Beleggingsfonds: Aankoop tijdsgebonden index + ETF

Fondsen als belegging zijn bijzonder geschikt voor beleggers die zich niet dagelijks met het nieuws willen bezighouden. Het succes van individuele aandelen hangt sterk af van de dagelijkse gang van zaken. Zogenaamde fondsen combineren verschillende effecten tot een gebundelde beleggingsportefeuille. Aandelen worden over het algemeen als riskant en speculatief beschouwd. Maar er zijn ook verschillen in het verhandelen van effecten. Bijvoorbeeld actieve beleggers met individuele effecten en voorzichtige beleggers (passief) die zich richten op ETF’s (indexfondsen zoals DAX, NASDAQ & Co.). Vandaag bekijken we het onderwerp van fondsen als investering. Wij belichten de voordelen, nadelen en risico’s, maar kijken ook naar de soorten handelaren en naar feiten en cijfers over aandelenfondsen. Heb je kapitaal om mee te spelen? Kijk dan eens naar ons artikel over aandelen hier. Nu beginnen we met fondsen, de definitie, hun voor- en nadelen?

Terug naar het hoofdartikel over kapitaalinvesteringen.

Aandelenfondsen: voordelen, nadelen en risico

Als u op veilig wilt spelen, moet u beleggen in fondsen. Alvorens tot aankoop over te gaan, moeten er echter veel vragen worden beantwoord.

  • Wat is een ETF eenvoudig uitgelegd?
  • Wat voor fondsen zijn er?
  • Wat zijn transactiekosten voor fondsen?
  • Wat zijn de lopende kosten van een fonds?
  • Hoe stabiel zijn de prestaties?
  • Wat zijn de kosten van het ETF-spaarplan?
  • Wat zijn de beste ETF’s? – meer hierover aan het eind, met de top 3 fondsen

Feiten over fondsen

De belangrijkste 3 feiten over fondsen als investering:

  • Bindende termijn (vervroegde uitstap gaat gepaard met verliezen)
  • Geminimaliseerd risico door gebundelde individuele activa
  • Aankoopkosten moeten in aanmerking worden genomen in het volume

Voor wie geld opzij kan zetten, zijn fondsen een uitstekend alternatief voor individuele aandelen. Gebundelde fondsen zijn minder gevoelig omdat zij veel spelers bevatten die als geheel stabieler zijn. Het rendement is bijgevolg gematigder dan bij aandelen, maar zoals u snel zult zien in onze beste praktijken inzake dividenden, is de investering de moeite waard. Alleen al in de afgelopen 15 jaar zijn de dividenden verdrievoudigd, van 2004 tot 2019, wat neerkomt op 15 jaar, een extra uitkering van 27,8 miljard euro per jaar. Een stijging van 271,15 % ten opzichte van hetzelfde jaar.

Wat is een ETF eenvoudig uitgelegd?

ETF’s zijn gepoolde aandelen, wat het risico vermindert (wanbetaling, winst- en verliespieken). De moeren en bouten van de afweging. ETF’s worden geassocieerd met vaste looptijden.

Vervaldatum van ETF-effecten

Wie vertrouwd is met het klassieke rekeningmodel kan aandelen en fondsen vergelijken met daggeld en termijndeposito’s. Call geld is altijd beschikbaar, er is geen kapitaal verplichting. Als u voor een termijndeposito hebt gekozen, wordt uw geld voor een bepaalde termijn geparkeerd. Gedurende deze tijd, heb je geen toegang tot je kapitaal. Als u het voortijdig nodig hebt, lijdt u verlies.

Hier weegt u dus af, is het geld dat u nodig kunt hebben of kunt u uw kapitaal opzij zetten en het voor een bepaalde tijd vastzetten.

Laten we beginnen met onze gebruikelijke beoordeling: voordelen, nadelen en risico’s van handelen met fondsen.

