Fotografie Basis XXL: Techniek, Accessoires, Gereedschap & Je Camera

Fotografie is meer dan alleen een camera. Als je goede foto’s wilt maken, heb je de juiste accessoires nodig. Als fotograaf moet je aan veel extra’s denken. Je hebt een goede lens nodig en om alle motieven vast te leggen zoals jij dat wilt. In de studio heb je apparatuur nodig zoals camerastatieven om je camera op te stellen, je hebt flitsers nodig, maar je moet ook weten wat tegenlicht is en wat het effect ervan is op je foto’s als je buiten fotografeert. Om een goed overzicht te krijgen en alle basisprincipes te kennen die je nodig hebt om een goede fotograaf te zijn, kun je hier onze gratis checklist voor fotografen vinden: Alles over accessoires en technologie.

SLR, digitaal, smartphone: technologie en accessoires

Er zijn verschillende instelmogelijkheden op het display van een reflexcamera. Deze zijn voor vreemden nauwelijks te begrijpen en zeer moeilijk toe te wijzen. Je zou bijna kunnen zeggen dat het op wiskunde lijkt. Als u eenmaal de afzonderlijke instellingen begrijpt, wordt het nog leuker en professioneler om uw camera te gebruiken.

Een fotograaf drukt niet zomaar op een knop en heeft de perfecte foto. Het gaat er meer om de scène te analyseren zoals je die wilt fotograferen en op enkele punten te letten. De fotograaf besteedt aandacht aan licht en schaduw, scherpte van het beeld en vele andere punten die wij hier willen toelichten. Wanneer u een spiegelreflexcamera koopt, moet u ervan uitgaan dat de extra accessoires enorm zijn.

Autofocus voor scherpe foto’s

Autofocus – het is een klein technisch wonder in een camera en de meeste mensen zijn er dankbaar voor, want het zorgt voor scherpe beelden. Het is dus een grote hulp voor amateurfotografen en professionals. Als u echter meer wilt dan alleen scherpe foto’s, moet u de autofocus af en toe uitschakelen en zelf voor de scherptediepte zorgen. Er zijn verschillende situaties waarin autofocus een nadeel is en het voor een ambitieuze fotograaf het beste is om het uit te schakelen.

  • Verschil tussen autofocus en handmatige camera-instelling
  • Meer informatie over autofocus

Schoonheid retoucheren maakt een mooie huid

Beauty retouching – wordt ook wel de fotomanipulatie van gezichten en lichamen genoemd, volgens het schoonheidsideaal. Hier worden fouten in het beeld gecorrigeerd of, veel verder weg, verfraaid. Rimpels worden verzacht, oneffenheden verwijderd, de huid gladgestreken en de kleuren aangepast. Het is de bedoeling dat de retouche er natuurlijk uitziet, voor een mooiere algemene indruk die niet te kunstmatig is. Dit kan zeer succesvol zijn en het beeld perfectioneren. Het kan ook het beeld vernietigen. Daarom moet je goed opletten hoe je foto’s retoucheert.

Belichtingstijd ook wel sluitertijd genoemd

Belichtingstijd – sommigen zeggen dat het leren omgaan met de camera als pure wiskunde is. Het is niet zo moeilijk, maar je moet kunnen omgaan met getallen en vormen. Elke camera heeft een automatische functie, maar een goede fotograaf moet de voorkeur geven aan de handmatige instelling.

Zodra u de instellingen van de camera onder de knie hebt, kunnen de beste foto’s worden gemaakt. Een belangrijk punt voor de beeldweergave en de belichting is de belichtingstijd of ook wel sluitertijd genoemd. Het bepaalt hoeveel licht er op de sensor van het beeldopnameapparaat valt of hoe lang het diafragma open is. Weet je wat een snelle of langzame sluitertijd wordt genoemd?

Back-up van gegevens onderweg

Houdt u van reizen? En veel foto’s maken om je familie en vrienden te laten zien wat voor geweldige dingen je hebt meegemaakt? Voor reizigers is cameraruimte een probleem. Amateurfotografen en reizen betekende vroeger veel filmrolletjes om te ontwikkelen en tegenwoordig een overvolle geheugenkaart, want bijna niets inspireert een fotograaf meer dan een nieuwe omgeving.

