Beleggen in aandelen: kopen, verkopen, ETF en direct bank

Aandelen zijn het beleggingsobject in vele landen, zoals de VS. Terwijl in landen als Duitsland de mensen de neiging hebben terug te vallen op klassieke spaarboekjes en spaardeposito’s. Aandelen worden over het algemeen als riskant en speculatief beschouwd. Maar er zijn ook verschillen in de handel met effecten. Bijvoorbeeld actieve beleggers met individuele effecten en voorzichtige beleggers (passief) die zich richten op ETF’s (indexfondsen zoals DAX, NASDAQ & Co.). Vandaag kijken we naar het onderwerp aandelen als investering. Wij belichten de voordelen, nadelen en risico’s, maar kijken ook naar het type handelaar en naar feiten en cijfers, zoals de grootste aandelen en de stijging van de dividenden, een trend die al tientallen jaren aan de gang is. Als het nu niet is, wanneer dan wel? Tip. Wil je minder speculatief handelen? Bekijk ons artikel over aandelenfondsen (ETF) hier.

Terug naar het hoofdartikel over kapitaalinvesteringen.

Aandeel risicobeoordeling: voor- en nadelen

Toegang tot aandelen is gemakkelijk voor iedereen, online of in het bankkantoor. Elke bank biedt dergelijke effectenrekeningen aan, en sommige rekenen ook beheerskosten voor effectenrekeningen aan.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Er is altijd een risico voor leken, want handel is verwarrend. Aandelenkoersen, nieuws, tweets, veel dingen beïnvloeden koersen en ontwikkelingen. (Dagelijkse) handel in aandelen vereist bekwaamheid en ervaring. Bij speculatie zijn grote verliezen onmiddellijk mogelijk. Dit betekent dat het risico, maar ook het verlies, in geval van twijfel middelgroot tot groot is. Wie een veiliger start in de handel wil, moet zijn toevlucht nemen tot ETF’s. Waar er schaduw is, is er ook zon. De rendementen van aandelen zijn ook middelmatig tot hoog in vergelijking met traditionele beleggingen zoals spaarrekeningen, termijndeposito’s of girale deposito’s. U kunt hier meer over lezen in ons artikel over indexfondsen (ETF).

Feiten over aandelen als belegging

De belangrijkste 3 feiten over aandelen als investering:

 • Weet hoe nodig
 • Hoog risico (volledige mislukking ook mogelijk)
 • Aankoopkosten moeten in aanmerking worden genomen in het volume

Aandelen bieden een geweldig rendement, zoals we ook laten zien in het dividenduitkeringsvoorbeeld op ons artikel. Het is alleen belangrijk dat u het onderwerp aandelen grondig bestudeert voordat u uw eerste aankoop doet. Wij vertellen u waar u in de eerste stappen rekening mee moet houden.

Voordelen

 • Gemakkelijke toegang via banken of directe banken (online)
 • Hoge rendementen zijn mogelijk
 • Fiscale voordelen

Nadelen

 • Veel banken rekenen kosten voor het beheer van effectenrekeningen (Tip: directe banken, hier bespaart u vaak veel geld, zelfs bij aankoop. Lees meer: Koop aandelen direct bank)
 • Verwarrende handel, vooral voor leken
 • Prijsschommelingen in real time

Aandelen kopen? Definities en tips

Alvorens uw eerste effecten te kopen, moet u nagaan welk type belegger u bent. In principe, heb je twee opties.

 1. Passieve belegger (ETF, indexfonds)
 2. Actieve belegger (aandeel)

Passieve (ETF) of actieve belegger (aandeel)?

Beide vormen bieden voordelen. Handelen in individuele aandelen zorgt voor hogere prijsuitbraken, dus potentieel meer winst (en verlies). Het risico neemt toe. Als u voorzichtiger wilt handelen, kunt u indexfondsen (ETF) kopen.

Passieve belegger

Het woord ETF-portefeuille staat voor “Exchange Traded Fund” en is een op de beurs verhandeld indexfonds. Dit indexfonds volgt de prestatie van een index, zoals de DAX in Duitsland of de NASDAQ in de VS. Maar dit zijn slechts de bekendste vertegenwoordigers. Zoals u zo dadelijk zult zien in de lijst van de beste, grootste en goedkoopste fondsen.

New York Stock Exchange

In wezen combineren ETF’s de voordelen van aandelen en fondsen in één product, zodat u via ETF’s rechtstreeks geld kunt beleggen in hele markten. Een echt voordeel.

Actieve belegger

In tegenstelling tot fondsen met een beheersbaar risico, kunt u ook als actieve belegger in de handel optreden. Als actieve belegger belegt u in individuele aandelen. Dit kost tijd, want u moet de afzonderlijke bedrijven analyseren om te bepalen welke aandelen u wilt kopen.

Als actieve belegger zult u sneller de gevolgen ondervinden van koersschommelingen. Zelfs één slecht bericht ‘s morgens over één enkel bedrijf kan uw kapitaal sterk verminderen als u niet diversifieert.

Bron: IhrHausverkauf.de(Aandelen kopen)

Verschil tussen een huisbank en een directe bank

Bij de bank heb je twee mogelijkheden, ofwel ga je via de klassieke huisbank, zoals Volksbank en Sparkasse. Hier kunt u de aankoop rechtstreeks door de bankier laten afhandelen, of uw tweede optie, namelijk uw aandelen of fondsen online kopen, bij een directe bank. Directe banken zijn de bekendere aanbieders zoals comdirekt of degiro, maar ook andere.