Fondsen in een oogopslag

Net als aandelen kunnen fondsen bij elke bank worden opgezet. Er zijn verschillende beleggingsportefeuilles mogelijk, zodat een overeenkomstige gradatie naar gelang van de risicobereidheid van de individuele belegger mogelijk is. Natuurlijk is iedereen op de hoogte van de fiscale voordelen die met kapitaaltransacties mogelijk zijn. Door de grote keuze aan fondsproducten kunt u het risico goed spreiden.

Elke aankoop en elk fondsbeheer kost kosten. Uw kapitaal is vastgezet voor de lange termijn; liquidatie is alleen mogelijk met verlies voor het einde van de looptijd.

Het huidige rendement van de fondsen is middelmatig (in vergelijking met de kapitaalinvesteringsalternatieven) en het risico van de fondsen is absoluut beheersbaar.

Voordelen

  • Eenvoudige depositofaciliteit bij banken
  • Aanpassing aan uw eigen risicobereidheid: verschillende portefeuilletypes zijn mogelijk
  • Belastingvoordelen

Nadelen

  • Kapitaalverbintenis op lange termijn
  • Resolutie alleen mogelijk met verlies
  • Bewaarloon

Fondsen kopen? Definities en tips

Alvorens uw eerste effecten te kopen, moet u nagaan welk type belegger u bent. In principe, heb je twee opties.

  1. Passieve belegger (ETF, indexfonds)
  2. Actieve belegger (aandeel)

Passieve (ETF) of actieve belegger (aandeel)?

Beide vormen bieden voordelen. Handelen in individuele aandelen zorgt voor hogere prijsuitbraken, dus potentieel meer winst (en verlies). Het risico neemt toe. Als u voorzichtiger wilt handelen, kunt u indexfondsen (ETF) kopen.

Passieve belegger

Het woord ETF-portefeuille staat voor “Exchange Traded Fund” en is een op de beurs verhandeld indexfonds. Dit indexfonds volgt de prestatie van een index, zoals de DAX in Duitsland of de NASDAQ in de VS. Maar dit zijn slechts de bekendste vertegenwoordigers. Zoals u zo dadelijk zult zien in de lijst van de beste, grootste en goedkoopste fondsen.

New York Stock Exchange

In wezen combineren ETF’s de voordelen van aandelen en fondsen in één product, zodat u via ETF’s rechtstreeks geld kunt beleggen in hele markten. Een echt voordeel.

Actieve belegger

In tegenstelling tot fondsen met een beheersbaar risico, kunt u ook als actieve belegger in de handel optreden. Als actieve belegger belegt u in individuele aandelen. Dit kost tijd, want u moet de afzonderlijke bedrijven analyseren om te bepalen welke aandelen u wilt kopen.

Als actieve belegger zult u sneller de gevolgen ondervinden van koersschommelingen. Zelfs één slecht bericht ‘s morgens over één enkel bedrijf kan uw kapitaal sterk verminderen als u niet diversifieert.

Bron: IhrHausverkauf.de(Aandelen kopen)

Lijst: Beste, grote en goedkope ETF’s (indexfondsen)

Status: 31.12.2019

Beste MSCI-wereld-ETF op basis van 1-jaars fondsrendement

1 ComStage MSCI World UCITS ETF 32,25%
2 Xtrackers MSCI World Index Swap UCITS ETF 1C 31,27%
3 Deka MSCI Wereld UCITS ETF 31,16%

Grootste MSCI World ETF naar fondsvolume in EUR

1 iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) 20,904 m
2 iShares MSCI World UCITS ETF (Dist) 5,269 m
3 Xtrackers MSCI World Index UCITS ETF 1C 4,820 m

Goedkope MSCI World ETF volgens totale kostenratio

1 Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF 0,12% per jaar.
2 SPDR MSCI World UCITS ETF 0,12% per jaar.
3 HSBC MSCI WORLD UCITS ETF 0,15% per jaar.

Bron: JustETF.com

Hoeveel kost het om ETF’s te kopen?

