Macrolenzen: vergroting, brandpuntsafstandklasse, beeldkwaliteit voor portret- en schoonheidsfotografie

Fotograferen met een macro-object wordt gekenmerkt door de zogenaamde beeldschaal. Dit geeft aan hoe groot het gefotografeerde of opgenomen object op de beeldsensor of film wordt weergegeven.

Macrolenzen: van het kleinste wezentje tot een stofdeeltje

Bij een verhouding van 1:1 zijn het onderwerp en de projectie ervan op uw camera en het beeldvlak even groot. Met andere woorden, een voorwerp van één centimeter blijft als een motief van één centimeter op het opnamemedium staan. Als de verhouding 1:2 is, wordt uw motief slechts half zo groot weergegeven. Dit betekent dat één centimeter 0,5 centimeter wordt. In de regel spreekt men van een macro-objectief wanneer de vergroting 1:4 en groter is. Om met uw macrolens de grootste vergroting te bereiken, moet u als fotograaf heel dicht bij het te fotograferen voorwerp kunnen komen. Je moet zo dichtbij kunnen komen dat je camera nog net op het object kan scherpstellen. Deze afstand wordt de “dichtstbijzijnde scherpstelafstand” genoemd.

Macro-objectieven worden over het algemeen gebruikt door fotografen die de kleinste details, kleine beestjes of insecten willen vastleggen. Wat minder bekend is, is dat een macro-objectief alles in beeld brengt op een manier die maar weinig objectieven in deze prijsklasse kunnen. Uitzonderingen hierop zijn schoten die op grote afstand worden genomen. Als u bijzonder veel waarde hecht aan de kwaliteit van de scherpte en niet te diep in de buidel wilt tasten, dan is een macro-objectief de ideale aankoop voor u.

De verschillende klassen van macro’s

Macro’s worden gewoonlijk ruwweg in drie brandpuntsafstanden verdeeld. De korte macro-objectieven hebben een brandpuntsafstand van ongeveer 50 mm en behoren tot de goedkoopste. Misschien aardig als goedkoop begin, maar niet echt aan te bevelen, met uitzondering van de nieuwere exemplaren met een brandpuntsafstand van ongeveer 60 mm. Ontworpen voor camera’s met een APS-C sensor, bereiken ze ongeveer dezelfde uitsnede als met een 100 brandpuntsafstand op volledig formaat.

De middenklasse van macro’s zijn de brandpuntsafstanden rond 100 mm. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de Tamron 90, Sigma 105, Tokina 100 en Canon 100, die waarschijnlijk de meest gebruikte en gekochte macro’s zijn. 150 – 180 mm is de langste brandpuntsafstandsklasse en zorgt voor een uiterst comfortabele opnameafstand bij macrofotografie bij een beeldverhouding van 1:1. Vooral wanneer u dieren fotografeert, hebben ze nog een aanvaardbare vluchtafstand. Macrolenzen van deze klasse zijn echter het duurst, het zwaarst en het grootst. Bovendien hebben ze niet meer zo’n hoge lichtintensiteit.

Mogelijkheden met de macrolens in de portret- en schoonheidssector

Macro-objectieven zijn ook uitstekende schoonheids- en portretobjectieven. Naast een betaalbare prijs, is de brandpuntsafstand ongeveer gelijk aan een lichte telelens, wat ideaal is voor gezichtsverhoudingen. De lenzen zijn verhoudingsgewijs handzaam en licht, en met een snelheid van 2.8 zijn ze nog voldoende snel. Voor u als schoonheidsfotograaf maakt dit het mogelijk om beeldfragmenten te maken die u met andere lenzen niet zou kunnen bereiken vanwege de kortste scherpstelafstand. In het professionele segment worden hiervoor natuurlijk telelenzen met een lange brandpuntsafstand gebruikt, maar de fotograaf heeft vaak veel ruimte achterin nodig en van bovenaf fotograferen blijkt erg moeilijk.

Bovendien behoren telelenzen van de juiste kwaliteit tot de duurste aankopen. U moet echter niet alleen denken aan de meest extreme details, zoals een deel van de lippen of het oog. Een macro is ook vaak nodig om een gezicht echt beeldvullend in beeld te brengen, en om delen ervan weg te snijden. Niet alleen is een macro-objectief ongelooflijk veelzijdig en prijstechnisch, maar ook de scherpte en kwaliteit zijn onovertroffen. Let er echter op dat de vergroting van de scherptediepte op korte afstand uiterst gering is. Kies dus niet een te klein diafragmagetal. Natuurlijk kunt u uw macro ook gebruiken voor productopnamen als een handige telelens met een uitstekende snelheid.

Als u zich echt wilt uitleven in de wereld en de vele kleine onopvallende dingen indrukwekkend wilt vastleggen, kunt u niet om de aanschaf van een macrolens heen. Kleine dingen of details worden heel groot en schoonheidsaccenten worden bijzonder scherp.

Macrolens: wat is dat?

Macrolens: duur of goedkoop? De vergelijking

Macro & Micro: Goedkope lenzen in de test