Fotografie Basis: Het Diafragma

Het diafragma is een in de lens ingebouwd apparaat dat de hoeveelheid licht regelt die op de sensor valt. Grote diafragmagetallen betekenen kleine hoeveelheden licht en kleine diafragmagetallen zorgen ervoor dat er veel licht op de sensor valt. Het diafragma heeft een grote invloed op het creatieve instrument van de scherptediepte. Hoe groter het f-getal, hoe groter de scherptediepte en omgekeerd.

Het diafragma. Wat is dat?

Bij het nemen van foto’s zijn er in wezen drie parameters die de foto beïnvloeden. De sluitertijd, de ISO-waarde en het diafragma. Het diafragma is een voorziening die in de lens is ingebouwd en die de hoeveelheid invallend licht regelt. De maat van de opening wordt gegeven als het f-getal. Het is de verhouding tussen de brandpuntsafstand en de apertuurbreedte (de dwarsdoorsnede waar het licht doorheen valt) van de lens. Grote f-getallen staan voor kleine diafragma’s en kleine f-getallen voor grote diafragma’s (u weet wel: hoe groter het f-getal, hoe meer “diafragma er is”, hoe kleiner het diafragma en hoe minder licht er doorvalt).

Een f-getal van 2.8 betekent dus een grote opening en dienovereenkomstig veel invallend licht, een f-getal van 16 precies het omgekeerde. Het f-getal op lenzen wordt altijd aangegeven in de vorm 1:f-stop. Dus als op een lens 100 mm 1:2.8 staat, betekent dit dat u een minimaal f-getal van 2.8 kunt instellen voor een brandpuntsafstand van 100 mm. Het diafragma is gewoonlijk geconstrueerd als een zogenaamd irisdiafragma. Rondom geplaatste lamellen worden zodanig tegen elkaar verschoven dat de invallende lichtbundel ofwel kleiner (groot f-getal) ofwel groter (klein f-getal) wordt.

Wisselwerking tussen diafragma en sluitertijd

Als je de verschillende f-stops in volgorde van grootte rangschikt, krijg je de f-stop reeks: 1 – 1.4 – 2 – 2.8 – 4 – 5.6 – 8 – 11 – 16 – 22 – 32. Langs deze reeks wordt de hoeveelheid invallend licht bij elke stap gehalveerd. Bij een diafragmagetal van 5,6 valt dus maar half zoveel licht op de sensor als bij diafragmagetal 4. De waarde van de sluitertijd moet dus worden aangepast: hoe groter het diafragmagetal, hoe langer de sluitertijd (bij een constante ISO-waarde). In de fotografie verwijst het woord diafragma gewoonlijk naar de opening van het diafragma. “Grote opening” betekent in vakjargon dan ook een grote diafragmaopening. Dit kan gemakkelijk tot verwarring leiden, omdat een groot f-getal correct overeenkomt met een klein diafragma.

https://www.instagram.com/p/BiltHjLnq6_/

Het diafragma. Wat kan ik er mee doen?

Het belangrijkste creatieve instrument waarop het diafragma een grote invloed heeft, is de scherptediepte. De scherptediepte is een maatstaf voor hoe ver het scherpgestelde gebied in de foto reikt. Zo kan bijvoorbeeld alleen de voorgrond scherp zijn, terwijl de achtergrond wordt waargenomen als een wazig, mogelijk gekleurd gebied. Deze optie van beeldcompositie zou bijvoorbeeld worden gebruikt voor een portret (dit wordt ook “uitsnijden” genoemd).

Aan de andere kant, als je een mooi landschap wilt fotograferen, laten we zeggen een beekje, dan wil je dat dit beekje zo diep mogelijk in de foto scherp is, dus wil je de grootst mogelijke scherptediepte bereiken.

Wat je moet doen is het diafragma juist instellen! Kleine f-getallen betekenen een kleine scherptediepte, grote f-getallen betekenen een grote scherptediepte. Dus voor ons portret hierboven zou je een heel klein f-getal kiezen (1 of 1.4), voor de loop van de beek eerder 11 of zelfs 16, als de lichtomstandigheden dat toelaten; want zoals ik al zei, hoe groter het f-getal, hoe langer je moet belichten. Een grote scherptediepte vereist dus meestal het gebruik van een statief. De dienovereenkomstig langere sluitertijden leiden echter ook tot bewegingsonscherpte die de moeite waard is, vooral bij stromend water.

Het diafragma is een van de drie basisparameters waarmee u de compositie van het beeld kunt beïnvloeden. Hij regelt de hoeveelheid licht die op de sensor valt en de grootte van de lichtbundel. Het is de belangrijkste regelaar voor het variëren van de scherptediepte.

Belangrijke onderdelen van de camera: Het diafragma