Wat is het voordeel van een directe bank? In de regel zijn ze aanzienlijk goedkoper dan in een traditionele bankfiliaal. Directe banken besparen op het netwerk van kantoren en op werknemers. Het verschil tussen een traditionele bankfiliaal en een directbank is duidelijk: in een bankfiliaal hebt u een direct aanspreekpunt en kunt u advies krijgen als u dat wilt. Je hebt geen direct contactpersoon bij een directe bank.

Als u liever naar een lokale bank gaat, zorg er dan voor dat deze over een goed ontwikkeld netwerk beschikt. Vooral als u soms reist of zakelijke afspraken hebt in andere steden. Welke banken hebben de meeste filialen?

 1. Deutsche Bank AG (2.984 bijkantoren)
 2. Commerzbank AG (1.530 kantoren)
 3. Postbank AG (1.092 bijkantoren)
 4. Unicredit Bank AG (933 kantoren)
 5. Wüstenrot Bausparkasse AG (500 filialen)
 6. Targobank AG (351 bijkantoren)
 7. Santander Consumer Bank AG (324 filialen)

Bron: IhrHausverkauf.de(voorraad kopen, per 30.06.2019)

Aandeelhouders in Duitsland

Hoeveel aandeelhouders zijn er in Duitsland? In 2018 konden in Duitsland gemiddeld ongeveer 4,55 miljoen directe aandeelhouders worden opgetekend. De huidige cijfers van directe aandeelhouders in Duitsland van 1996 tot 2018 (in miljoenen):

Statistik: Zahl der direkten Aktionäre in Deutschland von 1996 bis 2018 (in Millionen) | Statista

Bron: Statista

Duurste aandelen ter wereld

 1. Berkshire Hathaway
  US Holding met €242.784,90 en een marktkapitalisatie van €399,02 miljard.
 2. Lindt & Sprüngli AG
  Zwitserse chocolade met €58.375,96 en een marktkapitalisatie van €12,9 miljard.
 3. Sika AG
  Zwitserse speciaalchemie met € 6.363,68 en een marktkapitalisatie van € 6 miljard.
 4. Zoölogische Tuin van Berlijn
  Zoo met 5.703,01 en een marktkapitalisatie van € 62,73 miljoen.
 5. Sachsenmilch AG
  behoort tot de Theo Müller Groep met € 5.025,01 en een marktkapitalisatie van € 50,25 miljoen.
 6. Kantonale Bank Zug
  Zwitserse bank met 4.592,51 euro en een beurskapitalisatie van 62,73 miljoen euro.
 7. Hypotheek Bank Lenzburg
  Zwitserse bank met €3.852,89 en een marktkapitalisatie van €277,3 miljoen.
 8. Metal Zug AG
  Zwitserse Huishoudapparaten, Infectiebestrijding, Draadverwerking en Vastgoed met €3.171,31 en een marktkapitalisatie van €1,1 miljard.
 9. SGS SA
  Zwitsers test-, inspectie-, certificatie- en verificatiebedrijf met €2.121,68 en een marktkapitalisatie van €16,2 miljard.
 10. A.P. Moeller Maersk B
  Deense scheepvaartmaatschappij, gas- en olieproductie met 1.633 euro. Marktkapitalisatie33 miljard €.

Bron: Finanzen.net

Is het de moeite om aandelen te kopen?

Wie aandelen gedurende een langere periode aanhoudt, ontvangt bij succes aan het eind van het boekjaar dividend.

271,1 % Stijging van de dividenden in 15 jaar

In dit diagram kunt u op indrukwekkende wijze zien hoe de dividenden jaar na jaar, miljard na miljard, toenemen. Dit is de ontwikkeling van de dividenduitkeringen van de DAX-bedrijven in de jaren van 2003 tot 2019 (in miljarden euro’s). Alleen al de sprong van 2004 naar 2019, dat is 15 jaar, leverde jaarlijks 27,8 miljard euro aan extra dividenden op. Een stijging van 271,15 % ten opzichte van hetzelfde jaar.

 • 2003: 10,3 miljard
 • 2005: 15,2 miljard
 • 2007: 23,5 miljard
 • 2009: 22,1 miljard
 • 2011: 26,0 miljard
 • 2013: 28,0 miljard
 • 2015: 30,1 miljard
 • 2017: 32,1 miljard
 • 2019: 38,6 miljard

Statistik: Entwicklung der Dividendenzahlungen der DAX-Unternehmen in den Jahren von 2003 bis 2019 (in Milliarden Euro) | Statista

Bron: Statista

Hoeveel kost het om aandelen te kopen?

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van aandelen, zult u online veel verschillende prijsmodellen vinden, elke makelaar heeft zijn eigen. Hier zijn de individuele prijzen per pakket aankoop afhankelijk van uw online makelaar.

De standaardkosten voor de aankoop van aandelen bedragen gewoonlijk vijf tot acht, maximaal tien euro. Daarnaast is er een vergoeding van 0,25 % afhankelijk van het handelsbedrag. De vergoeding per aankoop is gewoonlijk beperkt tot een maximumbedrag.

Als u veel online bent, zult u snel alternatieven vinden via zoekmachines en vergelijkingsportalen. Aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld de forfaitaire aanbiedingen van diverse gevestigde discountmakelaars zoals onvista.

Even interessant zijn promotieaanbiedingen, waarbij op bepaalde tijdstippen de volume-afhankelijke vergoeding of de gehele vergoeding volledig wordt kwijtgescholden.

Vergoedingen en kosten voor de aankoop van aandelen samengevat:

 • Aankoopkosten van 5 – 8 euro, maximaal 10 euro
 • Handelsbedrag meestal 0,25 % van aankoop
 • Tip! Flat-free aanbieding zoals bij onvista

Eerste aandelenaankoop? Moet je veel of weinig investeren? Lees hier meer over dit onderwerp met een voorbeeldberekening van de aankoop van aandelen.