Monitorkalibratie – haarscherpe beelden in plaats van een “schrok onderwerp

Elke fotograaf wordt ten laatste bij de beeldbewerking geconfronteerd met termen als kleurbeheer, beeldschermkalibratie en kleurprofiel. Dit zijn slechts drie woorden die angst en schrik veroorzaken bij fotografen en het hart sneller doen kloppen en het zweet doen uitbreken op het (onervaren) voorhoofd. Eigenlijk zou de computermonitor al gekalibreerd moeten zijn door de fabrikant. Maar de realiteit is anders en leidt vaak tot een resultaat dat gepaard gaat met kleurvervormingen en een minder aantrekkelijke beeldweergave. Als fotograaf is het absoluut noodzakelijk dat u zich vertrouwd maakt met het onderwerp en u zult beseffen dat monitorijking niet zo’n moeilijk onderwerp hoeft te zijn en zeker geen “eng onderwerp”.

Monitorkalibratie: hoe stel je de contrasten in en hoe stel je ze juist in

U moet van tevoren weten dat uw monitor, die ogenschijnlijk in het realistische kleurensegment is ingesteld, slechts in zeer weinig gevallen werkelijk voldoet aan de hoge eisen van fotografen. Zodra u besluit met foto’s te gaan werken en ze in het gewenste formaat op het scherm wilt brengen, in kleur wilt nabewerken of wilt nabelichten, ontkomt u niet aan professionele beeldschermkalibratie.

De reden voor een ontoereikende ijking is niet alleen te wijten aan onvermijdelijke fouttoleranties, maar ligt vaak in de zuivere bedoeling van de fabrikant. U moet zich immers zorgen maken over de juiste instelling als u het scherm zonder fouten in de kleurweergave wilt gebruiken en haarscherpe beelden wilt verkrijgen. Er zijn zeer eenvoudige richtlijnen voor het herkennen van een foutieve kleurinstelling. De meeste monitoren zijn zeer helder ingesteld, wat betekent dat de kleur blauw bijzonder intens is. Blauw maakt het scherm helderder, terwijl oranje bijvoorbeeld warmte en comfort suggereert.

Standaardinstellingen voor laptops en PC’s

Met name voor laptops en notebooks wordt in de standaardinstelling intensief blauw gebruikt, waardoor het scherm er helder uitziet en uitnodigt om te werken. Voor desktopcomputers en televisietoestellen daarentegen gebruiken fabrikanten oranje en contrastrijk rood, omdat deze kleuren zeer aantrekkelijk zijn, vooral op het eerste gezicht bij kunstlicht, en een goed beeld suggereren.

Noch een te helder noch een te “warm” beeldscherm is echt geschikt voor professionele beeldverwerking. Omdat alleen de instelling van natuurlijke kleuren kan worden gebruikt als basis voor beeldverwerking en voorkomt dat u ruzie krijgt met het lab over de slechte kleurweergave nadat de afdrukken zijn gemaakt. Foto’s die te kleurrijk of te bleek zijn, verliezen hun aantrekkingskracht en hebben een negatief effect op uw imago als beroepsfotograaf.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Ervaring: vertrouwd raken met de valkuilen van de technologie

Als u aan een openbare gemeenschap bewerkte foto’s presenteert op een niet-gekalibreerde monitor, kan dit de ondergang betekenen van uw vaardigheden als fotograaf. Dit komt doordat de beelden er op elke monitor anders uitzien en niet noodzakelijkerwijs hoeven te worden weergegeven in de kleurnuances die u op uw scherm herkent en als “echte” kleur definieert. Om de monitor correct te kalibreren en niet geïrriteerd te raken door felle of warme kleuren, moet u een foto met natuurlijke en eerder bleke kleuren als basis gebruiken. Gebruik dit als achtergrond en probeer het beeld te verbeteren met de instellingen van uw beeldscherm. Als de foto nu echt en authentiek lijkt, moet u het kleureffect op een ander apparaat controleren en niet vertrouwen op het feit dat het zo gemakkelijk ging met de kalibratie en dat uw monitor nu perfect is afgesteld.

Hoe vaker u oefent en hoe intensiever u zich bezighoudt met de natuurlijkheid van kleuren en hun effect, hoe beter u erin zult slagen het beeldscherm correct te kalibreren en hoe authentieker uw foto’s na bewerking zullen zijn. Noch te diffuse, noch te felle contrasten zijn nuttig in uw werk en leiden tot het resultaat dat u wenst voor haarscherpe en levendig ogende foto’s van uw binnen- en buitenshoots.

Online cursus: Monitorkalibratie – instellingen gratis leren

Hier leert u in 5 delen hoe u uw monitor kunt kalibreren voor beeldbewerking.

Inleiding

Soorten ijking

Kleurruimtes

Kalibreer

Voorstellen voor hardware

Vaker bijwerken