet u niet alleen over voldoende opslagruimte beschikken, maar ook uw benodigde stoffen en andere materialen zodanig kunnen inkopen dat u aan het eind nog een winstmarge overhoudt. Helaas is het niet genoeg als je beste vriend je zelfgemaakte kledingstuk mooi vindt. Voordat u uw bedrijf professioneel opzet, heeft u onbevooroordeelde feedback nodig. Lof kan inspireren, maar zal je nergens brengen als er nog dingen te verbeteren zijn. U kunt het beste een selectie maken van de kledingstukken of accessoires die u van plan bent te verkopen en deze weggeven aan geselecteerde testers. Vraag om eerlijke feedback over de gebruikte materialen, de afwerking, het ontwerp en de algemene indruk. Dan hebt u een eerste indruk van hoe uw creaties op de markt zouden kunnen worden ontvangen.

Business plan – Berekent de winstmarge

Velen zijn stap voor stap afgegleden in de verkoop van zelfgemaakte producten. In de loop van de maanden en jaren, maar soms ook van de ene dag op de andere, werd de hobby een beroep. Als u echter niet vanaf het begin kleine broodjes wilt bakken, kunt u niet om een bedrijfsplan heen. U hebt niet alleen materiaal en gereedschap nodig, maar u moet ook betalen voor verpakkingsmateriaal en verzendkosten. Hou er rekening mee dat de productie van uw goede stukken kosten zal opeisen voor elektriciteit, water en de verwarming van uw werkruimte. Vergeet ook niet dat u zult moeten investeren in etiketten, de EU-verordening inzake textieletikettering, homepage, logo, drukwerk en reclame. Alle uitgaven op uw lijst moeten worden toegewezen aan het individuele handgemaakte stuk. Bereken de verkoopprijzen zo dat je na aftrek van alle kosten nog iets over hebt. Bereken nu hoeveel handgemaakte artikelen u elke maand moet verkopen om een overeenkomstige winst te maken of zelfs om te kunnen leven van de verkoop van uw producten.

Gebruikt online portalen voor zelfgemaakte producten

Hoe goed uw producten ook zijn, ze verkopen helaas niet alleen. Natuurlijk kunt u de klassieke weg bewandelen en uw zelfgemaakte dingen aanbieden op stadsfeesten. Dit zal echter slechts een zeer kleine kring van klanten bereiken. Op internet daarentegen kunt u kopers voor uw producten vinden over de hele wereld. Er zijn nu verschillende nationale en internationale platforms die gespecialiseerd zijn in de verkoop van zelfgemaakte spullen. DaWanda is de bekendste marktplaats in Duitsland in de Doe-Het-Zelfsector. Je kunt snel je eigen winkel openen en aan de slag gaan. DaWanda verdient aan de noteringsvergoeding en verkoopcommissies. Etsy werkt op dezelfde manier. Andere online marktplaatsen voor handgemaakte artikelen zijn muckout, vondir, palundu en ezebee. Er kan ook een niche zijn voor zelfgemaakte artikelen op Ebay. Nog relatief onbekend is de optie “Handmade by Amazon”. Om geaccepteerd te worden, moeten uw producten voldoen aan de specificaties van Amazon en met succes het aanvraagproces hebben doorlopen. U kunt ook een online winkel openen op uw homepage.

  • DaWanda
  • Etsy
  • Muckout
  • Vondir
  • Palundu
  • Ezebee
  • Ebay
  • “Handgemaakt door Amazon”

Marketing – het werkt niet zonder reclame

Het is echter niet voldoende om een winkel te openen op een doe-het-zelf portaal en te wachten op klanten. Want om de aandacht van potentiële kopers te trekken, hebt u nu marketing en reclame nodig. Sociale media helpen u zoveel mogelijk mensen te bereiken. U kunt Facebook, Instagram, YouTube en Twitter gebruiken om reclame te maken voor uw creaties. Als u adverteert op Google, bereikt u uw beoogde doelgroep. U maakt alleen kosten als er op uw advertentie wordt geklikt. Zorg er altijd voor dat je wettelijk aan de veilige kant staat. Informeer bijvoorbeeld naar de auteurswetgeving en win fiscaal advies in, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Dankzij het internet is het gemakkelijker dan ooit om een succesvolle zaak te beginnen met handgemaakte producten. Als u echter niet wilt dat het bij een bijverdienste blijft, zult u veel tijd, energie en ook financiële middelen moeten besteden om te kunnen leven van de verkoop van uw zelfgemaakte creaties.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV