Sociale media hype Foodporn – Tips voor voedselfotografie

Nog een paar slablaadjes hier, een beetje dressing daar op de rand van het bord, het vlees in het juiste licht gezet – het lijdt geen twijfel dat goed opgemaakte spijzen niet alleen heel goed smaken, maar er ook geweldig uitzien. Maar in plaats van zich meteen op het eten te storten, grijpen steeds meer mensen naar de camera. Ze nemen de tijd om een paar foto’s te nemen – en die vervolgens op sociale netwerken te plaatsen. Maar voedselporno is niet zo makkelijk. De volgende tips zullen u helpen om de curryworst met frietjes met succes in scène te zetten.

Kunst van het fotograferen – Presentatie van voedsel

Foodporn is niets meer dan de spectaculaire visuele presentatie van voedsel in kookshows of sociale media. Exotische gerechten, voedingsmiddelen met een hoog calorie- en vetgehalte worden op zo’n geraffineerde en provocerende manier gepresenteerd dat uw mond ervan gaat watertanden. Voor de professionals worden de verschillende voedingsmiddelen en gerechten door een professionele foodstylist bewerkt voordat er ook maar één foto wordt genomen. Maar als u het culinaire meesterwerk dat u net in uw eigen keuken hebt gecreëerd, wilt fotograferen, zult u vaak merken dat dat niet zo eenvoudig is. Voordat u met voedselfotografie begint, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden.

Hoe creëer je je imago als fotograaf

Er is geen regel die voorschrijft hoe het voedsel moet worden gerangschikt. Het kan geen kwaad de schikking van de afzonderlijke gerechten van tevoren een beetje te oefenen. Alle versieringen, zoals de schotels, worden klaargezet, het tafelkleed wordt fijn gestreken. Een volledig beeld is niet slecht, maar gedetailleerde opnamen kunnen ook een zinvolle foto opleveren. Een paar testfoto’s zou niet slecht zijn. Hoe is het licht? Is er nog een lamp nodig of is het flitslicht genoeg?

Voedsel Foto’s – Doe het zelf!

Voedsel komt vaak aan bod op Instagram of andere socialemediakanalen. Niet alleen de grote sterren van de wereld, maar ook je vriendenkring of je familie delen graag met de wereld wat ze vandaag gegeten hebben. Maar velen missen de juiste instelling voor deze voedselfoto’s. Tobias helpt ons betere foto’s van eten te maken en te delen met 10 tips. Je hebt hier niet per se een spiegelreflexcamera voor nodig, je kunt ook met je mobiele telefoon een zinvolle foto van eten maken. Zo maak je iedereen jaloers op je eten!

Tafels, planken, fruitkisten: let op de omgeving

Als achtergrond kan alles: oude tafels, planken, fruitkisten kunnen heel decoratief zijn. De kleuren van de versiering moeten worden afgestemd op de kleuren van het voedsel. Voorbeeld: rode tomaten op een rood tafelkleed vallen helemaal niet op. Bij kleurrijke gerechten is een effen, monochrome achtergrond het beste. Foto’s zijn vaak bedoeld om een stemming over te brengen (bijvoorbeeld kerstkoekjes), maar te veel versiering doet afbreuk aan de presentatie. De foto ziet er rommelig uit en het eten staat niet meer centraal. Door het beeld opzettelijk onscherp te maken, kan de aandacht op een specifiek detail worden gericht.

Gulden snede – ook voor foodporn afbeeldingen

Iedereen die op school heeft opgelet, weet dat de gulden snede in de fotografie niets anders betekent dan dat het hoofdonderwerp niet in het midden van de foto wordt geplaatst, maar iets uit het midden. Dit brengt de verhoudingen van het beeld in de juiste verhouding. De verdeling in derden geldt overigens niet alleen horizontaal, maar ook verticaal.

Hoe pas je de gulden snede toe?

Vooral op het gebied van de fotografie spelen niet alleen licht en schaduw een rol, maar zorgt ook de gulden snede van het beeld voor een hoogwaardige presentatie van een foto. Als u geïnteresseerd bent in het leren van de basisprincipes van fotografie en hoe deze toe te passen, moet u deze korte video van Tom bekijken. In een paar minuten legt hij de belangrijkste ontwerpkenmerken in de fotografie uit. Zijn vijf encyclopedische tips zullen u helpen uw foto’s professioneler te presenteren en uw gerechten nog lekkerder.

De juiste hoek, weinig schaduw in fotografie

Voedsel dat van bovenaf wordt gefotografeerd, geeft zelden een goed resultaat. De foto’s zien er vlak en fantasieloos uit. De juiste opnamehoek hangt af van de details die moeten worden afgebeeld en van de lichtomstandigheden, want er moet zo weinig mogelijk schaduw op de foto vallen. Als onweerlegbare regel geldt dat vloeistoffen (wijn, bier) altijd rechtop moeten worden afgebeeld. Als er geen vloeistoffen zijn, probeer de foto dan uit te lijnen met een rechte lijn (horizontaal of verticaal).

Het juiste licht voor uw foto

Het is het beste om voedsel bij daglicht te fotograferen. Indien dit niet mogelijk is, kunnen extra lichtbronnen worden gebruikt. Het is vaak beter het voedsel te verlichten met een daglichtlamp dan een flitser te gebruiken. Bij gebruik van een statief kan de belichtingstijd worden verlengd.

Smartphone fotografie – Gebruik de juiste app

Als u foto’s maakt met uw smartphone, moet u de juiste app gebruiken. Er zijn talloze foto-apps voor deze toestellen die veel functies hebben en geweldige effecten mogelijk maken.

Let op: Sommige menu’s zijn auteursrechtelijk beschermd. Het plaatsen van foto’s op sociale netwerken kan duur zijn. Sommige uitvoerig gearrangeerde gerechten kunnen als werk auteursrechtelijk beschermd zijn. Een sterrenkok zou kunnen beweren de auteur van deze menu’s te zijn en reageren met een waarschuwing.

Conclusie: Foodporn foto’s – De Instagram trend

Foodporn foto’s zijn erg trendy en horen thuis op elk Instragram profiel. Wie een geweldig gerecht op tafel heeft getoverd, wil zijn culinaire meesterwerk misschien wel in een foto vereeuwigen. De bovengenoemde tips voor voedselfotografie helpen ambitieuze amateurkoks en grillmeesters ook om succesvolle foto’s te maken van het bereide voedsel zonder kunstmatige effecten. Voordat het eindelijk tijd is om te eten.

10 tips: Dit is wat je in gedachten moet houden

Ik vond ook 10 eenvoudige tips voor optimale voedselfotografie op The Recipe. Als je deze tien stappen volgt, kan er bijna niets misgaan.

  1. Beeldcompositie – bereid zoveel mogelijk voor
  2. Kleurplaten – Milieu
  3. Ondersteunende artikelen
  4. Illustratie: volledig oppervlak of gedeeltelijke illustratie?
  5. Verdeling in drieën – De gulden snede
  6. Opnamehoek
  7. Algemene regel – beeldprogressie
  8. Blootstelling
  9. Witbalans
  10. Scherptediepte en scherptediepte – bokeh