Ze te ontdekken door een lens is iets unieks en moet daarom echt op foto worden vastgelegd. Maar niet elke genomen foto is echt een kunstwerk voor de eeuwigheid en een massa foto’s betekent niet dat de kwaliteit navenant is. Wij hebben een artikel voor u over het goed ordenen van foto’s en het back-uppen van gegevens.

  • Back-up gegevens tijdens het reizen
  • Meer over geheugenkaarten en gegevensback-up

Monopod en statief voor het stabiliseren van de camera

Een statief – geen ambitieuze fotograaf kan zonder een goed camerastatief. Statieven zijn onmisbare hulpmiddelen, vooral voor langere belichtingen, zoals bij vuurwerk of sterrenfotografie. Statieven worden zowel buitenshuis als binnenshuis gebruikt. Veel situaties in de fotografie vereisen langere belichtingstijden.

Als u op zoek bent naar een veilige standaard voor uw camera, is een goed statief een nuttig hulpmiddel. Maar statieven zijn er voor verschillende doeleinden en in allerlei vormen, maten en gewichten. Het is niet alleen belangrijk om een geschikt statief te gebruiken voor het maken van foto’s, u moet ook weten hoe u een camerastatief correct gebruikt. Hier volgt wat basisinformatie waarmee u rekening moet houden bij de aankoop en het gebruik van een statief.

Maten instellen tussen camera en object

Instelmaten – met behulp van de juiste instelmaat komen foto’s meer tot leven. De sfeer die met het beeld moet worden gecreëerd, ontstaat door de juiste afstand tussen de camera en het onderwerp te kiezen.

Vooral die opnamen met close-ups van mensen kunnen van een zeer intense expressiviteit zijn. De opnamen worden vaak in twee hoofdgroepen verdeeld: De totaalopnames en de close-ups.

  • Panorama, long shot, semi-close-up en close-up of detail shots
  • Als u meer wilt weten over de instellingsgroepen & maten

Fotodrone: de technologie in de lucht

Foto drone – modern en de trend onder fotografen. Ze helpen de beelden vanuit spannende perspectieven vast te leggen. Drone-technologie is een leuke bijkomstigheid in de fotografie. Hier kunnen zowel hobby- als beroepsfotografen zich uitleven.

  • Huidige modellen, prijzen en rechtsgrondslag voor fotodrones

Gebruik achtergrondverlichting voor contrasten

Tegenlicht – Beginners in de fotografie wordt aangeraden niet in de richting van tegenlicht te fotograferen. Toch ligt de charme van deze richting van fotografie juist in de bijzondere contrasten die door de zon of een andere lichtbron op het onderwerp en zijn directe beeldomgeving worden gecreëerd. Zorgvuldige uitlijning en een paar technische trucs zorgen ervoor dat tegenlicht-kiekjes eruit zien alsof ze rechtstreeks uit het leven zijn gegrepen.

Grijsverloopfilter als kleur- en helderheidsaanpassing

Grijsverloopfilters – zij helpen bij het probleem van het dynamisch bereik. Deze filters hebben hun beperkingen wat betreft kleurechtheid en bij een ongelijke horizonlijn (bijvoorbeeld in de bergen). Een alternatief is het digitaal over elkaar leggen van verschillende belichtingen van dezelfde scène. Dit vereist echter dat er geen bewegende objecten in de scène zijn en dat de camera niet van positie verandert (statief).

High Key & Low Key: helder en donker licht

High key en low key fotografie – een overbelichte foto, met een verbazingwekkende hoeveelheid details, laat waarschijnlijk een high key foto zien. De tegenhanger hiervan is low key fotografie. In deze stand speelt de fotograaf met helderheid en duisternis om artistieke zwart-witopnamen te maken.