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een ETF, vindt u op internet veel verschillende prijsmodellen. De individuele prijzen per transactie zijn afhankelijk van de online effectenmakelaar. De standaardkosten bedragen meestal vijf tot acht, maximaal tien euro. Daarnaast is er een vergoeding van 0,25 % afhankelijk van het handelsbedrag. De vergoeding per aankoop is gewoonlijk beperkt tot een maximumbedrag.

Als u veel online bent, zult u snel alternatieven vinden. Aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld de forfaitaire aanbiedingen van diverse gevestigde discountmakelaars zoals onvista.

Even interessant zijn promotieaanbiedingen, waarbij op bepaalde tijdstippen de volume-afhankelijke vergoeding of de gehele vergoeding volledig wordt kwijtgescholden.

Vergoedingen en kosten voor ETF-aankoop samengevat:

  • Aankoopkosten van 5 – 8 euro, maximaal 10 euro
  • Handelsbedrag meestal 0,25 % van aankoop
  • Tip! Flat-free aanbieding zoals bij onvista

Uw eerste ETF-aankoop: veel of weinig investeren?

Een ander onovertroffen voordeel van fondshandel is dat u met kleine investeringsbedragen aan de slag kunt. Als u in onroerend goed investeert, moet u de bank 10-20% eigen vermogen verschaffen, wat in grote steden als Hamburg, Berlijn, München en Keulen al gauw 50.000-100.000 euro kan bedragen. De instap in aandelenfondsen is vaak al rendabel met slechts 10% van de gage, ongeveer 5.000 – 10.000 euro per pakket.

Bestelaantal en aankoopprijs

Waarom zou je geen kleinere verpakkingen kopen? Voor elke transactie worden orderkosten in rekening gebracht. Als u een pakket van 100 euro koopt, rekenen veel banken direct 5-8 euro aan orderkosten. Bijgevolg krimpt uw portefeuille direct tot 92-95 euro in waarde. Dit betekent dat u de eerste 5-8 euro verlies al hebt gemaakt, wat eerst moet worden gecompenseerd door een overeenkomstige stijging van de koers van het fonds. Dit betekent een waardeverlies van 5% – 8% direct op het moment van aankoop.

Aankoop van 100 Euro Ø 6,5% verlies
plus 0,25% handelsprovisie

Als u een pakket van 1.000 euro koopt, is de handelsvergoeding van onze voorbeeldige 5-8 euro veel minder significant. Bij een aankoop van 1.000 euro houdt u 992-995 euro aan waarde over. Bijgevolg wordt het waardeverlies beperkt tot slechts 0,5% – 0,8%.

Aankoop van 1.000 Euro Ø 0,65% verlies
plus 0,25% handelsprovisie

Bij een pakket van 10.000 euro en een orderprovisie van 5-8 euro wordt het waardeverlies direct gereduceerd tot 0,05% – 0,08%.

Aankoop van 10.000 euro Ø 0,07% verlies
plus 0,25% handelsprovisie

Daarom loont het de moeite rechtstreeks grotere verpakkingen te kopen.

Daarnaast is er de bovengenoemde inkoopvergoeding van ongeveer 0,25% van het verhandelde pakket.

Natuurlijk is de beheersvergoeding voor uw portefeuille even gunstig. Hoe meer waarde u aanhoudt, hoe kleiner het effect op uw portefeuille.

Fondsen verkopen: Verkoopmogelijkheden

Deze enquête geeft een beeld van de verwachtingen over de verkoopmogelijkheden voor fondsen vanuit het perspectief van de fondsenmaatschappijen. Verkoopkansen voor fondsen vanuit het perspectief van de fondsenmaatschappijen in 2010 (in procenten).

Zoek de beste uitverkoop volgens experts:

  1. Aandelenfondsen
  2. Gemengde bijzondere activa
  3. Alternatieve beleggingen
  4. Pensioenfondsen
  5. Converteerbare obligaties
  6. Onroerendgoedfondsen

Statistik: Absatzchancen für Fonds aus Sicht der Fondsgesellschaften im Jahr 2010 (in Prozent)* | Statista

Bron: Statista