Beleggingsobligaties: staatsobligaties, rating en rendement

Wat is een staatsobligatie? Hoe veilig zijn staatsobligaties? Staatsobligaties worden gebruikt om overheidsuitgaven te financieren, dus u leent geld aan de overheid wanneer u obligaties koopt. Individuele staatsobligaties worden beoordeeld door ratingbureaus. Zij gebruiken bepaalde algemeen geldige lettercodes. De bureaus kennen een “AAA” toe (de zogenaamde “Triple-A”) als de beste beoordeling. De categorie die bekend staat als “junk” begint met een rating van BB+. Risico of veilige investering? We kijken naar staatsobligaties.

Terug naar het hoofdartikel over kapitaalinvesteringen.

Obligaties: voordelen, nadelen en wanbetalingsrisico

Obligaties kunnen via elke bank worden gekocht, verhandelbaar op de beurs veilige staatsobligaties betalen weinig rente, het risico is laag bijna, er is bijna geen.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Het rendement op obligaties is echter laag. Obligaties kunnen via elke bank worden gekocht. Een ander voordeel is dat zij te allen tijde op de beurs kunnen worden verhandeld.

Wat zijn staatsobligaties?

Er zijn verschillende soorten staatsobligaties. Hier in Duitsland, bijvoorbeeld, zijn dat de bekende Duitse staatsobligaties, die volgens hetzelfde principe werken.

Obligaties worden rechtstreeks door een staat uitgegeven op de kapitaalmarkt, die ze kan gebruiken om zijn eigen staatsbegroting te financieren.

De belangrijkste feiten in een oogopslag:

 • Staatsobligaties worden gebruikt om overheidsuitgaven te financieren, dus u leent geld aan de overheid wanneer u obligaties koopt.
 • Staatsobligaties betalen jaarlijks een vaste rente aan de belegger, de zogenaamde coupon
 • Zij worden op de beurs verhandeld en zijn dus onderhevig aan koersschommelingen, maar het risico op wanbetaling is kleiner.
 • De rentevoet en de prijs van de uitgegeven staatsobligatie zijn bijvoorbeeld gebaseerd op de huidige kredietwaardigheid van het uitgevende land.

Individuele staatsobligaties worden beoordeeld door ratingbureaus. Deze gebruiken bepaalde, algemeen geldige lettercodes. De bureaus kennen een “AAA” toe (de zogenaamde “Triple-A”) als de beste beoordeling.

Naar beneden gaat het in stappen met AA, A, BBB, BB enzovoort, tot D, de laagste rating. De letters kunnen ook worden gecombineerd met plus en min voor een nog fijnere gradatie.

Op welk punt wordt een obligatie beschouwd als een “junk security”?

Al vanaf de graad BB+ begint het gebied dat bekend staat als junk.

Welke staatsobligaties zijn er?

Gewoonlijk zijn staatsobligaties (schatkistcertificaten) verkrijgbaar in de respectieve nationale valuta. In tegenstelling tot schatkistpapier (2 jaar) heeft Duits overheidspapier een relatief lange looptijd. Deze termijn bedraagt bijvoorbeeld 10 of zelfs een volle 30 jaar.

Dus als u een staatsobligatie koopt, leent u als belegger geld aan de overheid. Deze borgtocht wordt voor een bepaalde tijd verleend. In ruil daarvoor ontvangt u als kredietgever een vaste rente, de zogenaamde coupons. De nominale waarde van een obligatie blijft gewoonlijk gedurende de gehele periode gelijk.

Hoewel het basisprincipe van alle vormen van staatsobligaties hetzelfde is, verschillen de individuele details van land tot land. In Duitsland bestaan de volgende obligatievormen, die worden gegroepeerd onder de overkoepelende term federale effecten (afkorting en term tussen haakjes):

 • Federale obligaties (Bunds, 10 of 30 jaar)
 • Federale obligaties (Bobls, 5 jaar)
 • Federale schatkistbiljetten (schatkist, 2 jaar)
 • Niet-rentedragende schatkistcertificaten (Bubills, 6 of 12 maanden)
 • Inflatie-geïndexeerd Duits overheidspapier (ILB, obligaties: 5 jaar, notes: 10, 15 of 30 jaar)

Britse staatsobligaties, bijvoorbeeld, worden gilts genoemd. In Amerika, zien staatsobligaties er zo uit:

 • Schatkistbiljetten (T-Bills, 4, 13, 26 of 52 weken)
 • Schatkistbiljetten (T-notes, 2, 3, 5, 7 en 10 jaar)
 • Schatkistobligaties (T-bonds, 10 en 30 jaar)

Rendement met looptijd van 10 jaar

Rendement van tienjarige staatsobligaties voor geselecteerde landen wereldwijd in oktober 2019.

Positieve rente-inkomsten

 1. USA met 1.7
 2. Griekenland met 1,34
 3. Italië met 0,92
 4. Spanje met 0,22
 5. Portugal met 0,19
 6. Ierland met 0.02

Negatieve rente-inkomsten

 1. Duitsland met – 0,45 %
 2. Luxenburg met -0,39
 3. Niderlande met -0,3 1%
 4. Oostenrijk met -0,2
 5. Finland met -0,2
 6. Japan met -0,16
 7. Frankrijk met -0,14
 8. België met -0,14%

Statistik: Rendite für Staatsanleihen mit zehnjähriger Laufzeit ausgewählter Länder weltweit im Oktober 2019 | Statista

Bron: Statista