  • High Key is een ontwerpstijl, met lichte tinten, zacht licht en lage contrasten
  • High en Low Key zijn de tegenhangers van elkaar
  • Meer over High Key & Low Key Fotografie

Camerastatief voor een stabiele positie van de camera

Camerastatief – wie een camerastatief wil kopen, wordt geconfronteerd met een bijna onhanteerbaar aanbod. Terwijl camerastatieven vroeger voornamelijk van hout werden gemaakt, worden hoogwaardige statieven tegenwoordig van aluminium of carbon gemaakt. Wie veel reist met zijn fotoapparatuur, let altijd vooral op het gewicht.

Statieven moeten hoog genoeg zijn, zodat u op de maximale hoogte comfortabel door de camera kunt kijken zonder uw rug te buigen. Niets is erger dan de hele dag schieten met een gebogen rug. Maar hoe groter een statief is, hoe zwaarder het meestal is. Als fotograaf zult u meestal een compromis moeten sluiten tussen grootte en gewicht.

  • Met een goed statief, heeft een camera een vaste en stabiele positie
  • Gedetailleerde tips over het onderwerp cameradriepoten

Macro Lenzen: Verwisselbare Lens voor Opnamen

Macrolenzen – met deze lens wordt een speciale verwisselbare lens bedoeld die het mogelijk maakt een schaalvergroting te bereiken. Dit wordt ook wel macrofotografie genoemd. Macro-objectieven zijn ook uitstekend geschikt als schoonheids- en portretobjectieven. Naast een betaalbare prijs is de brandpuntsafstand ruwweg gelijk aan een lichte telelens, wat ideaal is voor gezichtsverhoudingen.

Monitorkalibratie: Aanpassing voor kleur en helderheid

Monitorkalibratie – Zodra u besluit met foto’s te werken en ze in het gewenste formaat op het scherm wilt brengen, ze in kleur wilt bewerken of opnieuw wilt belichten, ontkomt u niet aan een professionele monitorkalibratie.

  • Exacte afstelling van de kleur- en helderheidsweergave van een scherm, vooral met behulp van kleurbeheer
  • Meer informatie over monitorkalibratie

Polarisatiefilters: een hulpmiddel voor productfotografie

Polarisatiefilter – dit filter is een nuttig hulpmiddel, vooral bij productfotografie, waar reflecties meestal absoluut ongewenst zijn. Maar het kan ook worden gebruikt in landschapsfotografie, bijvoorbeeld om een regenboog meer op te laten vallen of om het groen van een blad meer verzadigd te doen lijken. Het is een speciaal instrument dat vele malen moet worden uitgeprobeerd en geoefend.

  • Polariserende filters helpen om reflecties te verminderen of te versterken
  • Het handige gereedschap: polarisatiefilters

Geheugenkaart: volume, types en tips

Geheugenkaart – de vraag naar het type geheugenkaart doet zich meestal niet voor, omdat dit van tevoren door de camera wordt bepaald. CF-kaarten zijn gewoonlijk veel sneller dan SD-kaarten. Snelle kaarten verdienen de voorkeur, zodat in extreme gevallen (bijv. bij continu-opnamen) ook werkelijk alle gegevens worden geschreven. Hoe groter het opslagvolume, hoe groter het risico dat u veel beelden in één keer verliest als de kaart stuk gaat. Aan de andere kant moet u kleinere opslagvolumes vaker vervangen.

Vervuiling van de sensor: de camera schoonmaken

Sensorvervuiling – als fotograaf die veel reist en op verschillende locaties fotografeert, kan worden aangenomen dat het schoonmaken van de sensor een noodzakelijk en gemakkelijk te beheren kwaad is. Afhankelijk van de mate van vervuiling is droog reinigen met een blaasbalg voldoende of is nat reinigen met een speciaal reinigingsmiddel of isopropanol noodzakelijk. In het laatste geval is het raadzaam te werken met een speciale reinigingspad, die in de handel kan worden gekocht.

