Portretfotografie: licht, schaduw en kleur rond het hoofdonderwerp moeten goed zijn

Portretfotografie – De beroemde schilder Rubens wist het net zo goed als fotografen vandaag: portretten zijn de hoge kunst van de picturale voorstelling. Technisch gezien zijn er in de moderne cameratijd verschillende trucs om gezichten in te stellen ten voordele van geslaagde portretfotografie, net zoals er zijn voor alle andere soorten fotografie, zoals waterdruppelfotografie. Natuurlijk moet met verschillende dingen rekening worden gehouden om tot het perfecte portret te komen. Omdat het bij een portret, net als bij de rest van de fotografie, om meer gaat dan alleen de afbeelding van een gezicht, het gaat er ook om het moment vast te leggen, de emoties die op dat moment naar voren komen. Als u meer wilt leren over fotografie, kijk dan hier.

Portretfotografie: het moment telt

Licht en schaduw, de achtergrond en speciale kenmerken van het model beïnvloeden de kwaliteit van een portretopname. Deze details moeten vóór de eigenlijke opname zo perfect mogelijk worden gecontroleerd en uitgebalanceerd.

De kleinste trivialiteiten

De lens van een camera ziet de kleinste details – zelfs die welke niemand graag ziet op een portretfoto. Een kopje dat nog op de achterkant van de tafel staat, kan het hele portret onbruikbaar maken. Een hooivork naast het model maakt evenmin deel uit van een natuurportret als een verwelkte blad op de vensterbank deel uitmaakt van een interieuropname.

Er zijn ook enkele tips en trucs om u te helpen fouten in uw foto’s op te merken. Het eerste wat je moet doen is het kader voor de cameraopname bepalen. Nu zoomt de fotograaf zo dicht mogelijk in op de geportretteerde. In dit proces worden de kleinste toevallige dingen plotseling veel zichtbaarder. Dit kan een raam zijn waardoor het daglicht ongunstig op het model valt. Pas nu volgt de volgende stap in de voorbereiding van een echt goede portretfoto.

Het uitzicht in alle richtingen

Sommige van de genoemde incidentele dingen veranderen de stemming van het portret in gunstige zin. Het loont dus de moeite om het model in de geplande foto-omgeving van alle kanten goed te bekijken. Van boven en onder, van alle kanten en van achteren – indien nodig kan het helpen om te knielen en te bukken, het model te laten zitten of haar hoofdpositie te veranderen.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Op die manier verbetert het zicht rondom het portreteffect:

Bladeren, een stukje lucht met een mooie wolkenpartij of een bankje in het park kunnen het effect van het portret gunstig beïnvloeden. De keuze hangt af van het gewenste statement van de portretfoto.

Spelen met scherpte, licht en schaduw bij portretfotografie

Alleen door zorgvuldig alle licht-, schaduw- en kleuromstandigheden rond het hoofdonderwerp te controleren, komt het eigenlijke motief naar voren. Verdere tips verbeteren de kwaliteit van de opname:

Bokeh

In de fotografie staat de term in het Japans voor fotografische vervaging van achtergronden. Maar het is niet zozeer de onscherpte die door de lens van een camera wordt veroorzaakt, maar juist om een goede reden: de voordelen van het portretmodel worden erdoor benadrukt. Technisch gezien wordt dit doel bereikt door het diafragma en de brandpuntsafstand te wijzigen en door de fotograaf dicht bij het model te brengen. De voorwaarde voor een opzettelijke vervaging van de achtergrond is dat het model ervan wordt verwijderd.

De blootstelling

Opnamen in het donker zullen de voorgrond anders tonen dan opnamen bij helder daglicht. Voor een optimale belichting moet de camera de helderheid van het model bepalen. De van tevoren vereiste belichtingsmeting is op dit criterium gebaseerd. Het maakt niet uit hoe licht of donker de achtergrond is: alleen het belichtingsgetal van het model leidt tot een echt professionele portretfoto.

