Schoonheidsretouchering: de gulden snede voor de perfecte foto

Beauty Retouching – Ieder mens is stralend mooi. Dat is de visuele verklaring van elke schoonheidsretouche. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt voor reclamedoeleinden. De kunst van het retoucheren is echter niet nieuw en ook niet perfect. Zelfs digitaal kunnen de hulpmiddelen van deze techniek “slechter maken” wat op zichzelf een optimaal origineel is. Professionals moeten dus goed onderscheid maken tussen expressieve bedoeling en overdrijving voor het perfecte resultaat. Als u het onderwerp boeiend vindt, moet u natuurlijk wel goede foto’s kunnen maken om ze te kunnen bewerken. We hebben meer informatie over het onderwerp fotografie.

Wat is Beauty Retouching?

Retoucheren is vaak niet nodig bij landschapsfotografie of sport, maar om beter te begrijpen hoe we tegenwoordig foto’s bewerken, moeten we een beetje terug in de tijd reizen. De “gulden snede” kan dienen als een zeer eenvoudige verklaring van deze technische term. Sinds de oudheid betekent dit een verhouding van verhoudingen in een gezicht, een figuur of een totaalbeeld die zoveel mogelijk mensen mooi vinden. Maar de werkelijkheid is meestal vele details verwijderd van de gulden snede in alle begrijpelijke dimensies. Schoonheidsretouche probeert dus met technische hulp kleine afwijkingen te “verdoezelen” of te “retoucheren”, die bijvoorbeeld bij portretfotografie vaak voorkomen. De kijker van zo’n object ziet zijn of haar onbewuste schoonheidsidealen vervuld in de bewerkte versie – en reageert, althans in de reclame-industrie, bijzonder positief op zo’n voorstelling. Vooral de symmetrie van deze verhoudingen wordt gebruikt om een schoonheidsretouche te maken:

  • Een schone, vollere en glanzende huid
  • Ogen fris en stralend, gemotiveerd, blik aandachtig en open-minded
  • Tanden schoon en zo wit mogelijk, symmetrisch, zonder merkbare spleten of verschillen in grootte.
  • Gezicht symmetrisch volgens de gulden snede
  • Lippen vol, gelukkig, glanzend

90 – 60 – 90 (de afmetingen van het beeld van Athena) behoren ook tot deze kenmerken voor een perfecte, gulden snede in de menselijke gestalte.

Retoucheer spaarzaam: Hier is hoe

Hoe beter een fotoshoot van de kant van het model wordt voorbereid, hoe minder moeite er nodig is voor de daaropvolgende technische schoonheidsretouche. Make-up en lotion zijn dergelijke basics, die vakkundig worden aangevuld door het werk van ervaren visagisten. Er zijn echter situaties waarin natuurlijkheid in plaats van perfectie vereist is. Dit is precies waar subtiele verschillen van pas komen, wat het gebruik van latere schoonheidsretouchering in de eerste plaats zo nuttig maakt.

Welke leeftijdsgroep wordt aangesproken door schoonheidsretouchering?

Ouderen willen niet kijken naar volharige gepensioneerden met een vitale tred en in een glanzende, mollige huid. Dertigers willen niet aan hun naderende “midlifecrisis” herinnerd worden door rimpels en een terugwijkende haarlijn. Bij deze techniek gaat het dus om gevoeligheid in de visuele benadering van de klant. “Omdat ik het kan” is al lang geen rechtvaardiging meer voor het retoucheren van elke oneffenheid, die volgens de reclame-industrie met middelen en middelen kan worden weggewerkt. Maar de gulden middenweg tussen het gewenste statement en de gulden snede blijft het goede recept voor een perfect geretoucheerde foto voor reclamedoeleinden of vanuit artistiek oogpunt.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Schoonheidsretouche probeert met technische hulp kleine optische foutjes te veranderen in een perfecte foto. Criteria van de “gulden snede” worden gebruikt voor menselijke voorstellingen, die reeds in de oudheid een model en wenselijk werkdoel waren voor kunstenaars. Maar hier geldt hetzelfde: Te veel is ongezond. De trend van het retoucheren accepteert vertederende verschillen en spreekt zo een doelgroep rechtstreeks aan vanuit het onvolmaakte, ongeretoucheerde leven.

Zelfstudie: Schoonheid en huid retoucheren met Photoshop

Hier vindt u een video over retoucheren, zodat u precies kunt zien hoe het werkt:

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat voor het retoucheren niet alleen de nodige fotokennis vereist is, maar dat men ook over de nodige technologische kennis moet beschikken: Belichting, lens, het juiste statief, enz., maar ook een zeker instinct is noodzakelijk om de retouche tot een goed einde te brengen. Het is zeer belangrijk om kleine details te behouden, zodat de foto er nog echt uitziet en de lichtomstandigheden e.d. niet te veel worden verstoord. Natuurlijk, iedereen is mooi op zijn eigen manier en retoucheren is niet absoluut noodzakelijk.