  • Alleen nat reinigen met speciaal reinigingsmiddel
  • Stomerij met blaasbalg
  • Meer informatie over sensorvervuiling en sensorreiniging

Scherptediepte en diafragma

Scherptediepte – bij een kleine scherptediepte is alleen de voorgrond scherp; naarmate de scherptediepte toeneemt, wordt de foto scherper in de diepte tot uiteindelijk de hele achtergrond scherp is. Het middel waarmee de scherptediepte wordt geregeld is het diafragma. Een klein f-getal geeft een kleine scherptediepte (alleen de voorgrond is scherp), een groot f-getal geeft een grote scherptediepte (alles tot aan de achtergrond is scherp).

ISO-waarde als lichtgevoeligheid van de sensor

ISO-waarde – de afkorting van Internationale Organisatie voor Normalisatie. De ISO-waarde van uw camera is dus een internationaal gestandaardiseerde waarde. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe hoger de lichtgevoeligheid van de sensor. Dit omvat ook vocabulaires zoals diafragma en sluitertijd. Om hier in de praktijk beter in te worden, moet u oefenen op uw eigen camera en de ISO-waarden op en neer draaien.

Witbalans voorkomt kleurfouten

Witbalans – deze aanpassing voorkomt een kleurfout tijdens een opname. Semi-automatische of volautomatische witbalans is snel en eenvoudig, zelfs voor beginners. De kans op fouten is echter groot, afhankelijk van de omgeving.

Fotograferen met handmatige witbalans is bijzonder natuurlijk. Dit vergt echter aanzienlijk meer tijd. Als er ondanks beide methoden kleurfouten in de foto blijven staan, kunnen deze ten minste gedeeltelijk worden gecorrigeerd door een latere witbalans op de PC.

  • De witbalans past de kleurtemperatuur aan van het licht op de opnamelocatie
  • Nog meer informatie over het onderwerp witbalans

Tips voor fotografen: vermijd beginnersfouten

Beginners maken vaak veel fouten. Het ontbreekt hen aan ervaring in de praktijk, theorie en praktijk. Om deze fouten te vermijden, moet men zich laten helpen en tips aannemen van deskundigen, ervaren mensen en met deze informatie trainen. Vooral het gebied van de fotografie is veelomvattend en wordt vaak onderschat. Er zijn veel technieken en instellingen die van camera tot camera verschillen en altijd verschillen van het fotografische genre.

Boekentips

Maar hoe maak ik eigenlijk goede foto’s? Wat zijn de trucs? Hoe belicht ik correct en hoe pas ik mijn camera aan de omgeving aan? Hoe werk ik met diafragma’s en hoe retoucheer ik mijn foto’s op een natuurlijke manier? Deze en nog meer vragen worden zo goed mogelijk beantwoord in de hieronder genoemde boeken.

Je hoeft geen workshop fotografie te volgen, je kunt jezelf gewoon fotografie leren met behulp van deze boeken. Wij hebben een top 10 samengesteld van aanbevolen boeken om fotografie te leren. We hebben ook meer boekaanbevelingen voor Fashion & Beauty, Fashion Photography, Models & Style Icons en Health, Nutrition & Fitness.

Modefotografie is een tak van de fotografie die zich richt op door modellen gepresenteerde kleding. Vaak worden dergelijke foto’s gebruikt voor reclame, maar sommige worden genomen om zuiver esthetische redenen. Modefotografiee fascineert zowel modeliefhebbers als liefhebbers van esthetiek. Het oog wordt getrakteerd op prachtige mode, bijzondere decors en buitengewone & mooie modellen. Modefotografie heeft zich gevestigd als een kunstvorm op zich.

Grondbeginselen van de fotografie

Fotografie leren kost tijd. De meeste mensen beginnen met portretten, fotograferen dan niet meer alleen thuis, maar meer en meer buitenshuis en ontdekken steeds meer motieven zowel in de studio als daarbuiten. Maar hoe fotografeer je landschappen perfect?

Waar moet je op letten bij het fotograferen van dieren in het wild of bewegende mensen in de stad? In onze gratis gids voor fotografen vindt u alle belangrijke en eerste tips die u als beginner of beginneling in de fotografie onder de knie moet krijgen.

Leer over belangrijke onderwerpen zoals het fotograferen van portretten, mensen, outfits, sportmotieven en nachtfotografie.