Geduld is alles

Er zijn veel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden om een echt geslaagd portret te krijgen. Met geduld, deze vier basistips en andere criteria zoals afstand, diafragmaspots of de ogen van het model, kan elk portret perfect worden gefotografeerd. Een tip die hier nog niet is genoemd, is geduld. Want zelfs het mooiste model komt pas perfect over als elk detail klopt in deze milliseconde van de opname.

Belangrijke tips voor een goed portret

Hoewel mooi weer en zonneschijn optimaal zijn voor veel onderwerpen, werken ze averechts voor een portret, omdat sterk licht sterke schaduwen creëert. Als je een portret maakt in de schaduw of op zijn minst op een schaduwrijke plek, heb je veel gelijkmatiger licht en hoef je geen overduidelijke schaduwvlekken te retoucheren via Photoshop, die meestal nutteloos zijn voor een portret. Bovendien kunnen grote, stralende vlakken ook afleiden van het eigenlijke onderwerp. Daarom is een schaduwrijke plaats meer geschikt.

Een goede lichtbron daarentegen is een raam en veel fotografen spelen graag met deze populaire lichtbronnen, waarbij een gordijn zelfs een bijzonder zacht vloeiend licht kan creëren, wat bijzonder voordelig kan zijn voor portretten. Een donkere kamer krijgt een interessante dramatiek met één enkele lichtrichting. Als de zon helaas niet te vermijden is, moet u beslist recht voor de persoon fotograferen, zodat het gezicht redelijk gelijkmatig wordt verlicht. Bovendien krijgt het haar een mooie glans van de zon in de rug.

Portretfotografie leren: originele foto’s

Natuurlijk wil elke fotograaf zijn modellen voor portretten in ongewone posities fotograferen, maar wat origineel moet overkomen, verandert al snel in een fotografische nachtmerrie. Helaas zien grappige standjes er in beeld net zo grappig uit als onnatuurlijk, en er zijn zelden liefhebbers voor. Het is ook een oud bijgeloof dat op een portretfoto zo veel mogelijk van de persoon zichtbaar moet zijn.

Hoe dichter de fotograaf echter bij het onderwerp komt en zich concentreert op de essentie of een essentieel detail, hoe beter de foto’s. Als je een foto neemt van de hele persoon, geef je tussen 70 en 80 procent van de foto weg en moet je het ook doen zonder interessante details. Aangezien mensen vaak nerveus en gespannen zijn als ze gefotografeerd worden, zijn er ook foto’s die daarmee overeenkomen. Een ontspannen, vriendelijk gesprek, misschien een beetje humoristisch, ontspant de persoon meestal, maakt hem meer ontspannen en de foto beter. Om een ontspannen sfeer te ondersteunen, moet de fotograaf het onderwerp soms ook vanuit verschillende posities rustig in de zoeker nemen.

Posities bij het fotograferen van portretten

Niet alle portretten hoeven direct van voren te worden genomen, er zijn vele posities en uitproberen is vaak de veiligste manier om de beste positie te vinden van waaruit kan worden gefotografeerd. Trouwens, de 2/3 regel is ook zeer geschikt voor portretfotografie. Voor veel fotoliefhebbers is het de belangrijkste regel voor de compositie van de foto en hij heeft zichzelf bewezen. Zoals alle regels kan ook deze worden gebroken, maar als vuistregel is hij onverslaanbaar.

Vooral bij een portret moet de fotograaf blijk geven van ervaring en gevoeligheid bij de compositie van de foto, om meer te doen dan alleen de persoon fotograferen. Met een beetje denkwerk en originaliteit kunnen buitengewone portretten worden gemaakt die niet alleen de gefotografeerde met trots vervullen. Daarvoor hoeft de fotograaf maar een paar kleine regels te volgen, zoals de schaduwregel of de 2/3-regel, om een goed portret te schieten. De fotograaf moet immers meer vastleggen dan de omtrek van het gezicht of de kleur van de ogen, maar de persoon moet zichzelf en zijn persoonlijkheid op de foto ontdekken.