High Key en Low Key Fotografie – Wat is het verschil?

High key en low key fotografie is een uiterst boeiend vakgebied. Deze worden vaak gezien in totaal schone reclamefoto’s of in portretfoto’s. Wat dit precies is, zult u hieronder leren. Zoals altijd in de fotografie, gaat het bij high key en low key fotografie om het belangrijke licht. Het gaat om het bepalende licht, het overheersende helderheidsbereik en de overheersende kleur. De termen high key en low key vinden hun oorsprong in de vroege film. Aangezien de vroege films het nog zonder geluid moesten doen, werden andere methoden gebruikt, bijvoorbeeld om de schurken en de helden duidelijk van elkaar herkenbaar te maken. De slechteriken werden in het donker gelaten en de goeden schenen in helder licht.

High Key Fotografie

Gebruik een gladde witte achtergrond. Een kleerkast is bijvoorbeeld een uitstekende achtergrond, omdat die vaak een plat oppervlak heeft en het licht weerkaatst. Met de combinatie van langere belichtingstijd en licht, verdwijnt alles in een witte achtergrond. Maar grote vellen papier zijn ook uitstekend. Het is alleen belangrijk dat uw onderwerp duidelijk zichtbaar is tegen de achtergrond. Speel met felle kleuren om te contrasteren met de witte achtergrond.

Hey Key Fotografie: veel licht door het open diafragma

High key fotografie betekent niet overbelichten. Gebruik een lens met een diafragma van f/1.8 tot 4, bijvoorbeeld, zodat er voldoende licht binnenkomt. Het histogram ziet er weliswaar een beetje vreemd uit, maar er zou genoeg licht op de sensor moeten zijn. Details zoals het gezicht en vooral de ogen moeten nog duidelijk zichtbaar zijn. Het is dus echt het beste om de ISO, het diafragma en de belichting langzaam te benaderen. Niet te hoog belichten en vooral niet doorbranden (overbelichten).

De Low Key Fotografie

Zoals je misschien al geraden hebt, is low key fotografie het tegenovergestelde van high key fotografie. Een kleerkast is ook geschikt als achtergrond, maar in dit geval moet hij zwart zijn. Maar een donkere kamer is geschikt. U moet de belichtingstijd verlengen tot bijvoorbeeld 1/400 seconde, zodat het licht alleen op het gezicht valt.

Low key fotografie: lichtbron om het onderwerp te verlichten

Bij low key fotografie wordt het onderwerp verlicht door een lichtbron. Het is echter belangrijk dat u uw onderwerp niet laat verdrinken in het donker. Het is belangrijk dat u het optimale licht vindt, zodat het hoofdmotief niet helemaal wegzakt in de duisternis. Een fotolampje of een zonnestraal die in de donkere kamer schijnt, kan u hierbij helpen.
Deze vorm van fotografie is bijzonder geschikt als u speciale foto-effecten wilt bereiken of een bepaalde sfeer aan uw foto wilt toevoegen. Zo kan een foto met een hoge toonaard een levendige en frisse stemming overbrengen, terwijl een foto met een hoge toonaard de kijker peinzend kan achterlaten.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV